Superfrukost med acai-kräm, frukt och rawnola

Kicka igång dagen med en frukost till bredden fylld av antioxidanter och välgörande fibrer. Rawfoodinspiratören Jeanette Svensson tipsar oss om hur hon föredrar att tillreda sin acai-kräm, toppad med frukter och egenkomponerad rawnola.

Vad är Acai?

Acai är ett bär som växer i toppen av palmträdet Acaizeiro i Amazonas regnskog och har ätits av urbefolkningen där i århundraden. Det liknar blåbär men har en nötigare smak. Acaibäret är sprängfyllt av antioxidanter och rikt på välgörande fibrer, järn och de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. Eftersom bäret är extremt känsligt och bara håller sig färskt ett par dagar efter skörd, kommer det till Sverige i pulverform.

Till acai-krämen behöver du:

4 eko bananer. (frysta i 24h)

1dl eko blåbär (frysta el färska)

2-3tsk acai pulver.

Gör så här:

Ha alltid några bananer, delade i mindre bitar, i beredskap i frysen (efter ca 24 timmar i frysen är bananen redo att användas). Låt de frysta bananerna tina något i en matberedare innan de mixas till en slät kräm. Tillsätt därefter blåbären och acai-pulvret, mixa. Serva direkt i en skål eller i ett glas. Toppa med frukter, bär och rawnola som du komponerat efter eget tycke och smak.

Jeanettes tips till en god rawnola:

2dl blötlagt ekologiskt helt bovete

3 dl eko havegryn

1dl eko pumpakärnor

1dl eko solroskärnor

1/2dl hela eller krossade linfrön

 

1/2dl smält kokosolja

1/2-1msk honung

Ekologiska kokosflingor

 

En nypa salt

En hand eko mullbär

1-3tsk eko Carob

1msk färska eko kokosflingor.

 

Gör så här:

Blötlägg bovete över natten. Skölj, låt sedan rinna av och låt därefter torka.

Blanda bovete, havregryn, pumpakärnor, solroskärnor och linfrön i en skål. Häll sedan över den smälta kokosolja och honungen så allt blir täckt. Jeanette gillar även att slänga över lite kokosflingor som kan åka med in i ugnen. Föredrar du rawnolan sötare ökas bara mängden honung.

Häll lite ekologisk olja på ett bakplåtspapper och häll ut skålens innehåll och blanda runt. Låt stå i ugnen på 42grader i ungefär 6-7h. Håll koll på hur just din ugn fungerar och blanda runt med jämna mellanrum. Har man torkugn så använd så klart den, men vanlig ugn fungerar lika bra.

Toppa av med salt, mullbär, carob och kokosflingor. Om blandningen förvaras i en glasburk håller den i ett par veckor, om det finns något kvar så länge vill säga!

Lätt att ta med till jobb eller på utflykt

Detta är en frukost som är lätt att ta med. Lägg acai-kräm i en glasburk, toppa med uppskurna bär och frukt, rawnola och lite extra kokosflingor efter tycke och smak. Skruva på locket och du är redo att gå till jobbet! Självklart passar acai-krämen lika bra som mellanmål, kanske på en utflykt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.