Taubes Änglamark & femstjärnigt bihotell

Jag har fått det mycket hedervärda uppdraget att här i Dagg inspirera er läsare! Så roligt att få dela med mig av idéer kring inredning, renovering och återbruk! Några recept på mat, som jag anser att ingen medmänniska bör missa, kommer också smyga sig in!

Frida Rosen Claesson är ny gästbloggare på nättidningen Dagg.

Det finns även en överhängande chans (läs: risk om du inte gillar släkthistorier) att små berättelser om mina äldre, synnerligen, kreativa släktingar kommer dyka upp i mina texter! Det finns få så som jag; likt en sockersugen humla, som kan leta i sommartorpets gamla fotolådor efter för-länge-sedan-emigrerade-Chicago-släktingar. Eller att i sista stund rädda farmor och farfars kärleksbrev, från tiden då de ännu inte var ett gift par och sammanboende.

Jag är hopplöst betuttad i gamla ödehus och folkskolor, har de sen en koppling till mig och min släkt blir jag lätt ”allergisk” och ögon och hjärta svämmar över! Några av dessa förfäder kommer, som sagt, att lyftas fram ibland. Detta för att de har lämnat ett avtryck hos mig som jag absolut tror har format en liten del av min sällan vilande, skapande DNA-sträng…..

Den har alltid funnits där; det som jag under senare delen av livet funnit och satt ett namn på: jag lider av en kronisk, kreativ störning! Lider och lider, förresten, den är en sådan självklar del av mig så jag vet inte riktigt hur jag annars skulle vara om den saknades!

Jag älskar det gamla, nötta, historiska, vackra, funktionella och det som bara ska vara fint för ögat.

När en idé slår rot i knoppen är den oftast väldigt bra (min egen bedömning) och pockar på uppmärksamhet tills den är klar, eller åtminstone påbörjad. En del projekt tar mer tid på sig men jag är nog känd för att de rors iland rätt kvickt! Min äldre syster undrar ofta om jag fick tilldelat fler timmar på mitt dygn, den dagen jag tog mitt första andetag, än resten av befolkningen?!

Att hitta kreativa lösningar, att få arbeta med händerna – gärna med hjälp av ”spillvirke” och återbruk – det är min melodi! Så följ med in i min trudelutt av småsköna ting och tankar!

Så i just i detta första inlägg, lagom till den underbara svenska midsommaren infinner sig, tycker jag att vi spelar upp Evert Taube´s Änglamark i vårt inre (eller i högtalaren för de som vill det) och rotar fram vadhelst ni har i gömmorna- så bygger vi insektshotell!

 

Bygga Bihotell

I butikerna finns det en hel del olika hotell för våra små, bevingade pollinerare.

Jag har hämtat inspiration från dessa men använt mig av saker jag har sparat på mig;  ostlådor, vinlådor och smörbyttor i trä, smått och gott från skog och stall, samt bambupinnar i olika storlek.

Fyra bihotell hänger på en röd trävägg

 1. Jag byggde in skiljeväggar i några av lådorna för att få in så många olika miljöer och ”sovrum” som möjligt.Ett hemmabyggt bihotell uppdelat i olika rum
 2. I ett gammalt kvastskaft borrade jag hål och kapade dem i längder som passade trälådorna, även bambupinnarna kapades på längden. Dessa båda gömställen gillar solitärbina.
 3. I de övriga facken fyllde jag på med barkbitar, halm, vinkorkar, boklöv, tall & grankottar.Ett runt bihotell med halm, bambupinnar och korkar
 4. Tänk på att säkra dessa med ett nät så att de dels ligger kvar och dels skyddar de nya hotellgästerna från att bli fågelmat. En samling hemmabyggda bihotell
 5. Jag fäste upp dem på ett soligt läge i trädgården, med flera olika typer av blommande växter och träd i närheten. Redan efter 2 veckor hade jag synliga bevis på aktivitet och äggläggning från bland annat solitärbin – så underbart!

Midsommar med ljummen sill

Nu stundar snart midsommar och jag hoppas ni har några sköna dagar framför er med sol, blomster i håret, jordgubbar i kall mjölk,  långa ljusa nätter och god mat!

Ni skall, som avslutning på min Dagg-debut, få ett recept på en helt makalös, fantastisk och LÄTT beroendeframkallande ljummen sill! Den är så där god så att ni kommer få fortsätta göra den VARJE år till ert knytkalas med vänner och familj – så är det bara!

Det är en riktig midsommarsill, men i vår familj äter vi den redan i maj och återkommande fram till och med augusti – minst! Mor min hittade receptet i tidningen ”Allt om Mat” under tidigt 80-tal.

midsommarbuffe med sill och potatis

Varm Matjessill

(6 personer)

 • 2 burkar prima matjessill
 • 4 hårdkokta ägg
 • 2 gula lökar
 • 100 gram svenskt smör
 • 4-6 msk finhackad dill
 • 4-6 msk finhackad gräslök

Gör så här:

1)     Smält smöret i en kastrull

2)     Finhacka gul lök och häll ner den i det smälta smöret

3)     Låt löken puttra på svag värme tills den blivit ”glasig” i färgen

4)     Dra av smörblandningen från värmen och tillsätt dill & gräslök

5)     Lägg ut matjesfiléerna i en form

6)     Häll smörblandningen över matjessillen

7)     Hacka de hårdkokta äggen och strö över hela formen så det blir ett äggtäcke

Serveras med svensk, rykande nykokt färskpotatis! Och ett riktigt gott knäckebröd med smör och ost!

varm matjesill på midsommarafton

Önskar er alla en skön midsommar!  Njut av sol, sill och grönska!

Kanske finner ni tid att bygga ett eget bihotell?!

/Frida

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.