Hållbar bukett till Valentin

I Blomsterbaren förbereder Åsa Alvhage och Beatrice Lindberg för Alla hjärtans dag. Men de traditionella röda rosorna har blivit portade i den vackra tegelbyggnaden. Åsa och Beatrice förklarar varför:

-Röda rosor är helt enkelt inte vår stil. Vi vill gärna uppmuntra till att man gör ett mer personligt val när man köper blommor till någon man tycker om. Tänk efter vad mottagaren av blommorna egentligen tycker om. Det är inte hela världen om det inte blir hundra rätt. Det är så mycket roligare att göra ett aktivt, personligt val, än att slentrianmässigt köpa röda rosor!

Åsa Alvhage och Beatrice Lindberg i Blomsterbarens vackra tegellokal på Brukstorget i Varberg.

Åsas och Beatrices vägar korsades under en utbildning till trädgårdsmästare på Munkagårdsskolan. De märkte snabbt att de matchade och kompletterade varandra på ett perfekt sätt och efter att Åsa en dag slängt ur sig förslaget att de kunde starta firma ihop, tog det inte lång tid innan de tagit över Blomsterbaren och omskapat den så att de passade duons stil. Att ha butiken som komplement till Trädgårdsstudion, särskilt under vintern, kändes som ett vinnande koncept. När det är lågsäsong för trädgårdsuppdragen är det högsäsong i butiken.

Att arbeta hållbart är viktigt för Åsa och Beatrice och under vår och sommar köper de in så mycket av perenner och krukväxter som är möjligt från lokala odlare. Men under vintern är det svårare. I butiken står buketter av tulpaner odlade i Tvååker bara en dryg mil bort, men bland snittblommorna är det ont om bra närodlade alternativ.

-Tillsammans med torkade sommarblommor och vildgräs kunde vi skapa fantastiskt vackra buketter som dessutom, till skillnad från en bukett snittblommor, håller väldigt länge.

Buketter av torkade blommor är det mest hållbara alternativet under vinterhalvåret.

Den perfekta vinterbuketten. Olika gräs harmonierar perfekt med tonerna hos solboll, jungrun i det gröna och eternell.

Idén testades på Farmers Market på Strömma Farmlodge i Tvååker under hösten där Beatrice och Åsa ställde ut. De torkade buketterna blev otroligt populära och såldes snabbt slut. Sommarstugsägare uppskattade att alltid kunna ha en bukett på bordet när de kom över helgen, och framför allt yngre personer, som inte har någon relation till 80-talets eternell-tavlor, tyckte att de torkade buketterna var mer spännande än färska och dessutom mycket mer prisvärda, eftersom de varar länge.

Åsa Alvhage odlar gärna sommarblommor i egna trädgården för att spara till vinterns buketter.

-Genom att kunna odla och torka blommor under sommar och höst kan vi skapa intressanta buketter även vintertid utan att behöva importera snittblommor långväga ifrån och bidra till den ohållbara blomsterodlingen där det används stora mängder kemikalier, förklarar Beatrice.

Bara fantasin sätter gränser. Beatrice visar upp ett alternativ till buketten, en bunden krans av torkade blommor på en stålring.

För den som har tid och intresse är det såklart extra personligt att ge bort en bukett där man faktiskt odlat blommorna och bundit buketten själv. Därför håller Åsa och Beatrice olika kurser och workshops på Blomsterbaren.

Åsa och Beatrice uppmuntrar sina kunder att odla sommarblommor hemma för att kunna skapa egna torkade buketter.

När det gäller planering och inspiration till torkade buketter ger de DAGGs läsare sina bästa hemma-fixar-tips här nedan:

Skapa torkade buketter under vintersäsongen:

Odla själv. Om man har tillgång till en liten rabatt är det inte så svårt att odla sina egna sommarblommor. Dessa kan sedan torkas och användas under höst och vinter då det är svårare att få tag i hållbart odlade snittblommor. Några av Beatrice och Åsas favoriter bland sommarblommor med bra tork-egenskaper är blå bolltistel, blomstermorot, eternell och prydnadsgräs. Med praktvädd och jungfrun i det gröna så torkar man själva frökapseln.

Några sommarblommor som går fint att torka är blå bolltistel, blomstermorot, praktvädd och jungfrun i det gröna.

Sommarblomman jungfrun i det gröna har en vacker frökapsel som går att torka och blir ett effektfullt inslag i buketter.

Torka perenner. Det finns också flera perenner och buskar vars blommor kan bevaras länge, exempelvis hortensia och ulleternell.

Vildblommor och gräs. I vägdiken och längs skogsstigarna kan man hitta fantastiskt vackra gräs och blommor som blir otroligt effektfulla som torkade. Åsa och Beatrice använder gärna ormbunke och röllika.

Beatrice och Åsa samlar gärna vackra gräs och ormbunksblad i det vilda för att komplettera buketterna med.

Återanvänd köpta buketter. Om du köper hem färdiga buketter, passa på att välja en bukett som innehåller blommor som varar länge. Tex nejlikor, chryssantemum och eukalyptus är bra alternativ.

Eukalyptus är lika vacker torkad och dess silverblå ton går fint ihop med blå bolltistel.

Torktips. De flesta blommor blir bäst av att torkas hängande upp och ned. Det är för att blomställningen ska bevaras. Men hortensia och går fint att torka stående. Även bolltistel och solboll som har stadiga stjälkar torkas stående.

Solboll och bolltistel är härliga färgklickar som torkas ståendes.

Tänk bortom blombuketten. Kanske behöver en allahjärtansdagblomma inte ens vara snittblommor utan en vacker krukväxt som har mycket längre livslängd. Många krukväxter är lätta att föröka själv. Ta sticklingar och driv upp för att ge bort en krukväxt fylld med kärlek. Eller varför inte byta ut blombuketten helt och ge bort en ”bukett” fröpåsar i allahjärtansdagspresent!

Eternell

Eternell är namnet på den blomma som vi kanske mest förknippar med torkade blommor. Men eternell är också samlingsnamnet för torkade växter som plockas under blomningstiden och sedan kan användas som evighetsblommor.

Blomsterbaren Trädgårdsstudio

Butiken Blomsterbaren ligger på Brukstorget i fina byggnader i Varberg. De har under vintersäsongen öppet onsdag till lördag. Kontakta dem också gärna vid behov av trädgårdstjänster och trädgårdsanläggning.

Hemsida: www.blomsterbarentradgardsstudio.se

Facebook & Instgram @blomsterbarentradgardsstudio

Text & Foto Linda Tengvall

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.