Löss + Sniglar = Sommar

Främst tycker jag att en trädgård ger glädje och njutning, men visst finns det så kallade baksidor som är mindre roliga att tampas med. Löss och sniglar invaderar ljudlöst trädgården och det gäller att bekämpa dem så fort man har en chans.

Bekämpa lössen i tid
För egen del glömde jag helt bort att se över mina rosor under försommaren. Det resulterade i att de hann drabbas av massiva lusangrepp innan bekämpning sattes in och bladen blev utsugna och ljust marmorerade. Ingen vacker syn, men de nya bladen som kommit är däremot friska och gröna.
Jag konstaterar att det är bra att lära känna sina växter och deras behov och kolla dem regelbundet för att de ska må bra.

Lusangrepp bekämpar jag på två sätt:
•Med fingrarna, klämmer sönder så många löss jag kan med ett lätt tryck runt rosskotten. Det funkar bra när lössen upptäcks i tid.
•Med såpvatten, beståendes av 1 dl grönsåpa, 9dl vatten och 1msk T-röd. Blandar det i en spruta där det går att pumpa upp ett tryck eftersom lössen ofta sitter under blad och på svåra ställen. Sprutar rosorna i molnigt väder.

Buskrosen Ole har återhämtat sig fint efter försommarens lusangrepp.

Klipp sniglar
Sniglar kan verkligen sabotera i trädgården och blir fort fler. De flesta trädgårdsägare är mest rädda för den spanska skogssnigeln, så kallad mördarsnigel. Den kan däremot variera i utseende och är mycket lätt att förväxla med andra sorters skogssniglar och åkersnigeln.  Att vara säker på art, vill jag påstå, är näst intill omöjligt med att bara titta på dem. Däremot tycker jag att alla är tämligen matfriska och jag bekämpar dem på samma sätt.
På kvällen när sniglarna är mer aktiva går jag ut på snigeljakt. Jag klipper dem med en vanlig sax eller vass sekatör, snabbt i två bitar, alldeles bakom huvudet. På så vis dör de så fort som möjligt. Att hälla salt på sniglarna gör att de formligen fräts upp och dör långsamt så det är en metod jag tycker är helt förkastlig.

Sniglarnas naturliga fiender
Nematoder mot sniglar har visat sig vara mycket effektivt. Det är en biologisk bekämpning med en mikroorganism som lever av sniglar. Genom att beställa en liten påse får du flera miljoner nematoder som sedan blandas med vatten och vattnas ut i trädgården. Nematoderna förflyttar sig i jorden till de träffar på en snigel (som finns först i jorden när de är små) vilken de dödar och ut kommer en ny generation nematoder, redo att angripa nya sniglar. Bäst är att börja med den här metoden på våren och upprepa under sommaren.
Nematoder är kostsamma så vill du använda dig av dem föreslår jag i stället en norsk idé. Lägg några sniglar i nematodpreparerat vatten, lägg sedan ut de döda och infekterade sniglarna där du vet att sniglar brukar finnas. När de äter upp den döda snigeln så blir de i sin tur infekterade och på så vis kan många dödas av endast en liten förpackning nematoder. Den metoden hjälper på fullvuxna individer och kan användas hela säsongen.
Nematoder är något som redan lever i vår natur men är då för få för att göra inverkan på snigelbestånd.
Det finns också pantersniglar/leopardsniglar. Det är gråsvarta melerade sniglar som i regel inte gör stor skada och dessutom kan äta upp ägg från andra sorter. Så var rädd om dem!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.