Förpackningsfritt hos GRAM

När Rowan Drury läste om Lauren Singer, tjejen som levde ett Zero-Waste-liv i New York, blev hon inspirerad att själv ta steget. Genom att undvika onödiga förpackningar och konsumtion försökte hon reducera sitt skräp. Hon började handla sina livsmedel och förbrukningsartiklar i olika affärer i Malmö och hos försäljarna på torget, där hon kunde få dem opaketerade. Det tog en hel del tid och energi att besöka alla olika inköpsställen, vilket ledde in henne på en ny yrkesbana som butiksägare.

 

-Jag kände att det behövdes en samlad plats för förpackningsfria varor, förklarar Rowan.

Hon skyndade sig att skrida till verket för att i november 2016 öppna Sveriges första förpackningsfria butik, GRAM. Till en början höll hon till i Malmö saluhall men senare flyttade hon till egen lokal på Mäster Danielsgatan i samma stad.

När vi träffar henne två år efter öppnandet kan vi konstatera att det inte precis blivit någon lavinartad trend på hemmaplan. Länge var hon ensam i branschen, och bara alldeles nyligen öppnades butiken Skafferiet i Västerås med samma koncept.

 

Enkelt och smidigt

GRAMs två rum är fyllda med automater från vilka man kan anpassa mängd efter eget behov. Antingen tar man med sig behållare hemifrån eller så finns det burkar, flaskor, papp- eller tygpåsar att inhandla i butiken.

Här finns också tappkranar med oljor och vinäger, frukt och grönt, diskmedel och tvättmedel i lösvikt, kombucha med pantsystem på flaskorna och ost och mjölk i kylen för att bara nämna lite av GRAMs utbud.

 

-Jag köper in mina råvaror i så stora förpackningar som möjligt, tex i pappsäckar, från lokala producenter. Chokladen levereras till och med helt förpackningsfri från grannen som promenerar över och häller chokladen direkt i behållaren. Lådan tar han med sig hem igen, skrattar Rowan men fortsätter i bekymrad ton:

-Ibland kan det däremot vara svårt att hitta företag som vill sälja i stor förpackning. Exempelvis har jag ännu inte lyckats hitta bönpasta eller glutenfri pasta som inte enbart levereras i små förpackningar.

Känslan i butiken är en blandning av dåtidens gemytliga lanthandel, till vilken kunden kom med sin korg och fick råvarorna tillskurna och uppmätta utefter förfrågan, och en modern butik där hållbarhetstänket känns fräscht och hoppfullt. Det är också ett tillfälle att få tips och råd från Rowan själv som är väldigt påläst och gärna delar med sig kring hållbarhetsfunderingar.

 

Rowan är född i England men flyttade till Sverige för 10 år sedan. Hon är uppvuxen i en familj som alltid haft miljön i fokus, med stort engagemang i bland annat Greenpeace. Inställningen att uppskatta och ta tillvara på råvaror och material har hon naturligt med sig hemifrån. Även insikten i vad vår ohållbara livsstil kan göra för grova avtryck på miljön.

Återvinning är inte lösningen

-Vi är invaggade i en falsk trygghet att så länge vi återvinner är vi miljöhjältar. Vi ser det som att återvinning är lösningen, men i själva verket lindrar det bara symtomen. Lösningen är istället att minimera skräpet innan det ens existerat. Att tillverka plasten och förpackningarna från början kräver både råmaterial och energi, påminner Rowan.

Att Rowan tills alldeles nyligen var den enda förpackningsfria butiken i Sverige visar på konsumenters okunskap eller vår bekvämlighet att inte vilja ändra på våra vanor.

-Det krävs också en förändring hos stormarknaderna, genom att minska paketeringen och frångå de inplastade grönsakerna. Förpackningsfria stormarknader, med stort utbud, kan fortfarande ha den bekvämlighet vi har vant oss vid, säger Rowan, men tillägger också att attityden även måste ändras på politisk nivå.

 

Rowan vill gärna se fler förpackningsfria affärer, och ett ökat intresse hos konsumenterna. Hon driver bland annat en facebookgrupp för andra zero-waste-butiksägare i världen där man kan dela med sig av erfarenheter och få pepp vid uppstart. Rowan håller dessutom föreläsningar runt om i landet för att sprida sitt engagemang.

Här kommer Rowans tips till dig som vill minska på onödiga förpacknings- och plastmaterial men inte vet var du ska börja:
  1. Ta alltid med dig en flaska med vatten så slipper du köpa en ny plastflaska under dagen.
  2. Tillverka dina egna tygkassar till frukt och grönsaker utav uttjänta lakan.
  3. Byt ut schampo och tvål i plastflaskor till fasta schampo- och tvålkakor.

 

 

GRAMs butik hittar du på Mäster Danielsgatan 3 i Malmö
Hemsida: www.grammalmo.se

 

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.