Västerbottenssåpa av återbrukat fett – städa bilen miljövänligt

Tanken, att allt kan användas och att få saker faktiskt är skräp, fick Sara Idenfors av sin gammelfarmor Fredrika Helmersson. Hon var en kvinna som tog till vara på allt på sin gård i Hornsjö i Västerbotten.

Bland annat tog Fredrika Helmersson tillvara på det sämsta fettet vid slakt genom att koka såpa i sin vedeldade gryta. Då Sara med familj köpte Hotell Wilhelmina ville de aktivt jobba för att minska avfallen på anläggningen. De såg en stor potential i det fett som tömdes ur fritöserna. Inspirerade av gammelfarmor Fredrika ville de prova om det gick att omvandla till såpa. Saras morfar experimenterade och justerade i hotellets källare tills såpan var perfekt och kunde användas i hotellets dagliga underhåll. När hotellet så småningom såldes startade Sara och Magnus istället företaget VästerbottensSåpa AB och byggde en såpafabrik på den egna gården, 2,5 mil norr om Vilhelmina. Precis som Fredrika, tar de reda på sådant som bli över och skapar nytt. Från närliggande restaurangers fritöser hämtar de sitt fett men istället för att använda vedeldade grytor sköts idag reningen av avancerade maskiner från USA och kittlarna är elektriska.

– Ofta har vi en mängd olika rengöringsprodukter i hemmet, men egentligen behöver man bara såpa. Den är fantastiskt bra och fungerar till det mesta. Det innehåller inga farliga kemikalier, det är bara såpa, säger Sara.

Såpa är helt enkelt fett som förtvålats med hjälp av en basisk lösning kaliumhydroxud (lut).

-Både jag och Magnus är uppvuxna i medvetna familjer där halvfabrikat var sällsynt och närodlat och närfångat var normen. Vi utsattes för väldigt lite gifter i vardagen vilket fick oss att tänka till när vi själva fick barn. Idag lever vi i ett samhälle där våra barn ständigt utsätts för kemikalier i både det de äter och har runt omkring sig. Vi vill skapa en så giftfri omgivning vi kan, förklarar Sara.

På företagets hemsida kan man läsa Städbloggen där Sara inspirerar genom användbara miljövänliga städtips.

-Jag är väl lite av en städnörd. Under åren på hotell Wilhelmina blev det en hel det städning av alla de slag, och det var ett bra tillfälle att testa mycket. Jag är också uppvuxen i en familj där man alltid skurat mattorna och kokat sina lakan, det gör jag fortfarande berättar Sara.

Näthandel gör det möjligt för Sara och Magnus att bedriva sin såptillverkning på sin gård 2,5 mil norr om Vilhelmina. Lantbrevbäraren hämtar och lämnar dagligen. På hemsidan säljs förutom såpa många andra miljömedvetna produkter. Allt från biologiskt nedbrytbart diskmedel och gedigna träborstar till nedbrytbar plastfolie och tunna bomullspåsar med dragsko att ta med till fruktdisken.

Här nedan delar Sara  med sig av användbara städtips om hur man städar bilden på ett miljövänligt sätt, utan onödiga kemikalier. Fler städtips hittar du på Städbloggen.

Sara tipsar – Städa bilen miljövänligt

Här följer en rad miljövänliga och snälla städtips för bilen. Alla tips här är snälla både mot dig, bilen och miljön. Har du en ny, dyr bil som kräver specialprodukter och speciell omvårdnad kan vi inte rekommendera alla tips till just dig och din bil. Biltillverkarens råd skall alltid gå först och är du det minsta osäker så ska du kontakta affären där du köpte din bil.

Så här gör du:

 1. Plocka ur bilen allt skräp, onödiga prylar och annat överflödigt. Sortera papper, plast och metall – släng övrigt!
 2. Ta ut bilens gummimattor och skura dem med mjuk skurborste och såpa. Eftersom att Västerbottenssåpa är överfettad blir gummimattorna väldigt fina av såpan. Skölj av dem och häng dem på tork medan du städar resten av bilen.
 3. Spola av bilen MEN det här bör du inte göra hemma på gården om du inte har ett godkänt avlopp, det är olämpligt eftersom att tungmetaller och gifter släpper och kan komma ut i vattendragen. Observera att många kommuner inte tillåter tvätt annat än på särskild avsedd plats. Här hos Naturvårdsverket finns mer information om biltvätt och regler kring det. Använder du högtryckstvätt måste du vara mycket försiktig och använda lågt tryck.
 4. När du spolat av bilen allt löst damm och grus så tvättar du den med en bilsvamp (den kan du köpa på en bensinstation) Svampen kan användas flera gånger och efteråt sorteras den som mjukplast.
  Västerbottenssåpa är överfettad och fungerar därför även som avfettningsmedel och gör alla starka kemikalier överflödiga.
  – Skölj av bilen och låt den torka. Hade du tänkt vaxa bilen är det dags nu 😉 Har du inte tid men ändå behöver lite extra glans finns ett “husmorstips” / genväg i slutet av filmen.
  Utvändiga plastdetaljer kommer att bli mycket fina av såpan, fettet i såpan gör dem både rena, blanka och snygga.
 5. Insekter är ett problem och de kan sitta rejält i fronten av bilen. Jobba upp ett skum av såpan och låt den verka en stund, sedan är det bara att torka av och skölja.
 6. Fälgarna brukar kallas för bilens juveler. Juvelerna, fälgarna får ofta asfaltsfläckar så dem behöver du borsta med en fälgborste och såpa. Samma princip gäller här: Fett löser fett. Asfalten är fet så såpan löser asfaltsfläckarna om den får verka en liten stund. Observera att det här med fälgborste är bra för du måste få hela fälgen ren. Missar du något inuti fälgen så kommer du att få obalans i hjulet och det kommer att kännas när du sedan kör.
 7. Dammsuga ur bilen noga, nu har du gjort det värsta 😉
  – Djurhår. Har du fått djurhår i bilen kan det vara svårt att få bort. Här är det bästa en lintbrusch, specialborste för hår. Alternativt kan du använda en gummiskrapa, fönsterskrapa för att bli av med hår på textilier.
 8. Torka instrumentpanelen med en mjuk trasa, lite ljummet vatten och eventuellt lite såpa om det behövs. Akta radiodisplay, gps-skärmar mm de ska helst bara dammas av. Har de fått fettfläckar ska de rengöras med mjukt hushållspapper eller trasa, en droppe såpa och lite vatten. Största försiktighet här!
 9. Säten / klädsel av skinn torkar du med såpa och mjuk trasa. Torka gärna torrt efteråt.
  – Säten av textil kan du ta bort fläckar från med en mjuk svamp Cellulosasvamp, lite ljummet vatten och såpa, tryck och torka, tryck och torka tills dess att du blivit av med fläcken. Bilbälten rengör du med hjälp av en påsklämma. Torka med såpa och mjuk trasa och låt ligga utdragen tills det torkat.
 10. Putsa bilrutan med en blandning av ättika, såpa och vatten.
 11. Picknick-kniv + trasa är bra till kanter och hörn som annars är svåra att få rena.
 12. Dammiga luftintag rengör du enklast med en flaskborste.
 13. Dålig lukt, förvara en liten skål med ättika i bilen under natten – ättika “äter” dålig lukt.
 14. Muffinsformar sparar arbetet med att torka ur mugghållarna.
 15. Gör en egen “doft-gran” med eterisk olja och klädnypa.
 16. Bonustips i filmen nedan 😉

 

VästerbottensSåpa tillverkas av: Sara och Magnus Idenfors.

Var: I den lilla byn Siksjönäs i Västerbottens inland.

Såpan: Kan köpas via nätet, koncentrerad för att slippa transporten av vatten, eller flytande om den ska användas snabbt. Originalsåpan är doftfri. Några droppar eterisk olja kan tillsättas om man till exempel önskar citrusdoft. Såpan finns också med enträdoft.

Hemsida: www.vasterbottenssapa.se   Instagram @vasterbottenssapa   Facebook

På hemsidan finns förutom webshop även bra information om klimatsmarta produkter och värdefulla städtips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.