Tillåt dig känna

Som människor har vi alla sorters olika känslor och vissa av dem kan upplevas som sköna att känna och andra upplevs lite sämre och till och med obehagliga att känna. Det är något som de flesta av oss upplevt flera gånger i vårt liv.

Hur vi upplever våra känslor resulterar ofta i att vi kategoriserar dem som bra eller dåliga. Känslor som ofta tolkas som bra känslor är exempelvis glädje, lycka, eufori och de dåliga kan vara sorg, ilska och irritation. Om vi tittar på en känsla så är den i grunden enbart en sensation i kroppen som vår hjärna hjälper oss att tolka på olika sätt. Från det perspektivet är en känsla varken bra eller dålig, den bara ÄR. Alla våra känslor har något att berätta för oss om vi är villiga att stanna upp och lyssna. Vad vill känslan som du upplever säga dig?

färgglada pennor i form av ett hjärta

En tanke att bära med dig när du fortsätter att läsa texten är att vi alla har olika förutsättningar, kunskaper och erfarenheter för att möta våra känslor. Att möta våra känslor är inget vi automatiskt lär oss men vi kan alla träna upp den medvetenheten och kunskapen. En annan sak att bära med dig är att om man är och/ eller varit under stress under längre tid kan det vara möjligt att det kan vara mer utmanande att ta denna texten till sig. Likadant kan det vara utmanande för en person som är under både stress och rädsla som orsakats av ex en kris och/ eller trauma av olika anledningar.

En metafor – ”Tryckkokaren”

Har du känt irritation någon gång? Och har det i sin tur resulterat i att något hänt som gjort att du exploderat ut i ilska? Våra känslor är tätt sammankopplade med våra behov, och våra känslor kan vi använda som vägledning för att se hur väl vi tagit hand om de behov vi har.

För att ge dig ett exempel har jag behov av bra mat, god sömn och många pauser i mitt dagliga schema. Om jag tar hand om dessa behov och ser till att stoppa i mig mat som min kropp mår bra av, ger mig själv de antal timmar sömn och vila som jag vet att min kropp behöver, och pauser mellan aktiviteter och möten jag har under en dag, så mår jag bra. De känslorna som uppfyller mig då är de som vi kallar bra känslor.

Har jag däremot inte tagit hand om någon av dessa behov resulterar det i att jag lätt blir stressad, vilket i sin tur kan leda till både irritation och frustration. Om jag dessutom låter det fortgå under en längre tid och inte tar hand om mina behov, kommer det till slut att ”bli för mycket” och risken är att jag kommer explodera. Precis som en tryckkokare.

Först pyser det bara ut som irritation, och om jag inte stannar upp och lyssnar och möter upp mina behov då kommer det att öka trycket tills det blir för ”mycket att hålla”, och det är då explosionen kommer. Detta är något som i längden inte gynnar varken min egna hälsa eller mina relationer.

Att lära dig hur du navigerar dig i livet med hjälp av dina känslor och skapa förståelse för dem kommer kunna bidra till att uppleva mer välmående, frid och harmoni i alla områden av ditt liv. Det skapar också möjligheten för fina, nära och harmoniska relationer.

Så här kan du börja

Först skulle jag vilja uppmuntra dig att vara nyfiken på dina känslor. Börja utforska det som känns, när det känns, med intentionen att undvika att fly från det du känner. Att fly är det vi ofta automatiskt gör när något är obehagligt att känna. Ofta är vi vana vid och lärt oss att ”stänga” av vissa känslor eller trycka undan dem, och det är när en undantryckt känsla tillslut okontrollerat uttrycks som den kan vara destruktiv i sitt uttryck.

Sätten att fly sker ofta genom att vi gör saker, så att börja med att träna ditt nervsystem att ej vara reaktivt är också gynnsamt. Det kan innebära att träna till exempel avslappning, medveten närvaro, och olika andningsövningar, som innebär att vi stillar oss, rör oss inte, talar och tittar inte. Samt att stilla tankebruset.

Till en början när vi blir stilla, speciellt om vi inte är vana vi det, kommer tankebruset öka för att vi skall undvika att känna. Detta sker för då är det enda som finns kvar att ”göra” när alla andra alternativ är bort, är att tänka.  Ju mer du övar ju mindre kommer även tankebruset att bli.

Och ge det tid, ge dig själv tid och var snäll mot dig själv i processen. Att träna på att möta dina känslor på ett nytt sätt behöver få ta den tid det tar, så var kärleksfull mot dig själv på vägen.

Nyfiket utforska dina känslor i stunden när de uppstår:

    1. Stanna upp och andas långsamma, djupa andetag och slappna av i kroppen
    2. Känn känslan när den är närvarande och stanna i den
    3. Ställ dig frågan ”vad vill den säga mig?”
    4. Vilket/ vilka behov är det som du kan ha missat att uppfylla och ta hand om?
    5. Om du har möjlighet att uppfylla det behov du missat så gör det. Om du inte har det så tacka dig själv för att du tog dig tid att stanna upp och tillåta dig att känna känslan.

En känsla vill bara att vi skall känna den. Och när vi tillåter oss själv att känna en känsla klart så kommer den sakta att avta. Och en känsla av lätthet uppstår.

Lita inte på det jag skriver ?. Prova själv och få din egna upplevelse.

Med värme Anna

 

För dig som har Storytel kan du finna en meditation kopplat till våra känslor skapad av Anna:
”KÄNSLOR Vårt vackra navigationssystem”

https://www.storytel.com/se/sv/books/110717-KAeNSLOR-Vaart-vackra-navigationssystem?
 

För dig som inte har storytel kan välja att lyssna via Annas Youtube kanal – Anna Numell. Länken nedan tar dig dit:

Fler inlägg på gästbloggen Annas tankar om livet och mänsklig hållbarhet hittar du här!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.