Förra helgen hade vi lyckan att medverka i Falkenbergs Matdagar. Normalt är det en enda stor och fantastisk mat-fest i centrala Falkenberg, men i rådande Covid-19 tider beslöts det att ställas om och istället sprida ut festen både geografiskt och tidsmässigt. I detta inlägg vill vi ta er tillbaka in i vår helg ett slag, men också dyka ner i tankar kring konsumtion och hållbarhet för både sinne och planet.
Den senaste tiden har varit lite väl intensiv hos oss. Mitt bland skördetider, musteri-bygge och vardagen som helhet, har vi förberett för helgen som just varit. Möblerat om i ladugården, fixat belysning och framförallt funderat på vilka upplevelser vi ville ge våra matentusiastiska gäster. Som vanligt har det varit människor, möten och samarbeten som gett oss så mycket energi och burit oss igenom långa arbetsdagar. George hade klurat på en indisk måltid. Ända sedan han för många år sedan varit på ett fantastiskt bröllop i Indien har just den här matkulturen betytt något mer festligt än andra för honom (tänk elefanter vid entrén, springande servitörer med fat fulla av champagneglas och höggestaltande tandoorugnar). Och som vi skrev om i förra månadens inlägg går det indiska köket riktigt bra tillsammans med det som kommer ut ur köksträdgården.
The Night Kitchen
Mitt i klurandet får vi besök av Knútur Kristjansson från Restaurang Köket. Knútur och hans kollega Mattias Hemhagen tar med sin kreativitet och erfarenhet till helgen och The Night Kitchen blir till, en tre-rätters indisk afton med start bland råvarorna i köksträdgården.
I korta drag förklarar Alice hur vi odlar utan att gräva, om permakultur, och pekar ut de grönsaker och ätbara blommor i köksträdgården som kommer ta scenen under kvällen.
Knútur och Mattias förbereder på öppen eld förrätten som de plockat ingredienserna till kort innan. Daggs chefredaktör poppar upp som servitris ena stunden, och fångar ögonblicken med sin kamera i nästa stund. George roddar huvudrätten som består av flera olika smårätter och som ställs fram på borden i olika kärl för sällskapen att servera sig själva ifrån. Detta följs av Mattias och Knúturs dessert, och till sist en Kashmiri saffranschai och en korsning mellan en isländsk doughnut och en indisk gulab jamun. Allt i omfånget av ett trähantverk i form av vår gamla ladugård, med mysbelysning, lyktor, en salig blandning av bord och stolar och vaser med solrosor.
Matdagar-helgen
Under dagen på lördag och söndag, hade vi som många andra i Falkenbergs Skafferi, öppet för drop-in. Martina Rensch från 2B2B kom med sin nyslungade honung. Ört-te-buketter, portulak och fantastiska Rampicante-pumpor prydde en del av ladugården där Anna från Annas Odlingar och Pär från Bestedreng stod. Pär tillverkar vackra, sköna, praktiska och hållbara ryggsäckar av hampa och läder, handfärgat med lokala naturfärgämnen som exempelvis morotsblast, lökskal och kaffesump. Knútur och Mattias fanns på plats ena dagen och på söndagen stod George ute och lagade mat (han kunde inte riktigt sluta laga indiskt så tvärt, så när han såg att vädret skulle bli lite kyligare satte han igång och lagade dahl på mungbönor och ris med tamarind och karamelliserad lök även på söndagsmorgonen och det visade sig vara uppskattat i höstblåsten). Temat förblev i övrigt köksträdgårdsinspirerat, med rödbetskaka och grönkålspraliner till fika.
Vi hoppas att upplevelsen för våra gäster blev minst lika fin som våran bakom kulisserna både dag och kväll. Vilken energi-höjare vi fick!
Positiv konsumtion
Ett återkommande inslag hos oss är att många kommer för att återuppleva platsen, minnas och dela med sig av berättelser. Margit och Einar Jacobsson som bodde här och hade handelsträdgård under många år verkar ha satt sina spår hos många. Vissa historier liknar varandra. Einars fina bil som bara kom ut på söndagar. Inbjudan till kaffe på långfredag. Men nästan alltid upptäcker vi nya vinklar hos berättarna. Olika upplevelser. Och när de berättar är det inte sällan de får en lite avlägsen blick som om de är åter i det förflutna och Margits mycket mer prydnadsfulla trädgård.
Visst vill vi gärna kunna sälja våra grönsaker och förädlade produkter, men hellre i ett större sammanhang och med mer betydelse än råvarorna i sig. Kunskap, närhet till och förståelse för råvarorna och en betydelsefull upplevelse är några exempel på vad vi hoppas kunna förmedla. Det finns så mycket mer än själva produkten som vi alla kan få ut av vår konsumtion.
Det pratas om tomma kalorier. Mat som innehåller exempelvis raffinerat socker och fett, utan andra väsentliga näringsämnen. Men bortsett från näringen i mat, tycker vi det finns en hel del annat som också är väsentligt och som ibland (för ofta) missas i vår matkultur.
Därför kändes det lite extra skönt när folk som kom på helgen ville gå runt i köksträdgården eller få tips om odling och recept. Eller kom ut under den indiska middagen för att kika på när Knútur och Mattias lagade nästa moment. Eller när vi inte hunnit plocka tillräckligt med bönor och föreslog att de som ville fick plocka själva och de entusiastiskt tog emot korgar att plocka i.
Lagar man mat från grunden, engagerar alla sinnen i processen, kan man känna en viss mättnad även innan man smakat på själva maten. Men hoppar man direkt till smaksinnet med snabbmat förloras något. Kanske äter man mer för att hitta mättnadskänslan.
Vi överkonsumerar mat i vårt samhälle. På samma vis överkonsumerar vi saker. Det känns som vi lever i överdrift men samtidigt i fattigdom. Tänk dig att du köper något “från grunden”, kanske tittar genom skyltfönstret, funderar, går in, frågar, provar, kikar, vänder och vrider, samtalar med butiksbiträdet, funderar lite till och antingen bestämmer dig för att köpa produkten, avvakta och fundera ytterligare eller inte köpa den. Det motsvariga för snabbmat är kanske internet-köp. Några klick och produkten är på väg hem. Utan engagemang av våra sinnen. Och oftast utan något socialt utbyte. En fattig konsumtionsupplevelse med andra ord. Kanske är det inte bara enkelheten av internethandel som gör att vi köper mera, men också den där mindre tillfredsställande upplevelsen.
Kunskap, möten och reflektion
Så hur kan man få en mer positiv konsumtionsupplevelse? Jo, kunskap, om produkten, dess material och livscykel. Sociala möten och utbyte av idéer, tankar, reflektioner. Eller bara en känsla av att vara del av ett sammanhang, att dela en tillvaro med andra. En del av en berättelse många år senare. De minnen av Margit och Einar som fått många att återvända till oss fyrtio eller femtio år senare är det svårt att tänka att man kan få från att klicka fram en beställning på nätet.
Möjligen är det inte själva sakerna vi är i behov av, utan allt det omkring konsumtionen. Och om vi inte mättar dessa behov, kanske vi blint fortsätter klicka fram mer och mer på näthandeln, i ett försök att på något sätt hitta tillfredsställelse.
Det kan kännas överväldigande att tänka på alla saker vi samlar på oss, var en produkt kommer ifrån och var den hamnar efter att vi inte använder den längre. Allt som vi konsumerar har ju en början och ett slut. Men även efter att en sak är sönder eller förbrukad kan den ta en lång tid att bryta ner och kanske utger den gifter till exempelvis vattengångar. Det här är inte tänkt att väcka samvetskval, mer att vara en liten tankeställare för när man funderar på det där klickandet och hur vi som ett samhälle skulle kunna ställa om vårt beteende, för 4,2 jordklot finns det ju inte och det är ju så “vi som nation” i Sverige beter oss konsumtionsmässigt.
Vi vet att vi inte är ensamma om dessa funderingar. Här kommer två tips för dig som är intresserad av att få mer information kring hållbar konsumtion.
The Story of Stuff Project – på engelska, men använder mycket visuellt för att illustrera tankar kring konsumtion och kan vara en bra tankeställare.
Sedan den här första lilla filmen kom ut, har projektet växt enormt och mycket information och fler filmer finns att hitta på deras hemsida.
Här i Sverige finns en fantastisk ideell förening Medveten Konsumtion, som bland annat håller i en Distansutbildning som vi varmt rekommenderar. Denna och annan information finns på deras hemsida (psst – vi ser att det börjar en ny kurs redan i slutet av månaden):
https://www.medvetenkonsumtion.se/utbildning/distansutbildning/
Men tillbaka till helgen som just gått. Vi vill rikta ett extra stort tack till alla som kom till oss. Alla fina samtal vi fått. Teamet Knútur, Mattias, Linda, Anna, Pär och Martina. Och så klart Susanne Thorsson och alla på Falkenbergs Skafferi & Destination Falkenberg som jobbat så hårt för att få Falkenbergs Matdagar att hända även i år, i annan, men superbra form tycker vi.
Händer i köksträdgården just nu!
Just nu skördar vi olika slags bönor, tomater, zucchini, musselsquash, majs, spenat, olika sorters asiatiska blad, grönkål, svartkål, salladsruccola, koriander, dansk körvel, mynta, ringblommor, fänkålsblommor, rädisor, purjolök, broccoli, selleri, palsternacka och mangold.
Nu riktar vi in oss på äppelsäsongen och önskar er en fortsatt fin september-månad!
Följ George och Alice och The Kitchen Garden på Facebook och Instagram
Du hittar fler inlägg från George och Alice köksträdgård under bloggen Berättelser från Köksträdgården- den lilla gården mitt i staden
Blir helt varm och glad över upplevelsen vi fick under ”The magic kitchen night”
Så stämningsfullt och härligt!
Känner fortfarande smaker och dofter och blev som inbiten kaffedrickare helt knockad av saffrans chain!
Underbart finstämd och tänkvärd text ?
Kramar från Eivor och Shlomo
Så härligt att höra att ni hade en så fin kväll hos Alice och George! <3