Rabarbermums med vaniljvisp

Det är mycket som växer i trädgårdslanden nu, och rabarbern är en inneboende som verkligen gör storartad entré om våren med sina stora blad och vackert rödskimrande stjälkar. Men för många förblir de vacker utsmyckning i trädgården. Möjligtvis kan de syrliga stjälkarna hamna i en sockerstinn paj, men det går att göra så många fler goda och samtidigt hälsosamma rätter med rabarbern, exempelvis den vi bjuder på idag! Receptet Rabarbermums med vaniljvisp kommer från boken Omställning i köket – mat för en vacker värld.

På en naturskön gård i Sörby startade Liselotte Abel för många år sedan Sörby Retreatcenter med grön rehab. Den stora efterfrågan på recept till den mat som bjöds under tillställningar där ledde fram till kokboken Omställning i köket – mat för en vacker värld, skriven av Liselotte Abel, hennes man Vagn och dottern Chitra.

Förutom goda recept förmedlar boken också tankar kring ett av vår tids största problem, att vi äter oss till en global miljökatastrof som drabbar allt levande på jorden och ödelägger människors hälsa. Liselotte och Vagn förklarar:

-Vi lever i en tro att det vi gör inte påverkar annat runt oss. Att det inte påverkar naturen, oss själva och andra människor. Samhället vi är en del av har fokuserat på att öka tempot, öka bekvämligheten, öka vår konsumtion och välfärd, utan att lyfta blicken och se vilka fotspår det ger.

Kokboken är en hyllning till att aktivt välja att leva i samklang och balans med naturen. Den vill påvisa att allt hör ihop, där vi påverkas och påverkar, och den förespråkar ömsesidighet och samexistens med hållbarhet för allt levande.  

Liselotte och Vagn har odlat giftfritt för självhushållning sedan mitten av 70-talet:

-Värdet och respekten för hur vi använder råvarorna ökar med allt det arbete och tid som ligger bakom. För oss är det lycka att kunna odla sin egen man, vårda, skörda och fylla sina lager inför vintern. Det är en häftig känsla att kunna försörja sig själv och slippa åka och handla så ofta.

Även om du inte har egen trädgård och möjlighet att odla din egen mat rekommenderar familjen Abel att alltid sträva efter att köpa rena råvaror med kort resväg, fria från kemikalier och onödiga förpackningar, och reflektera över vad som är i säsong just nu.

Därför har vi nu i maj valt att skriva om ett recept med rabarber. Det är dessutom fritt från vitt raffinerat socker och gluten.

Rabarbermums med vaniljvisp

Foto Linda Tengvall

Det här behöver du till 8 personer.

 • 1 kg rabarber
 • 1-2 dl honung
 • 1 tsk kardemumma

Vaniljvisp

 • 2dl grädde
 • 1 dl yoghurt
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk honung

Crunch

 • 1 dl sesamfrö
 • 1 dl kokosflingor
 • 1 dl pumpafrön
 • 1 dl honung
 • rivet citronskal

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Tvätta och skär rabarbern i små bitar. Lägg dem i en gryta ihop med honung och kardemumma. Låt det puttra på svag värme så det bara blir lite mjukt men inte blir en sönderkokt kräm. Det ska fortfarande vara lite spänst i rabarberna. Låt det svalna. Gör sedan crunchen. Häll alla ingredienserna utom citronskalet på en ugnsplåt och låt det rostas i ugnen. Pass på så det inte blir bränt utan bara får lite färg och blir knaprigt. Tillsätt citronskalet när du tagit ut formen från ugnen. Blanda. Vispa grädden ihop med vanilj och honung. När den tjocknat tillsätt yoghurten och smaka av.

Uppläggning: ta ca 1-2 msk rabarber i botten på ett serveringsglas, fortsättmed ett lager vaniljvisp och toppa med crunchen. Garnera med blommor och mynta. Fördel: den här desserten är glutenfri, om du använder glutenfri havre, eller så byter du ut havre till hasselnötter. Det går också fint att byta ut grädden till laktosfria alternativ.

Frågor om Sörby Retreatcenter och boken Omställning i köket – mat för en vacker värld kan ni ställa till Liselotte på www.pointofok.com.


Vill du läsa mer om rabarber och veta hur man gör en svalkande isglass till varma sommardagar så klicka vidare in på reportaget Isglass med rabarber och hallon

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.