Att bygga en dröm – Niehku Mountain Villa

Uppe på höjden, med utsikt över Riksgränsen, ligger ett hotell klätt i vackert grånat trä och med en rustik mur som skär rakt genom byggnaden. Hotellet har fått namnet Niehku Mountain Villa efter det nordsamiska ordet niehku som betyder dröm. Drömmen tillhör Patrik Strömsten och Johan Lindblom.

Niehku Mountain Villa välkomnar gästerna med värme.

I lobbyn pratar Patrik i telefon, alltid med en trevlig ton och ett brett leende. Målinriktad på att ge gästerna som ska hämtas och lämnas vid tåget den bästa service. In genom dörren kliver Johan i vädertåliga kläder och rödblossande kinder efter en tur i bergen.

Jag sätter mig i en av sofforna på övervåningen. Genom de stora fönsterna på båda sidorna av byggnaden ser jag snön sakta falla över det vackra fjällandskapet. Skön musik strömmar från högtalaren och i kaminen sprakar elden. Jag känner mig djupt berörd av allt det vackra. Jag får en känsla av att någon så innerligt gärna vill dela med sig av sin kärlek för platsen, och när Patrik och Johan efter en stund slår sig ner i fåtöljerna bredvid och berättar sin historia förstår jag varför.

Naturliga material och en stillsam färgpalett skapar en rofylld helhet. I entrén blir den specialtillverkade kaminen i robust industriell stil en naturlig samlingsplats.
På övervåningen sprakar kaminen framför en storslagen utsikt över fjällvärlden,
Arkitekturen har starka referenser till platsens industriella historia som lokstall utmed Malmbanan.

Prisbelönt arkitektur, arv och historia

Hotellet är ett arkitektoniskt mästerverk, som bland annat vunnit UNESCO:s pris för världens bästa hotelldesign – Prix Versailles. Den fornminnesmärkta ruinmuren från det gamla lokstallet som byggdes här 1903 har generöst fått huvudrollen i det nybyggda hotellet. En fin gest för att hedra arvet, minnet och historian. Färgskalan är nedtonad, lite som de lågväxande björkarna som tålmodigt sträcker sig upp ur den vita snön på fjället runtomkring. Ton i ton med den vackra grå stenen som då, för över hundra år sedan, lades på varandra för att skapa lokstallet. Här stannade tågen, som börjat gå på den nyinvigda Malmbanan mellan Kiruna och Narvik, för reparation. När elektrifieringen av tågen spred sig blev lokstallet överflödigt. Det monterades ner och kvar stod muren.  

I hotellrummen hänger vackra tavlor med fotografi och ritning av det cirkelformade lokstallet från tidigt 1900-tal.
Den varma färgskalan går igenom hela hotellet. gästrummen är inget undantag.

Patrik och Johan har båda en stor passion för skidåkning och blev kompisar då de kom till Riksgränsen för att säsongsjobba. Johan som pistör och Patrik på restaurang. De gillade att på fritiden öva klättring på den långa muren och eftersom de spelade i samma band ordnade de festliga musikkvällar vid ruinen. Men ingen av dem hade den minsta tanke på att de skulle kunna bygga ett hotell att driva tillsammans just här.

Hur kom det sig då att det idag står en prisbelönt byggnad vid det gamla lokstallet? Det var egentligen Johans kompis Clas som förälskade sig i stället och fick en snilleblixt. Över några flaskor vin utvecklades sedan den halvgalna idén om ett unikt hotellbygge vid muren. Ett år senare hade platsen köpts loss och muren fått klartecken till att kunna integreras i byggnationen. Ytterligare några år senare stod hotellet klart.

-Vi har inte gjort någon åverkan på muren utan plockar man bort huset står muren orörd kvar, säger Johan.

Niehku Mountain Villa är byggt där lokstallet en gång låg och den gamla muren skär rakt genom hotellet.
Inomhus skapar muren en dramatisk entré till hotellets restaurang.

Kärleken till bergen

Patrik och Johans kärlek och respekt för platsen är påtaglig och det är förmodligen det som skapar den genuina atmosfären. Men de förmedla också passionen för bergen, skidåkning och god mat och dryck.

-Vi ville skapa stället som vi själva skulle vilja komma till, med de upplevelser vi själva uppskattar. Det innebär fantastiska dagar ute, och till och med ännu trevligare kvällar på hotellet, förklarar Johan.

Båda vännerna har rest mycket. Johan, som är internationellt certifierad bergsguide har arbetat både i Nepal och Ryssland på nervkittlande uppdrag i outforskade bergsområden.

-Det händer något när man kommer till en plats där aldrig någon varit. Det är en fantastisk känsla att möjliggöra för andra att uppleva detta, då de på egen hand aldrig skulle kunnat komma dit, berättar Johan.

Under sina många resor har Johan hunnit fundera över vad det är man vill ha när man är hemifrån:   

-Vi vet hur man vill bli behandlad när man reser. Lyxen ligger inte i hotellet utan i känslan, det är det vi skapar här.

Johan Lindblom driver Niehku Mountian Villa ur sin passion för bergen, platsen och att ge sina gäster en upplevelse att minnas.

För Johan och Patrik har det varit viktigt att inte glömma den egentliga orsaken för att de är här. De har inte missat en enda säsong i Riksgränsen sedan de kom hit för första gången vid mitten av 80-talet och det går fortfarande inte en dag utan egen skidåkning. Patrik förklarar:

-Varje dag innehåller egen skidåkning. Blir det inte en hel dag blir det i alla fall ”åka lunch”. Kärleken till bergen, det är det som håller oss här. Alla som jobbar på Niehku har ett skidåkarschema. Jag blir glad om alla har googlebränna (runt ögonen) och det syns att de varit ute i fjällen. Då ser gästerna att vi vet vad vi pratar om!

Det är uppenbart att Patrik och Johan har skapat sitt eget drömställe. Den ultimata platsen och de älskar att dela med sig av den.

– Det vi ger våra gäster är det liv vi lever, förklarar Johan och utvecklar vidare:

-Det här är inte bara vårt jobb, det här är vår livsstil. Det bästa är när gästerna fått med sig alla delarna. Först ta del av bergen, skidåkning, vandring, fiske, sedan basta, tillbringa lite tid på rummet för att sedan äta en fantastisk middag. När vi är lediga är det så vi gör. Våra gäster kliver rakt in i vår passion!

Restaurangen på Niehku Mountain Villa är en vacker upplevelse både estetiskt och smakmässigt. Under glasgolvet syns den gamla smörjgropen från lokstallstiden som nu används som vinkällare.

Gott vin och skräddarsydd meny

Patrik som växte upp som son till en gruvarbetare ärvde inga vintraditioner hemifrån. Hans fascination för vin kom istället när han började diska och servera på en krog och fick möjlighet att låna hem en bok om vin. Han utbildade sig till sommelier, klättrade snabbt och har vid två tillfällen korats som årets sommelier i Sverige.

På Niehku har Patrik Strömsten vävt in sin stora passion för förstklassigt vin och god mat.

På restaurangen på Niehku Mountain Villa serveras väl utvalda viner. I köket hanteras lokala råvaror i säsong. Det kan vara renkött, fisk från närområdet eller en fjällko som betat i trakten. Vill man arbeta hållbart fungerar det inte med en statisk meny. Patrik förklarar:

-Med kort varsel kan vi exempelvis få köpa 20 ripor. Vi ändrar menyn efter vilka råvaror vi har tillgång till. Det kräver mycket jobb att ändra menyn ofta men det medför väldigt lite svinn. Vi tar hand om alla delar av råvaran, ystar smöret själv, gör paté och olika garnityr av delar som blivit över.

Köksmästare Ragnar Martinsson anpassar veckans meny efter tillgång till säsongens lokala råvaror, vilket innebär snabba beslut och kreativa lösningar.
Förrätten på Niehku innehåller denna kväll två sorters ostron. Ett rått med gräddfil, grillad lökolja, grillat löksmul och löjrom och ett friterat med algmajonnäs, tillsammans med ostronmajonnäs med rostad grönkål.  Till det gott vin, 2016 Meursault Clos de la Velle Domaine Darviot-Perrin

På ett unikt sätt har de båda vännerna lyckats väva ihop sina personligheter och passioner med respekten för arvet och kärleken till platsen till en finstämd symfoni.

-Både det jag och Patrik gör som bergsguide respektive sommelier är att skapa upplevelser för kunden. Vi vill få folk att må bra, säger Johan.

Niehku Mountain Villa är ett fantastiskt exempel på hur man kan bygga en dröm genom att lyfta fram en fantastisk plats, blanda in en stor dos passion och kärlek och krydda med en känsla av äventyr. Här bjuds gästerna rakt in i en dröm, med en vision om att ge dem ett minne för livet.


Fakta:

Riksgränsen ligger mer än 200 km norr om polcirkeln i Kiruna kommun. 50 meter från norska gränsen ligger hotellet Niehku Mountain Villa som startades av Johan Lindblom och Patrik Strömsten.

Idag drivs Niehku Mountain Villa av Johan Lindblom.

Niehku har tillsammans med designbyrån Stylt tagit emot UNESCO:s pris för världens bästa hotelldesign – Prix Versailles.

Niehku Mountain Villa utsågs till Årets destination 2021 av Elle Deco Design Awards.

Skidsäsongen sträcker sig från slutet av februari till slutet av maj, då man kan åka skidor långt in på natten i midnattssolen. Liften stänger då klockan halv ett.  

Till Riksgränsen ta du dig enkelt med tåg. Kommer du långväga ifrån kan du boka nattåg.

Följ Niehku Mountain Villa på instagram

www.niehku.com


Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.