Sökandet efter den amerikanska folksjälen

Hur är det att vara amerikan? Hur är det att vara uppväxt i världens rikaste land? Hur är det att tro på Gud, älska vapen och (i vissa delstater) röka marijuana lagligt?

Vad är det för världsbild som gemene man bär på i USA?

Inte för att det går att dra alla över en kam, USA är ett enormt territorium med över 300 miljoner invånare, men o’boy vad vi varit sugna på att få träffa en gäng olika personer i detta land och höra vad de har för verklighetsuppfattning!

Politik, vapen, konspirationsteorier, religion, jordbruk, industri, utomjordingar, droger, livsfilosofi, etik… vi nosar gladeligen runt bland en massa olika ämnen dessa dagar, eftersom vi nu arbetar med ett gäng nyfikna och pålästa människor. Osprey Hill Farm har ett femtontal personer som är involverade i produktionen på ett eller annat sätt, och de flesta tycker lika mycket om att vädra sina tankar som vi gör. Medan vi skördar bönor, plockar tomater, rensar ogräs, tvättar ägg, slaktar kycklingar och putsar vitlök så går det ju finfint att diskutera.

Långsamt börjar Tim och jag identifiera vilka underliggande idéer de flesta bär på. En stor del av självbilden som amerikan tycks komma ur det relativt korta historiska arv som nationen bärs upp av. Exempelvis: “Kom, vi åker till min pappa och äter middag. Vi har haft huset och marken länge, ni kommer gilla hans knasiga trädgård”. Vi pratar med pappan, som säger att ja, de har faktiskt ägt den här marken i hela 28 år.

Jaha. 28 år, är det länge? Tänker på min egen uppväxt i ett hundraårigt hus. Tänker på att som barn ha fått läsa om jägare och samlare, om vikingar, om småkungar, om Gustav Wasa, den svenska stormakten och dess tillbakagång. Att allt det har hänt i min närhet en gång i tiden. Funderar över hur det är att vara en så jämförelsevis historielös amerikan? De flesta kan berätta om att deras gammelfarmor eller morfar immigrerade hit från Ryssland, Irland, Italien osv, men de har egentligen inga kopplingar kvar till den Gamla Världen mer än små glimtar. De är härifrån, de är amerikaner. Ursprungsbefolkningen var ju inte värd någonting när den vite pionjären och missionären kom hit till “vildmarken” då för några hundra år sedan, så det blir svårt som amerikan att haka i det indianska arvet.

Ett annat exempel på hur annorlunda vi tolkar vår omvärld är behovet av att få ha sitt eget vapen. Det är m y c k e t viktigt för väldigt många. Dom som kommer till ditt hus för att stjäla eller våldta, de kommer alltid ha vapen med sig. Alltså måste varje man rimligen få försvara sig med samma medel. Och tänk på nästa markinvasion av USA sker, då jädrar är det viktigt att ha en hushållsarmé beredd att ta upp striden. Dessutom står det i det andra författningstillägget (the second amendment) att varje man har rätt att bära vapen, och det kan en ju inte ändra på. Vad vore en amerikan utan sitt vapen?

Vi frågar om de har funderat över hur tillgången till vapen också påverkar psyket hos oss människor? Vad vapen har för effekt på vardagen för många, framför allt fattiga? Vad de tycker om att USA trots sin statistiska rikedom är det land i världen som procentuellt sett har flest fångar, med över 2 miljoner människor bakom lås och bom?

Det är inget enkelt samtal vi har om vapen och våld, men alla parter tycker det är rätt intressant. Vi tycks vara ena riktiga mesar från Sverige medan amerikanerna är grova och tuffa. Detta trots att samma personer resonerar kring kritiskt tänkande, värdet av att skapa ett hållbart samhälle, alla människors lika rättigheter osv. De bär på en kärleksfull etik som för Tim och mig hänger starkt samman med en ovilja att gå våldets väg, dvs vapnens väg, medan det för amerikanerna är naturligt att få försvara sig med våld. Och att röka lite gräs.

I Washington State är det lagligt med marijuana sedan 2012. Det har ploppat upp cannabis affärer i varenda gathörn, vi ser fler ställen som säljer maja än vad vi ser McDonalds-hak. Det är väl same same att röka en joint som att ta ett glas vin eller två, men jag upplever mest apatin och stilleståndet som folk glider in i och tänker att jag aldrig vill bli en vardagsrökare. För några decennier sedan var det TVn som fungerade som ett folkets opium, nu är det braj och YouTube.

Utöver detta får vi veta att vi lever i ett socialistiskt land, att kapitalismens mål är att genom produktion av varor uppnå en hållbar värld, samt att aliens troligen finns och redan har varit här och påverkat den mänskliga historien i stor utsträckning under tusentals år.

Vi har med andra ord en hel del idéer att ta in och smälta. Jag försöker att bita mig själv i tungan och lyssna istället för att ifrågasätta. Det går bra ibland, men inte alltid. Gårdagens frukost inleddes t ex med att jag undrade varför den ena killen hade socker i sitt bröd som han satte på i brödbakningsmaskinen? Den ena tjejen svarar att det är för att jästen ska fungera.

Eh. Nja. Hur står det till med allmänbildningen i detta land?

Jag hör att jag låter mer och mer som en Besserwisser, ber om ursäkt för detta och fortsätter sedan gladeligen att diskutera.

Japp, det är som sagt väldans intressant att vara i USA och få ställa sin egen världsbild mot någon annans!

//Klara, som just nu bor i en fd kyrka  🙂

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.