Mustiga höstdukningar

Sakta sjunker temperaturen ute och trädens löv börjar gå från grönt till de mest magiska färger. Kvällarna mörknar allt tidigare och vi välkomnar med glädje de mysiga middagarnas årstid!

Ta in en bit av hösten och överraska dina vänner eller familj med en vackert ordnad middag i skenet av tända ljus. Att duka upp ett fint middagsbord behöver inte vara ett stort projekt. Titta bara ut genom fönstret, naturen har mycket att erbjuda.

Här kommer tre tips på olika höstdukningar som kan få din middag att se mer levande ut och väcka till intressanta samtal.

 

Ett varmt färgsprakande middagsbord

Eldiga färger på dekoration och soppa inbjuder till varma kärleksfulla samtal.

Att harmoniera olika nyanser av gult, rött och grönt kan vara effektfullt för att förstärka rätten, i det här fallet en varm tomatsoppa. Skapa en romantisk dukning där varje komponent, allt från porslin och sked till blad och bär, erbjuder vackra former och skira detaljer. De dekorativa guldutsmyckningar på det äldre porslinet vävs ihop med de guldiga ekbladens runda former.

Gammalt och nytt i en härlig blandning.
Våga mixa de olika trädens blad och bär, så länge tonerna harmonierar.

 

Den enkelt lantliga middagen

Vintergröna växter som Rododendron och ginst tillför grönt utan att leda tankarna till jul.

Skapa en jordnära dukning med inslag av naturen. Linne, mörkt trä, torkade fröställningar och lite vintergröna växter bidrar till den känslan.

Skapa roliga detaljer genom att ta en närmare titt på vad naturen skapat och se hur du kan använda dig av dem. Byt ut det traditionella saltkaret mot ett kastanjeskal fyllt med flingsalt, och använd Rododendrons kraftfulla löv till namnskylt. Låt din kreativitet flöda.

Kastanjen är vacker som den är men kan även fylla en funktion som saltkar.
Dillens vackert skira fröställningar bryter fint mot mer mustiga höstdetaljer.

 

Kryddig romantik i orientalisk nyans

En silversked hämtar upp de flikiga detaljerna i lönnlövet medan fikon, björnbär och serveringsskålar står för de runda formerna.

Krydda till hösten med mustigt violetta och cerise detaljer. Låt färska fikon, torkade chilifrukter, sprakande lönnlöv och pudrad kärleksört omringar ditt uppläggningsfat. Den där kopparskålen som bara står på kökshyllan och ser söt ut kan komma till god användning. Skopa upp den lagom kalla glassen, toppa med färska björnbär och byt ut snapsen mot hemmagjord chokladsås som gästen själv kan dosera. Allt kan arrangeras på sten- eller klinkerplattor som kanske blivit över från en renovering. Bara fantasin sätter gränser.

Mörka mustiga toner i lila för den som inte är så förtjust i höstens rödgula färgskala.
Kärleksörten är en trogen höstvän som inte nödvändigtvis behöver sättas i vas. Den håller sig fräsch länge utan vatten och kan helt enkelt ligga som dekoration på bordet. Dekorera med ingredienserna, i detta fall chili till den heta chiliglassen.

Av Johanna Gustafson & Linda Tengvall

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.