Mysig midsommar under tak

Det är återigen dags att fira sommaren, de långa ljusa dagarna, grönskan och livet i stort. Vi matas med soliga bilder av välfyllda fester, överdådiga dukningar och sena nätter under bar himmel. Men visa av erfarenhet vet vi att vårt svenska midsommarväder är förrädiskt och när som helst kan solen ge vika för regntunga moln. Det är inget som stressar upp Cecilia Svensson som driver Perstorp 101. Hon till och med föredrar när planerna snabbt behöver ändras, då spontaniteten får fritt utrymme och kraven sänks.

Här inspirerar hon till en alternativ dukning som hon ordnar på sitt ladugårdsloft, men man kan lika gärna använda ett utrymme i garaget, en bod eller vad som råkar finnas på tomten. Hennes råd är att ta vad man har, använda saker på alternativa sätt och inte stressa utan njuta av dagen!

Finns det inte tid att flytta möblemang går det lika bra med ett gäng kuddar, dynor eller filtar att sitta på och samlas kring en upp- och nedvänd trälåda. Några trasmattor gör det ombonat och textilier som gamla gardiner eller dukar kan hängas upp för att gömma brokiga hyllor eller väggar.

Bordsdekorationen behöver inte vara svårare än några vårlökar i en enkel glasburk, udda snapsglas och grova linneservetter.

Belysning i olika former höjer mysfaktorn. Cecilia använder bland annat en stor solcellsslinga som laddats i dagsljus hela dagen. Enkelt att flytta runt eftersom man inte behöver eluttag.

Bygg upp miljön med hjälp av olika lådor, krukor och föremål du tycker om, för att göra det ombonat och trevligt. Låt bruksföremålen fungera som dekoration tills de ska användas. Våga alternera den traditionella björkkvisten med till exempel en blodbok.

Cecilia gillar att hitta nya användningsområden för sina saker. Här har krukfaten blivit pajformar.

Gamla saker ska användas, här samlas snapsen i en gammal trälåda. Spel och lek kan ju också vara ett trevligt inslag, ha dem nära om andan skulle falla på. I taken hänger glasburkar innehållande ljusslingor som drivs med hjälp av solceller. Ställ ut och ladda under dagen. För brandriskens skull använder Cecilia batteridrivna blockljus som placeras ut runt om sittplatsen.

Att samlas kring maten på ett enkelt sätt, och plocka och ta till sig på assietter tycker Cecilia skapar en go och lättsam stämning. Här har hon lagt upp knäckebröd och en härlig räk- och äggröra på egentillverkade keramikfat.

Lupiner hör verkligen midsommar till och de stora blommorna passar perfekt till utfyllnad och för att smycka de mindre charmiga hörnen med.

Cecilias midsommarfirande

För Cecilia är det inte okej att stressa på midsommar! Den ska vara prestationslös med tid att njuta. Därför gillar hon knytis, då alla tillför något till bordet. Själv har hon inga fasta traditioner utan har lika kul när huset är fullt av gäster som när det bara är familjen som firar. Hennes bästa tips för en lyckad midsommarfest är att göra det välkomnande med kuddar och textilier. Ljussätta mysigt med ljuskällor på flera ställen, och använd det du har, det spelar ingen roll om det är udda saker. På Cecilias midsommarbord saknas aldrig en Janssons Frestelse och en och annan lek brukar det alltid bli.

Följ Perstorp 101 på Instagram och Facebook. Där ser ni öppettider och kan följa vad som händer på gården. Det går även bra att mejla cissi@perstorp101.se för förfrågningar angående uthyrning och kommande evenemang.

Perstorp 101, Stora Berg Perstorp 101, 30576 Getinge

Text & Foto: Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.