Låt inte din hjärna bli sockerstyrd

Människans beteende är fascinerande. Jag funderar ofta över hur det kommer sig att trots vår vetskap om att något är skadligt för oss fortsätter vi att utsätta oss för det?

Ett tydligt exempel är klimatkrisen vi befinner oss i. Vi har tillgång till all fakta om koldioxidutsläpp och vad våra olika handlingar får för konsekvenser, men ändå har vi så svårt att ändra våra vanor. Okej, klimatkrisen kanske är svår att greppa för att det känns för stort, för avlägset. Man kan känna sig för liten, för betydelselös i det stora hela och istället blundar man för problemet, eller lägga över det på någon annan.

Men hur är det med problem som direkt påverkar den enskilda personen, som styrs direkt av oss själva, är vi villiga att se dem i vitögat och agera? Sorgligt nog inte!

Vad vi stoppar i oss och hur mycket vi rör på oss borde vi vara angelägna om att sköta på bästa sätt! Men hur kommer det sig då att vi gång på gång ignorerar forskarnas uttalanden om vilken kost vi bör undvika och vad vi borde äta mer av? Är inte det idioti?! Jag är själv en idiot många gånger och gör saker som utsätter mig själv och min kropp för onödiga risker, som inte bara i förlängningen kan leda till sjukdomar, utan som sätter ner min fysiska förmåga direkt här och nu. Varför fungerar vi så?

Att det vita raffinerade sockret inte är bra för vår kropp kan nog ingen argumentera emot. När jag ätit för mycket socker under en period kan det kännas som att sockret har tagit kontroll över min hjärna och det är så svårt att styra begäret efter mer. Är inte det helt tokigt. Skrattretande rent utav. Att socker ska få styra hur jag tänker och väljer. Att ge efter trots att jag vet att det skadar mig. Jag mår så mycket bättre när jag undviker socker och inte har ett ständigt sug efter mer. Men innebär det att jag försakar godsaker i mitt liv? Nej.

För att visa att man inte behöver sluta njuta även om man avstår från vitt socker håller jag, tillsammans med Cecilia Nilsson, på att producera en receptbok med namnet Upplev Choklad, där choklad är den röda tråden. Ja, det finns nyttig choklad! Cecilia håller till vardags chokladpralinkurser och förespråkar choklad som är rättvist framtagen, för både marken, bonden och i tillverkningsprocessen.  Den innehåller heller inget raffinerat vitt socker.

Recepten i vår kommande bok är helt fria från raffinerat vitt socker, gluten och i största utsträckning också mejeriprodukter och ägg, alltså väldigt passande även för de med matallergier. I helgen var vi utställare på Farmers Market på Strömma Farmlodge. Vi sålde grönkålspraliner och ringblomspraliner för att visa att nyttigt kan vara ur-gott! Samtidigt informerade vi om att detta är något alla kan göra hemma. Vår kommande receptbok är tänkt som ett bra stöd för detta. Vi fick ett fantastiskt bemötande. Vid första anblick kan det låta konstigt med exempelvis grönkål i pralin, men när våra besökare smakade sken de upp och njöt av godbiten. De var helt klart glatt överraskade och kände sig inspirerade att våga testa själv hemma.

Hållbarhet är grundstommen i hela bokprojektet och även om inte alla råvaror går att få tag på här i norden kompletterar vi med här-odlade ingredienser efter säsong. Vi vill ta tillvara på det vi har i kökslandet eller i naturen runt omkring oss, även när det handlar om att göra ”godis”. Eftersom vi inte vill slösa på naturens resurser kommer boken att ges ut i digital form, och kommer att kunna köpas här via Dagg.

Med vackra bilder, läckra recept och en mängd konkreta tips på hur du hanterar choklad och övriga ingredienser, hoppas vi att receptboken ska bli en sinnlig upplevelse som sporrar er till att hitta alternativ till de sockerstinna godsakerna som säljs i affären, och locka er till att verkligen försöka själv i det egna köket.

Om du vill veta när boken släpps kan du klicka in här och anmäla dig till en mejllista, så skickar vi ut information när det närmar sig. Vill du testa recept redan nu kan du läsa Cecilias tidigare inlägg om praliner . Det publicerades vid jul, men passar självklart även övriga delar av året.

Det här ska bli så roligt och spännande! Vi vill att många fler ska får uppleva känslan då huvudet slipper vara trollbundet av sockret och det är möjligt att tänka klart igen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.