Fixa sommarstilen i stugan

Kanske är du redan på plats i sommarstugan. Men vad hände med sommarvärmen? Lyser solen med sin frånvaro? Perfekt, då finns det tid att se över mysfaktorn i din sommarstuga!

Det kanske kan tyckas oviktigt att lägga ner tid och energi på inredning av en plats där man bara är några veckor om året, men med tanke på att utrymmet ofta är litet och familjen kanske är van att samsas på större yta, kan det vara klokt att tänka smart för att undvika onödiga konflikter. Semestern är ju också en tid att njuta extra mycket, kanske även av det estetiska vi har omkring oss. Som vanligt är målet att skapa detta på ett miljövänligt och konsumtionssmart sätt. Alltså undvika nyköp och resursslöseri över lag och då blir det oftast inte heller så dyrt.

Köket

Det hör nästan till att en sommarstuga av modell äldre är en mix av udda ting men det behöver inte innebära att det ser rörigt ut. Var lite selektiv med vad som syns och vad som kanske stuvas undan. I ett litet kök kan det kännas luftigt med färre vägghängda skåp och istället använda öppna hyllplan. Ställ fram det porslin som matchar mest och är minst brokigt, förhoppningsvis är det de saker du använder mest.

En dag då det ändå kanske är lite för blåsigt kan man roa sig med att gå på loppis. Sätt ett tema på sommarstugan och förvåna dig över hur kul det är att vara sakletare med siktet inställt på en specifik stil. I en sommarstuga kan man ge sig lov att testa en helt annan stil än hemma och eftersom ytan oftast är mindre kräver det inte så stora drag för att ge effekt och små roliga detaljer framträder lättare.

Även om det inte är så många veckor stugan ska bebos vill man ändå ha lite grönt omkring sig. Det är onödigt att köpa fönsterträd om de inte får följa med hem. Plocka in gröna kvistar och sätt i vas, de håller länge och återgår till naturen när ni återvänder hem

Vardagsrummet

Hur sliten en soffa än är går det alltid att trolla med ett vackert gammalt överkast. Vitt skapar harmoni och lugnar ner miljön. Lager på lager ökar på mysfaktorn och en vacker filt kan ju alltid vara skönt att ha nära till hands under sommarkvällarna. Många fina gamla virkade överkast finns att fynda på loppisar. Gamla bäddsoffor är praktiska men kanske inte alltid så snygga och bekväma. Då kan det även behövas några extra kuddar.

Skapa harmoni mellan olika möbler, insamlade från olika håll och kanske av olika tidsepoker, genom att klä dem i samma tyg eller måla dem i samma färg.

Bygg en enkel och smidig bokhylla som knappt tar någon plats. Köp in ett gäng bra pocketromaner på loppis i början av sommaren och skänk dem åter när semestern är slut.

Sovrummet

Planera väl och utnyttja varje centimeter. Ett litet loft utan ståhöjd kan ändå bli ett mysigt sovrum. Det är ju trots allt framför allt sova man ska göra här. Den låga takhöjden kräver heller ingen sängstomme utan en tjock madrass som läggs direkt på golvet fungerar utmärkt.

En sommarromantisk stämning skapas lätt med en blommig tapet. De små gavelytorna kräver väldigt lite tapeter och en rulle kan räcka långt. Eventuellt spill kan användas till skåpsluckor och annat för att sätta en mer personlig prägel eller bina ihop stilen. Gardiner fixas lätt av ett vackert gammalt lakan med spets. Är det riktigt små fönster kan det räcka med örngott.

Dekorera sinnligt med föremål från naturen. Det inger lugn och är lätt utbytbart och kostar inte en krona.

Trädgården

Förmodligen har du inte lust att lägga all din tid på trädgårdsarbete under semestern. Med enkla medel kan trädgården ändå kännas som ett sommarparadis. Det finns många blommor och buskar som kräver väldigt lite uppmärksamhet. En klematis mot en vägg eller en honungsros vid en trädstam är sådana exempel.

Finns det kaniner, sniglar eller andra som gillar det du odlar är det en god idé att odla på lite högre höjd. Häng exempelvis jordgubbsplantan i trädet och skörda på en bekväm nivå.

Skapa härliga sittplatser i skuggan under ett träd för sköna lässtunder.

Det är inte alltid man äger marken där sommarstugan står, och är därför begränsad i vad för staket man får sätta upp. Då är mindre permanenta, luftiga konstruktioner bra. Även om man äger marken kan det vara vackert att skapa  avgränsning som harmonierar med miljön runt omkring. Det finns många staket av naturliga material som flätade pinnar.

Den charmiga sommarstugan är inredd av Karin och Ante Zakrisson från Halmstad. Stugan är byggd omkring 1930 och omfattar 34 kvm + sovloft och 8 kvm inbyggd altan.

Inredningen är en fin mix av köpt, hittat och fått. Karin och Ante besöker gärna loppisar, träfåtöljen och klaffbordet vid soffan är exempel på detta. Någon gång har de till och med möbel-fyndat på tippen. Tre söta pallar och porslinet i köket lämnades kvar i stugan vid ägarbytet och man kan även hitta arvegods från en sommarstuga i Norrland där Karin har sina rötter. Vid renoveringar har de valt att behålla originaldetaljer och inte modernisera. Semesterveckorna i sommarstugan får gärna kännas lite enklare, utan alla bekvämligheter man är van vid i hemmet.

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.