Det är dags för andra delen i vår serie om takträdgårdsodlingar i Indien, då vi denna gång följer med trädgårdsmästare Karl-Johan Fabó till Mumbai.
På Muhammed Ali Road i Mumbai, över 20 timmars tågresa från Bangalore, går jag upp för en robust trätrappa som leder till ett av bostadshusens tak. Här träffar jag Aditi Punj, en ung Mumbai-född antropolog och självlärd takträdgårdsodlare.
Tillsammans med fyra medarbetare driver hon företaget Fresh & Local som bland annat sysslar med trädgårdsdesign, anordnar föreläsningar och håller i odlingsprojekt med skolbarn. Vi befinner oss i deras pilotprojekt – Flyover farm som är en takträdgård och ett utbildningscenter där de organiserar workshops, håller föreläsningar, har försäljning av takodlade produkter och med jämna mellanrum håller öppet hus för allmänheten.
Jag blickar snabbt över odlingen och ser bananplantor, papayaträd, granatäpplen, sockerrör och krukor med helig basilika tätt samsas om sin tillvaro. De odlar ett 40-tal olika växtslag och Aditi menar att ett av knepen för att minska omfattningen av skadeangrepp är att bygga upp en mångfald av olika växter. Här odlas i flätade tvättkorgar, krukor, hinkar, backar, säckar och amplar och i ena hörnet står en box med vermikultur där daggmaskar föds upp.
Hon knipsar av några intensivt blåa blommor från en klängande himmelsärt och låter blommorna dra en stund i varmt vatten. Färgen som träder fram i te-glasen ger nästan ett syntetiskt intryck. Över en kopp örtté berättar hon om sitt jobb som också är hennes stora passion. Flera i bostadshuset har kommit att bli involverade i odlingen och Aditi berättar om värdet av möten mellan människor i olika åldrar förenade kring sitt gemensamma intresse. Hon menar att platsen, förutom att tjäna som en välbehövlig oas bortom stadens brus, även ger förståelse för kopplingen mellan mat, miljö och samhälle.
I Mumbai delas året in i tre årstider: sommar, monsun och vinter. Det gäller att ha koll på vad man kan odla under respektive årstid för att maximera sin skörd. Jag får berättat att när det är monsun så trivs flertalet växter ur gurkfamiljen, såsom pumpa, flaskkurbits, gurka, bittergurka och ett antal arter ur luffasläktet. Även växter som okra, sallatsipomea och ett antal bönor frodas under denna period. När deras vinter kommit så odlas mycket rotfrukter som rädisa, morot och kålrabbi samt flertalet kålväxter och andra slags bladgrönsaker. Under den brännande sommarsolen begränsas utbudet, men då kan bland annat amarant, bockhornsklöver och malabarspenat odlas. Sen finns även de växter som trivs året om och dit räknas bl.a. aubergin, citrongräs, chilipeppar, basilika och aloe vera.
Text & Foto: Karl-Johan Fabó