Tid att dela och flytta perenner

När hösten kommer passar jag på att flytta, dela och plantera växter. Då är allt på plats när våren kommer och kan börja växa direkt!

De flesta perenner är mycket lätta att göra fler av genom att dela rötterna på dem i mindre bitar och på så vis göra fler plantor av en. Generellt sägs att vårblommande perenner delas och flyttas på hösten och höstblommande på våren. Det är ingen dålig rekommendation men jag har aldrig brytt mig om det utan gör det när det passar mig. Däremot är sommaren ingen bra tid för då är det så varmt och de vissnar lätt, även om roten överlever behandlingen.
Många sorters perenner behöver grävas upp och delas med några års mellanrum för att hålla sig fylliga och fina. Efter omplantering får de i regel ny energi och växer på sig fort igen.

En lång rad med funkior växte i en skuggig rabatt utmed ena husväggen. Eftersom vi håller på att bygga ut behövde de flyttas tills vidare så huset ska gå lätt att komma nära och klä om.

Funkiors rotklumpar är stora och hårda och det krävdes både grävande och bändande för att få dem ur marken. Med en vass spade delade vi sedan klumparna så en blev många. Jag kan tro att det av fem stora rotklumpar blev cirka tjugo mindre plantor och det hade gått att göra många fler om vi hade haft behov av det. Vi planterade alla på en ny temporär plats och det återstår att se när och var de kommer att flyttas.


Nya perenner har börjat växa i skogsbrynet allt eftersom vi tunnat ut skogen och sly kapats ned så det kommit in mer ljus. Över ormbunkarnas mossgröna blad blommade under sensommaren ett bestånd med höstflox med lysande ceriserosa blommor som inte synts till förut. Tyvärr kommer de att vara i vägen för grävmaskinen så igår flyttade jag dem till en tillfällig växtplats.
Nyplantering eller flytt av växter är helt perfekta sysslor på hösten. Då får växterna tillgång till fukt under vinterhalvåret och på våren står de redan på rätt plats och kan börja utvecklas direkt. På så vis kräver de växterna mindre tillsyn än växter som planteras på våren.
Däremot finns det vissa känsliga växter som mår bra av vårplantering så de hinner etablera sig innan vinterkylan kommer. En av dem är höstanemon. En ljuvlig skönhet som blommar som bäst under tidig höst och ofta finns i stora exemplar i handelsträdgårdarna. Frestande att köpa med hem men med en risk att de inte hinner etablera sig.

Min pyttelilla anemon står i växtbarnkammaren i väntan på rätt plats nästa år.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.