I kökets vrå trivs jag bäst!

Nu är det äntligen höst! Va, hon är väl inte riktigt klok, som inleder med dessa ord, tänker kanske ni! Jodå det är jag nog allt, och jag gillar hösten nästan mest av alla årstider. Jag upplever mer och mer att människor är så otroligt stressade på sommaren, med allt vad som ska hinnas med. Jag gillar givetvis också sommaren, men att boa in sig och damma av hemmet som har glömts bort en längre period är himla gott. Fast det där med att damma av var kanske inte helt sant, för aldrig har jag haft så rent som efter jag öppnade B&B. Här blir man synad in i minsta detalj och spindlarna får lägga benen på ryggen om de ska hinna komma undan. Varje dag städas hela huset från golv till tak.

Fast nu var det ju inte det jag skulle skriva om, utan hur synd jag tycker det är att vi människor nästan alltid slänger ut köket i huset man nyss köpt. Jag har själv gjort det, och de flesta jag känner byter ut sina kök långt, långt, innan det befintliga har tjänat ut. Åtskilliga tusen kronor går åt till att göra de där, många gånger onödiga, ansiktslyften.

Jag har levt ensamstående i många år och även varit sjukskriven under en längre period, men har turen att ha en hjärna som inte nöjer sig, utan sprutar ut idéer och kreativitet. Billiga lösningar, men ack så bra, och det blir oerhört personligt och miljömedvetet.

Nu äger ju inte jag gården vi bor på, men även om jag hade gjort det hade jag aldrig rivit ut och satt in nytt. Jag hade också turen att få en snäll hyresvärd som hela tiden gett mig fria händer i mitt skapande. Köket var det jag fastnade för först när jag kom hit och även om det inte alls var i min smak såg jag potential.

Jag anser att allt går att måla på, även om experter kanske avråder. Man har inget att förlora på att våga prova. Så i vårt kök är kaklet målat med svart kalkfärg, liksom luckorna. Inne i skåpen, där jag tagit bort luckor på en del överskåp, har jag lagt bladguld på bakstyckena. Det blir så effektfullt mot mina glas.

Kyl, frys och diskmaskinsfronterna har jag tapetserat med en underbar blommig tapet så vitvarorna får vara kvar ända tills de kraschar. Nu har jag ju tyvärr inga före-bilder, men allt var vitt och skavt. Över den gamla goa köpmansdisken hängde jag upp ett läckert gammalt fönster vid ena kortsidan för att skärma av.

Denna renovering har inte kostat många riksdaler, och det bästa av allt är att jag enkelt kan göra om det när jag vill ha en ny look, utan att slösa på jordens resurser.

Som sagt, förändring är kul, och det kan man ganska enkelt fixa med färg och tapet. Jag älskar konsultationsuppdrag där jag får hjälpa de som behöver tänka i nya banor angående återbruk/renovering.

Nästa inlägg hoppas jag kommer handla om min hall, som ska genomgå en billig, men stor, förändring. Hallen, gästernas entré, är nog ett av de viktigaste rummen, för det säger mycket om resten av huset.

Må väl och på återseende.

 

Följ Jane på Facebook och Instagram @junkstyle_and_jane

2 Comments
  1. Jane är en varm och generös människa och det kombinerat med hennes fantastiska konstnärlighet och kreativitet, .. faller man pladask och inspirationen spritter i hela kroppen…
    DAGG, ni har hittat en pärla…
    May

    1. Hej May! Ja, vi har verkligen hittat en riktig pärla, och vi är så tacksamma att Jane vill vara med och inspirera våra läsare med sin kreativitet och sitt estetiska öga. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.