Förgängligt hotell bland alpernas toppar

I december varje år står nya igloos och en isbar redo att på Nebelhorns topp ge äventyrliga gäster en oförglömlig upplevelse, för att i aprils vårsol sedan smälta och återgår till naturen.

 

 

I den syligaste spetsen av Bayern ligger byn Oberstdorf. En plats som framför allt förknippas med vintersporten backhoppning. Den stora långa backhoppningsbanan lutar sig tryggt mot Nebelhorns branta bergsrygg. Strax ovanför glider kabinvagnen upp mot toppen, till 2224 meters höjd. Vagnen är fylld med glada skidentusiaster, men även några äventyrligt lagda personer som ska övernatta i en isande kall igloo.

En bit ifrån linbanehållplatsen ligger en liten by av runda vita igloos med trädörr och inredda med renfällar och sovsäckar som lovar att hålla kylan på avstånd under natten. Varje Igloo är vackert skulpterad inuti av lokala konstnärer och konstverken är effektfullt ljussatta. Ingen extra uppvärmning finns att tillgå. Däremot finns en ca 40 grader varm bubbelpool precis utanför igloodörren. Här passar hotellägare Matthias Lenz och flickvännen Katharina Seppeler på att ta ett värmande bad under sitt besök på hotellet.

-När jag kommer hit passar jag ibland på att ta ett bad på denna vackra plats. Minst en gång per säsong bor jag även över i en igloo här uppe, säger Matthias nöjt.

-Vi vill bjuda på en genuin upplevelse, ett äventyr. När skidliftarna stängs och sista linbanan gått ner är här tyst och stilla, du är ett med naturen. Då kan man njuta av solnedgången och ett bad direkt under stjärnorna, säger Matthias.

Placeringen av hotellet är väl genomtänkt för bästa skydd mot starka vindbyar men bara runt krönet väntar en hissnande utsikt över dalen och Oberstdorf, och åt andra hållet ett oändligt hav av alptoppar. Högsta utkiksplatsen Gipfel erbjuder en utsikt över inte mindre än 400 tyska och österrikiska alptoppar.

På hotellområdet finns även en isbar där gästerna på kvällen serveras ostfondue. Frukosten erbjuds på skidanläggningen en liten promenad därifrån.

Under några månader varje år lånar så Iglu Lodge denna vackra plats av naturen. Med hjälp av byggmaterial hämtat direkt från naturen byggs ett tillfälligt hotell. Vanligtvis varar det till april månad, men naturen bestämmer själv när den vill ta platsen tillbaka. Känslan att bo på en sådan isolerad plats, och sova i ett så äkta byggmaterial får mig att känna min litenhet i sammanhanget och även ödmjukhet inför platsen. När vårsolen börjar värma det vita bulliga hotellet är det bara att tacka för lånet, men för Matthias börjar redan planeringen inför nästa säsong.

Plats: Oberstdorf i södra Bayern och berget Nebelhorn

Boende: Iglu Lodge erbjuder igloos av olika storlekar, isbar och uppvärmd bubbelpool direkt under stjärnorna.  www.iglu-lodge.de

Resa hit: Flyg går regelbundet till München. Här kan man hyra bil och köra ca 2 timmar till Oberstdorf. Det går även att ta tåget. Kabinvagnen från Oberstdorf centrum går hela vägen upp till Nebelhorns topp.

Öppet: mellan december och april.

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.