Odlare & föreläsare

Att vara småskalig odlare innebär oftast att du behöver ha många ben att stå på. När grönsakerna tagit slut i landen är det läge att växla över till en annan syssla för att ha en fortsatt inkomst. Du är inte bara odlare, du är entreprenör.

Ibland gör E-ordet mig sjukt frustrerad. Varför måste man vara så jädra påhittig och driftig hela tiden? Varför ska det inte gå att leva av att vara en matproducerande småbrukare? Varför är värdet på grönsaker och andra grödor så lågt satt att produktionen av dessa livets medel är en ekonomisk katastrof för såväl potatisbönder med 400 hektar som en stadsodlare med 400 kvadrat?

Varför har vi som samhälle vaggats in i en falsk matsäkerhet?

Frustration ska man omsätta i aktion, tycker jag. Alltså är jag, halvt ovilligt, en entreprenör. Kanske söker jag bara ett annat språkbruk, jag tycker nog mest att jag är en kvalificerad mångsysslare. En odlare som under det mörka halvåret växlar över till att vara föreläsare och skribent för att försöka påverka min omvärld genom talade och skrivna ord.

Jag känner både glädje och skyldighet att se till att förmedla och förmera all den erfarenhet och kunskap jag har samlat på mig under åren genom att ge den vidare. Det är så många människor och så många landskap och miljöer som har gett sin kunskap till mig. Syftet med att dela kunskap är tydligt. Det är en förändringsmekanism.

Om du inte vet att det finns alternativ, och inte ens kan föreställa dig ett annat sätt att agera, varför skulle du då ändra dina vanor?

Om jag kan vara en anledning till att människor i min omgivning får en bredare insyn i vilka möjligheter som finns till att göra skillnad, då har jag lyckats med något bra.

Förändring tar tid.

Varje steg räknas.

Klara

PS. Vill du boka ett föredrag eller engagera mig på annat sätt? Maila till klara@sealion.se så syr vi ihop ett passande upplägg.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.