Johanna förverkligar sin husdröm i Åled

Johanna Åström har på egen hand förvandlat det söta men väldigt trötta torpet i Åled till ett varmt och harmoniskt hem till sig och sina barn. Följ med till det Åströmska torpet och hör Johannas själv berätta om det utmanande renoveringsprojektet. Du kan läsa mer ingående om Johannas beslutsamhet att förverkliga sin husdröm i texten här under.

Se filmen från Johannas underbara torp här:

Ett torp på landet

För fyra år sedan flyttade Johanna Åström och hennes två barn till en lägenhet i centrala Halmstad, men ganska snabbt kände Johanna att det egentligen var på landet hon hörde hemma. Det var nära naturen hon ville se sina barn växa upp. När en annons om ett rött litet torp i Åled kom upp i Johannas facebookflöde kände hon direkt att det var där hon skulle bo. Johanna åkte på visningen och strax därefter var hon ny stolt ägare till den röda lilla stugan.

Ett rött litet torp på landet.
Fasad och tak var i fint skick när Johanna köpte det, men den vackra inramningen av grusgångar är Johannas verk.
Beslutsamhet, envishet och mod, är några egenskaper man behöver när man ger sig på ett stort renoveringsprojekt på egen hand. Allt detta stämmer in på Johanna Åström.

Fasad och tak var i fint skick men inomhus var det både trångt och mörkt. Badrummet hade renoverats 2014 men övrig inredning verkade vara från 70-talet. Rummen var minst sagt trötta, och vinden ovanpå oisolerad. Omgivningens entusiasm över Johannas projekt var lågmäld, men Johanna kavlade upp armarna och plockade fram sin stålstarka vilja.

-Det fanns inget som kunde stoppa mig, jag var fast besluten att renovera huset själv, och skapa en plats där både jag och barnen skulle trivas.

Det tog en bra stund att få utrymt hela huset och tömt väggar och golv på sågspån och annat. När detta väl var slutfört var det äntligen dags för det roliga, att få börja bygga upp.

Johannas egna bilder från rivningsperioden.
Johanna Åströms privata bild från hallen i ett tidigt skede.

Var Johanna snickare i botten kanske ni undrar? Nej, och aldrig tidigare hade hon genomfört någon renovering i denna skala, utan endast varit med vid basic uppfräschning, som att tapetsera eller möjligtvis lägga ett golv.

-Jag tänkte att allt jag behövde veta kunde jag ta reda på genom att läsa på och fråga om råd. Jag har googlat mycket och tittat på youtube, men framför allt har jag haft en fantastiskt stor hjälp av en snickare jag fick kontakt med via en bekant. Han har gett mig råd och stöttning och hjälpt mig med materialval, förklarar Johanna.

Johanna gör råvinden beboelig. Privat bild.
Övervåningen tar form och i ena änden har nu delats in i två sovrum. Privat bild.

Två trygga medhjälpare i renoveringsprojektet har även varit sonen Malte och dottern Milda som varit involverade från dag ett.

-Det har varit kul att kunna göra detta tillsammans med barnen. De har haft idéer och önskemål som vi bollat tillsammans, säger Johanna och tittar varmt på Malte och Milda som slagit sig ner i vardagsrumssoffan.

-När vi först flyttade hit var det inte så fint. Mamma hade en plan men det enda jag såg var en soptipp, säger Malte men tillägger snabbt:

-Men nu älskar jag det och det är faktiskt ganska roligt att hjälpa till.

På bottenvåningen har Johanna plockat bort flera väggar och gjort större öppningar mellan rummen men den största förändringen ligger förmodligen i den förbättrade takhöjden, då Johanna plockat ner flera lager innertak. En stor del av nedervåningen har dessutom öppnats upp till nock med loftgångar runt sidorna och snyggt svetsat räcke. Den höga murstockens vackra tegel har synliggjorts och intagit en central roll i inredningen. Den leder blicken uppåt, till övervåningen, där familjens tre sovrum är inrymda. Malte och Milda har var sitt rum i ena änden medan Johanna har sitt sovrum på andra sidan, med en mer öppen planlösning.

-Jag tyckte det var så härlig rymd här uppe att jag inte ville bygga igen det för mycket.

Johannas sovrum har en öppen planlösning.
Den centrala delen av huset har öppet upp i nock.
Maltes rum går i grå toner med en platsbygd garderob.
Mildas rovrum ligger vägg i vägg med Maltes och har en likadan platsbygd garderob i rustik stil.

I köket på nedervåningen har Johanna tagit ner en vägg och förlängt rummet. Hon valde att enbart använt underskåp, dels för att där är flera fönster i köket som upptar plats på väggen men framför allt för att hon tycker det är snyggt. En vackert mönstrad tapet klär väggen till badrummet.

-Jag tycker om att komplettera med tapeter i inredningen. De är lätta att byta ut när man vill göra en förändring, säger Johanna.

Johanna har skapat ett välplanerat kök i ljus toner.
En välkomnande kamin sprakar i hallen och den mysiga matplatsen ligger under sovrummet.
Glasverandan har kompletterats med de gamla dubbeldörrarna som Johanna hittade i uthuset. De sitter nu som innerdörrar.

Genom hela huset har Johanna försökt återanvända så mycket som möjligt från det gamla huset och uthusen men även tillfört nya loppisfynd och återbruk. Spännande lösningar dyker upp här och var, som blomsterlådan mellan bjälkarna vid toppen av trappan eller den korrigerade plåten som sitter som vägg vid murstocken.

-Jag gillar när inredningen kan överraska och får folk att haja till, ler Johanna.

Ett ledigt utrymme vid trappans topp ger plats till en blomlåda i golvet.
Den gamla vedspisens murstock har till viss del klätts med en korrigerad plåt som rostat vackert.
En ljus sittplats i anslutning till köket.

Viktigt för Johanna är också att husets historia lever kvar och minnen från husets ursprung och saker som hittats under renoveringen har kärleksfullt fått hedersplatser i inredningen.

Johanna har sammanfattat den tre år långa renoveringen i en fotobok med titeln Åströmska torpet. Bilderna från renoveringens början känns näst intill overkliga när man har det färdiga resultatet framför sig. Johanna har gjort en magisk insats med en minst sagt beundransvärd uthållighet. Åströmska torpet är ett tydligt bevis på att allt är möjligt om man har en stark vilja och drivkraft.

Följ Johannas fortsatta husprojekt på instagram @astromska.torpet

Text & Film/Foto: Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.