Väggar öppnas och planlösningen justeras

Senaste tiden har varit kantad av viss sjukdom men som tur är har William hållit sig frisk och haft energi att kämpa på med renoveringen av mejeriet. Så förutom att gräva ut det sista för plattan så har vi gett oss på att plocka ut fönstren på nedervåningen och lite annat smått och gott. Då vi kom fram till att det inte funkar att ha kvar gjutjärnsfönstren på nedervåningen så har vi bestämt oss för göra nya i trä som liknar de gamla, dock med mer isolerat glas och även några som går att öppna. Det känns ändå viktigt att uttrycket i byggnaden blir detsamma.

En bild säger ju mer än tusen ord så i detta inlägg tänkte vi visa lite mer bilder på vad vi har gjort än att skriva om det.

Ett gammalt järninfattat fönster i stenhus

De stora gjutjärnsfönstren på nedervåningen var fastputsade, så det var bara att kavla upp armarna och bila loss för att få ut dom. De flesta gick att få ut i fint skick vilket gör att de kan renoveras och återanvändas. De kommer att hamna i Ladan/Garaget istället när vi kommer så långt att det är dags att bygga upp den igen.

Gammalt fönster i en murad vägg

Trasig vägg i ett hus under renovering

Gamla järninfattade fönster och krukor.
De utplockade gjutjärnsfönstren ska användas i ladan när den återuppbyggs.

En trasig mur.

Vi har även öppnat upp delar som tidigare varit igenmurade. Det var en del av väggen i den murade utbyggnaden som var helt annorlunda än resterande vägg. Gissningsvis så har det tidigare suttit en dörr här som har tagits bort och sedan murats igen i all hast. Murjobbet här var så dåligt att vi ändå hade behövt riva och mura om det för att det skulle funka, så då bestämde vi oss för att sätta in ett fönster här istället för att få in ljus i hallen och kunna ge det rummet en fantastisk utsikt. Det blir ett av de tillägg som vi tillför huset.

Ett gammalt tegelhus som renoveras.

En vacker gammal tegelvägg i ett hus under renovering.

Vyn från den öppningen är helt magisk.

En utslagen vägg i ett gammalt hus som renoveras visar en naturskön vy.

Invändigt så har vi börjat att riva delar av den gamla hallen. Detta som först skulle bli en ”extra hall” har vi nu tänkt om och detta blir istället ett badrum. Det innebär att istället för 90-tals ytterdörren som sitter där nu så kommer det att sitta en fönsterdörr som leder direkt in i badrummet, perfekt om man kommer hem med en smutsig hund som behöver sköljas av eller har varit och badat. Den gamla drängkammaren som ligger vägg i vägg, och som tidigare skulle bli badrum, blir istället ett kontor. Det var alldeles för härligt ljus där inne för att göra ett badrum av det.

En svängd trappa i ett gammalt hus som renoveras.
Den gamla hallen kommer att bli ett badrum.

Då det fanns omfattande fuktskador i bjälklag och golv på övervåningen samt att den gamla trappen kommer att rivas så behövde vi börja att riva lite även här. Det var väldigt spännande att öppna upp det gamla golvet i hallen för att se hur det såg ut under. Det visade sig även vara de tjockaste golvplanken någon av oss någonsin sett. Skulle vilja se den golvfirma som säljer de dimensionerna på golvplank idag.

Uppbrutna golvplankor i ett gammalt hus som renoveras.

En tatuerad man håller en grov golvplanka i handen.
Golvplankorna är ordentligt tjocka.

Så det var lite från oss för denna gång. Fortsätt gärna att hänga med på vår renoveringsresa, det är så peppande med all feedback och hejarop som vi får från er!

 

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

Har du missat tidigare inlägg från Svenstorps mejeri? Här kan du läsa mer! 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.