Tid att plocka blommor

Underbara juni med blommor överallt som går att plocka till fina arrangemang. Och att dessutom på så vis gynna blomsättningen känns extra bra.

Jag älskar att få gå ut i trädgården och plocka mig fina buketter eller blommor till enkla bordsdekorationer. Det är sann vardagslyx!
Apropå snittblommor tittade jag härom dagen på en Youtube-dokumentär om Christopher Lloyd, den kända trädgårdsprofilen som under sin levnadstid var hemmahörande och trädgårdsmästare vid Great Dixter i England. Det berättades att han alltid plockade de blommor han ville från trädgården utan att tänka på vad som blev kvar. Allt som behövdes till en fulländad blomsterkreation plockades, punkt slut. Det är lätt att, som berättaren sa, känna en vördnad för det som blommar och att inte vilja förstöra det fina genom att plocka något, men jag håller ändå med Christophers inställning. Det gäller att njuta blommorna på det sätt man vill medans de finns, oavsett om de får blomma vidare ute eller är menade till fägring inne. Fiffigt nog är det också så att flertalet växter gynnas och blommar mer av att en del blommor plockas bort. Växten strävar nämligen hela tiden efter att blomma och sedan sätta frö för fortplantingens skull och om kedjan bryts behövs nya blommor bildas för att det ska bli frön.
Skog och mark bjuder också på mycket fint att plocka för dig som inte har trädgård. Dessutom behöver det inte ens vara blommor i en bukett utan det kan vara jättefint med vackra grenar och blad.
Enklaste bordsdekorationen
Snabbt och lätt fixar du enklaste bordsdekorationen från trädgården så här:


Klipp blommor med korta stjälkar. Blanda sorter efter behag och lägg dem som en sträng mitt på middagsbordet. Tänk dig ett centrum och gå sedan ut mot sidorna. Det blir fint att fylla ut och avsluta med något grönt. Jag brukar göra dekorationen max en timma innan gästerna kommer. Då håller blommorna sig fina hela kvällen utan vatten.


På bilden har jag använt pion som centrumblomma, sedan varvat buxbom, rosor, fläder, kirskål och dess flockblommor samt skuggbräcka.

Den här dekorationen är jämnbred och bara något asymmetrisk. En smal dekoration ger plats för mycket mat.


Skuggbräckans pyttesmå blommor på tunna stjälkar är bedårande till dekoration och bukett.


När festen är över tar jag några utvalda blommor ur dekorationen och lägger i en skål med vatten. På så vis kan de glädja inne ännu ett par dagar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.