Skörden i Modellodlingen

När jag började leverera ogräs, tång och fleråriga grönsaker till några finrestauranger i Göteborg för flera år sedan så gjorde jag det i en väldigt liten skala. Oftast skördade och tvättade jag grödorna och levererade inom loppet av 2 h, utan att kyla något. Jag funderade mycket på hur en vettig lösning för just dessa moment; skörd, tvätt och kylning, kan se ut i ett småbruk. Jag läste till trädgårdsmästare och blev ännu bättre på växtkunskap, sådd, plantering och skötsel, men de där sista stegen kring skörden hanns aldrig riktigt med i utbildningen. 

Var kan jag lära mig? Vem kan lära mig? 

Bönder, så klart. 

Under den 16 månader långa resa som Tim och jag var ute på blev det många besök och arbetstimmar på olika gårdar, och under förra säsongen jobbade jag med Sasha på Earthculture Farm. Jag fick chansen att se ett antal olika tekniker och system som skapade en smidig, hygienisk skördekedja. Det visade sig vara enklare än vad jag trott, och eftersom jag tycker att system, flöden och logistik är väldigt roligt så har just skörden blivit ett favoritmoment som odlare. 

Så här ser mitt upplägg ut på Modellodlingen varje tisdag, dvs leveransdag:

  • Plocka fram vattenslang och munstycke, såpa och diskborste. Städa av tvätt- och packstationen samt hårdplastbackar. Fyll upp badkaret med vatten. 
  • Skörda bladgrönt först: Sallat, persilja, koriander, mangold, svartkål, grönkål osv. Fyll en back med t ex sallat och för sedan över bladen till badkaret så att de sköljs och kyls av vattnet. När nästa gröda är skördad, lägg upp sallaten på det nätade bordet och låt vattnet rinna av medan nästa gröda åker i vattnet. Packa sedan avrunnen gröda i en back och ställ undan i skuggan. Repetera för samtliga blad. 

 

  • Skörda jordigare grödor: Rädisor, salladslök, morötter, betor, majrova, rättika. Tvätta antingen blast och rötter i badkaret eller skölj bara själva rötterna med sprutmunstycket. Låt rinna av och packa sedan. 
  • De grödor som ej tvättas, tomater, squash, pumpa, ärtor, bönor mm skördas dagen innan och står redo att packas. 
  • Väg in samtliga grödor, registrera totalvikt och vikt per andel. 
  • Packa back efter back full med veckans andel. Grödorna blandas så att det hamnar flera sorter i varje back. Till storköken används insatspåsar i samma storlek som backen så att kökspersonalen kan lyfta ur dem och lämna tillbaka backarna. 
  • Skriv ut veckans skördebrev och lämna över allt för leverans. Städa av alla ytor och packa undan. 
  • Andas ut!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.