Ta tillbaka ”makten” över din hälsa

Förra inlägget var fokuserat på vårt immunförsvar och jag önskar fortsätt att skriva om tankegångar och reflektioner kring vår hälsa och hur vi på bästa sätt kan ta hand om den och vårt välmående.

Skolmedicinen i Sverige är i världsklass när det kommer till akutmedicin. När det gäller livsstilssjukdomar, metaboliska sjukdomar, bristsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar finns det mycket vi kan lära av den alternativa medicinen och den holistiska synen på människan. Läkarutbildningen innehåller exempelvis väldigt lite kunskaper inom ämnen som näringslära och en holistisk syn på människan.

Många sjukdomar som klassas som kroniska är livsstilsrelaterade. Vad innebär det då? Jo, de uppkommer på grund av hur vi väljer att leva. Kronisk står för att de är ”långvariga (mer än tre månader) eller livslånga hälsotillstånd som det vanligen inte finns något effektivt medicinskt botemedel till.” (Wikipedia)

Om du läser den meningen igen ”som det vanligen inte finns något effektivt medicinskt botemedel till”, så är det just medicinskt botemedel som inte finns i detta fall, det betyder inte att det inte finns andra alternativ som skulle kunna vara effektiva.

Det jag önskar förmedla med min text är att jag vill att du skall veta att det finns mycket du kan göra för dig själv och din hälsa, ditt välmående och ditt immunförsvar. Att inte enbart förlita dig på skolmedicinen utan skaffa kunskap och förståelse för din kropp och hur den fungerar och vad du mår bra av. Jag önskar ge dig tillbaka din kraft och egenmakt.

En kvinna står stolt i ett brusande hav

För att ge dig en bild kommer jag använda mig av exemplet mediciner. Jag vill också förtydliga att jag inte är emot mediciner, de har sin funktion när de används rätt.

Symtom som du får av olika anledningar som ex. smärta eller stelhet är symtom på att något inte står rätt till i din kropp. Det är kroppens sätt att tala om att det är disharmoni i kroppen. Kroppen strävar alltid efter att vara i balans och harmoni och när den inte är i det visar den dig det genom olika symtom. Det en medicin ofta gör är att ta bort symtomen, men lämnar kvar orsaken. Så medicin botar ofta inte orsaken utan tar bara bort kroppens signal till dig om att något inte är bra eller i obalans.

Metafor: Det brinner och larmet går

Tänk dig att du ligger och sover och mitt i natten går brandlarmet. När du öppnar sovrumsdörren ser du rök i lägenheten och ljudet av brandlarmet ringer högt i dina öron. Du går fram till brandlarmet och plockar ut batteriet för att sedan gå och lägga dig igen. Och det gör du utan tittat efter vart röken kommer ifrån, om det brinner eller släcker elden.

Detta är precis det vi ofta gör med många mediciner. Du stänger dörren så att du inte ser elden – det betyder dock inte att den inte fortfarande finns kvar.

Lär känna din kropp och vad den behöver

Du är den som är expert och bäst känner din kropp. Så lär känna den på djupet ur nyfikenhet och förstå vad den behöver. Det är förutsättningar för att den skall må bra, ha bästa förutsättningar för att jobba optimalt, för att du skall ha hälsa och välmående. Och för att den ska kunna ta hand om dig när bakterier och virus utifrån kommer in i din kropp.

Kroppen är skapt för att göra detta och den klarar det galant om du ger den förutsättningar att göra det.

En kvinna som hoppar med himmel som bakgrund

Exempel på vad du kan göra:

I förra inlägget skrev jag bland annat om kosten, olika vitaminer, vikten av god kvalité på din sömn, att träna dig i att känna tacksamhet och om att minska stressen i ditt liv. Nedan följer fler exempel på vad du kan välja att göra och skaffa mer kunskaper om:

  • Stress – skrev jag om i förra inlägget och vill skriva om det igen då det är en stor del av orsaker till ohälsan i vårt samhälle. Stress påverkar vår kropp på många sätt och ett av dem är att de påverkar och vår mage och tarmflora negativt. Vår tarmflora är oerhört viktig då ca 80 % av kroppens serotonin (en signalsubstans som bland annat får oss att må bra) produceras i tarmen. Serotonin har även kopplingar till produktionen av melatonin som hjälper till att styra vår dygnsrytm samt att det är melatonin som gör att vi somnar och sover gott.

 

  • Rädsla – är också stress i vårt nervsystem. Vår kropp är gjord för att klara rädsla/ stress under korta stunder, som att springa från fara och hot som kunde/ kan uppstå i vår närmiljö. Den är inte skapat för långvarig rädsla och stress. När kroppen är i stressläge fördelas allt blod i kroppen ut till de delar av kroppen som kommer att användas för att springa eller slåss. Dessa kroppsdelar är bland annat dina armar och ben. Medan alla funktioner som inte behövs för detta som ex. matspjälkning, immunförsvar samt reparation och skapade av nya celler hamnar i viloläge. Det innebär att under långvarig stress är det också en långvarig tid som delar av kroppens viktigaste funktioner går på sparlåga.

 

  • ”Detox” – Stress, gifter (ex. produkter du använder på huden som ex. deodorant, många innehåller aluminium), negativa tankar och känslor, destruktiva relationer, nyheter och mycket mer kan vara orsaker som skapar och/ eller ökar på stressen. Tänk på att allt du ”stoppar i dig” skapar antingen något positivt inom dig eller något negativt. Och att det är inte bara när det kommer till mat, utan allt vi föder hela vår människa med.

Våra tankar skapar en bild i vår hjärna och den bilden översätter hjärnan till biokemi som motsvarar bilden och frisätter sedan den biokemin i vår kropp. Så föreställ dig vilken biokemi som frisätts när du har bilden av kärlek i ditt inre, det är lätt att se om du tänker på någon som är förälskad. De sprudlar av kärlek, hälsa och vitalitet. Och om du har bilden av rädsla inom dig… ja då skapas det motsatta biokemin i kroppen.

Kroppen kan vara antingen i växande eller i läge av att skydda. Den kan inte vara i båda samtidigt. När bilden är kärlek tillåter vi kroppen att växa och i rädsla är den i beredskap av att skydda oss. Så vilken bild väljer du?

 

  • Titta över din livsstil och gör det med nyfikenhet. Hur lever du idag? Mår du bra? Är du frisk eller bara osjuk? Gör du det du älskar? Hur fyller du på med energi? Finn en fin balans som passar dig mellan kost, rörelse/ träning, återhämtning och vila. Och börja i små steg. Bättre att ändra en sak och få den att bli bestående.

 

Var kärleksfull mot dig själv och se att livet är en resa. Det är meningen att du ska må bra och ha kul. Ta väl hand om dig och jag önskar dig en fantastiskt fin sommar.

Med värme Anna

 

Varma rekommendationer för vidare kunskapsinhämtning:

–        Dr Zach Bush

–        Dr Bruce Lipton

–        Anna Hallens blogg

–        Gregg Braden

–        Dr Joe Dispenza

–        Lars Vern

 

Följ Anna på facebook

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.