Heidi Anderssons klimatsmarta arbete på gräsrotsnivå, bokashi i förskolan

I lappländska Storuman bor Heidi Andersson med sin man Björn Ferry och sonen Dante. Med sig i bagaget har Heidi elva VM guld i armbrytning och Björn är olympisk mästare i skidskytte. Men upptill deras intresse för armbrytning och skidskytte har de alltid haft ett stort engagemang för samhällsfrågor. Om det var möjligt att bli världsmästare i hållbar livsstil skulle det vara deras mål.

Även om inte alla har uttalat samma mål som Heidi och Björn, att familjen ska vara fossilfri till år 2025, kan alla göra skillnad för vår planet. Samtidigt som Heidi föreläser om klimatfrågor runt om i landet, jobbar hon även på gräsrotsnivå på hemmaplan. Att matavfallet på sonen Dantes förskola skulle köras 25 mil enkel väg till Umeå var för Heidi ren galenskap.

 

-Varför betala för något som är en resurs! Jag är uppvuxen i byn Ensamheten här i Lappland och att lägga matresterna på en komposthög vad självklart i min familj, berättar Heidi.

Hon lovade sig själv för många år sedan att om hon någon dag skulle bli mamma skulle hon erbjuda sig att på olika sätt förmedla hållbarhetsengagemang i förskolan.

På sonen Dantes förskola fick hon bra gehör för sitt förslag att använda matavfallen på ett bättre sätt. Hon och Dante började med att varje dag bära hem dagens kompost för att själva kompostera den med hjälp av bokashi-metoden. När förskolan sedan flyttade till nya lokaler startade Heidi och Dante tillsammans med barn och pedagoger upp en permanent kompostering på förskolan.

-Kan 5-6 åringar får en chans att själva vara en del i processen, ha frihet att slänga sin egen äppelskrutt i en behållare och sedan följa hela kretslopps-processen bygger vi en viktig grund för framtiden, säger Heidi.

I rollen av projektledare har hon försett skolan med två stora varmkomposter, en dynggrep, sågspån från det egna sågverket i Ensamheten, för att varva med i komposten, och finns själv tillgänglig för alla frågor.

-Barnen är nyfikna och förvånansvärt kunniga om vad som kan stoppas i komposten. Jag upplever att många föräldrar tycker det är ett fint initiativ, men de har kanske inte själva ork och energi till att driva igenom projektet. Energi är min största tillgång och nu har jag vigt den åt hållbarhetsfrågor på bred front, säger Heidi.

Nu är Dante 6 år och börjar snart på Storumans Parkskolan som ligger vägg i vägg med förskolan han går på nu. På skolgården finns ett område för odling vilket kan bli en fin fortsättning på komposteringsprojektet.

-Storuman Kommuns kostchef Tina Kerro har varit otroligt positiv till komposteringen av matavfallet och tankar på att ta det ett steg längre och kompostera hela lågstadiets avfall har varit uppe, berättar Heidi entusiastiskt.

Tina Kerro är oerhört tacksam för Heidis engagemang vilket inspirerar hela köksenheten i Storumans kommun till att fortsätta sitt arbete med hållbart tänk i alla led.

-Vi har matråd där eleverna är med och påverkar arbetet kring meny och beteende i matsalen och det är ett viktigt arbete som ger bra effekt, till exempel den “Sophinksfria dagen”, en dag i veckan då i princip bara servetten får slängas. Vi ska titta mera på möjligheten att få kompostera och att Heidi går i spetsen gör det hela lite enklare, säger Tina Kerro.

Ett positivt engagemang från förskolans och skolans personal och rektorer är självklart grundläggande för att genomföra en idé som denna, men även att ta vara på matavfallen mer kollektivt i mindre samhällen är något som borde utvecklas mer enligt Heidi. Hos många stannar dock idéerna vid en tanke, då rädslan för bristande kunskap eller att projektet ska kräva för mycket engagemang, tar över.

I april 2018 är det premiär för SVT:s programserie Storuman Forever, där Heidi och Björn delar med sig av sitt engagemang kring hållbarhetsfrågor. I programmet får vi också följa fler av Storumans invånare som med inspiration från Heidi och Björn ändrar sina vanor mot ett mer klimatsmart liv. Heidi och Björns filosofi är enkel, vill du förändra världen kan du alltid börja med dig själv där du står.

 

Heidi Andersson och Björn Ferry, armbryterska respektive skidskytt i världsklass. Aktiva miljökämpar som siktar på att vara fossilfria år 2025.

Bor: I radhus i Storuman, södra Lappland, tillsammans med sonen Dante.

Yrken: Heidi är armbrytarkonsult och föreläser om miljöfrågor. Björn är bland annat expertkommentator på SVT och jobbar med investeringar. Båda lever de på sina personliga varumärken och medverkar i olika Tv-produktioner.  I Storuman bedriver de även skogsbruk på egna skogsfastigheter.

Trivs bäst när: jag (Heidi) lyckas planera och boka in en skön balans mellan träning hemma i Storuman med armbrytargymnasieelverna, skogsbruk, torprenovering, kontorsjobbande, projekt och umgänge i Ensamheten (sågning, odling, hantverk med farmor Elsa etc.) och föreläsnings- och armbrytarkonsultuppdrag.

Hemsida: www.fossilfri.com   www.heidiandersson.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.