Odlingsplanering

Det är skönt att låta lusten och det ideella engagemanget styra ibland, speciellt nu när jag haft ett vettigt betalt jobb under 2019. Jag jobbar halvtid under vintermånaderna från nov-mar, det är en välkommen arbetsvila och passar bra in i odlarlivets säsongsbaserade rytm. Jag fick t ex chansen att istället delta på ett Vipassana i december, och i februari gick konferensen Odlardagarna som jag var med och arrangerade av stapeln.

Samtidigt har jag lite svårt att hinna med all odlingsplanering och ”skrivbordsodling” jag vill genomföra för Modellodlingen, dvs administration, uppföljning och planering i alla dess former. Det går alltid att nörda ner sig fem steg extra och det arbetet är precis lika viktigt som att odla supergoda grönsaker.

Det är många olika lärdomar och insamlade uppgifter som ska sammanfogas och utmynna i årets odlingsplanering, och dessutom förmedlas vidare till yrkesgruppen småskaliga kommersiella grönsaksodlare. Ju mer data och statistik vi kan dela med varandra, desto lättare blir det att ta bra företagsmässiga beslut. Att odla mestadels för hand på en yta av 500-5000 kvm är en fantastiskt givande sysselsättning, men de ekonomiska marginalerna är ofta små och därför behöver vi stötta varandra och bolla idéer med andra i samma sits. Att nätverka gör oss gott!

Hur som haver, samtidigt som jag återhämtat krafterna så har även skrivbordsarbetet löpt på. Jag har sammanfattat året som gått i olika kategorier: Tid per arbetsmoment, budget för inköp av material och verktyg, lista med grönsakssorter med info om radavstånd, datum för sådd och utplantering, skördevolymer samt uppskattat pris i olika kundsegment, karta över grönsak per bädd osv. All denna info och statistik kan ni ladda ner och läsa på Göteborgs Kommun Stadsnära Odlings hemsida om ni är nyfikna eller vill ha stöd i det egna odlande. 

Dessa dokument ligger såklart som en stabil grund till odlingsplaneringen för 2020. Vad ska odlas? När, var och hur ska det odlas? När ska det skördas och levereras? Och vad ska dokumenteras under detta år? Jag jobbar på med detta, till synes i sista stund, men det är inte förrän nu jag har fått den feed back jag behövde för att kunna sätta en bra plan.

Denna ska i sin tur lämnas över till min vikarie fram i april. Det gäller att det blir ett tydligt, lättarbetat underlag, för jag kommer under högsäsong att vara bortflugen i en nybliven-förälder-bubbla. 

Konstigt det här, att lägga in all sin kompetens i ett projekt och sedan bli gravid och kliva åt sidan just när odlingssäsong nr 2 brakar lös på riktigt. Ska jag verkligen inte jobba på Modellodlingen den här sommaren?

Jag såg fram emot att njuta frukterna av allt slit under föregående säsong. Att starta upp odlingsåret med en etablerad Market Garden istället för med en kalvhage. Att ha de flesta inköp av maskiner, verktyg, redskap mm avklarade och utprövade under en säsong. Att få dra igång och justera istället för att börja från noll. Ni fattar – att ha det lite gôtt på jobbet och vara stolt över arbetet som gjorts!

Denna vecka var jag ute på gården och arbetade praktiskt för första gången på säsongen, och det kändes så bra att stå där i lerjorden och fixa. Jag är nöjd med jobbet jag redan gjort, därför känns det faktiskt ok att lämna över. Så enkelt kunde det plötsligt vara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.