Personlig inredning

Stäng inredningstidningen en stund och känn efter vad just Du tycker om. Vilken färg mår du bra av, vilken är din favoritmöbel, vad saknar du för att ditt hem ska bli mer praktiskt eller bekvämt?

Inredning har i grunden inget med mode eller design att göra. Alla inreder, i någon form, sin boplats för att skapa ett hem. Förhoppningsvis har du möjlighet att inreda ditt hem så att du trivs. Förhoppningsvis får din inredning dig att känna dig lugn och trygg. Alla kan vara intresserade av inredning, sin egen inredning, utan att kunna ett enda namn på någon känd designer. 

Jag är tacksam att jag har ett hem där jag och min familj kan pausa, hämta energi och ladda om. Vi inreder det så som vi gillar. Är det trendigt, förmodligen inte. Är det känd design, definitivt inte. Trivs jag där, absolut!

För mig handlar inredning inte om dyr design och senaste modet. Det är sällan jag går och längtar efter en ny inredningsdetalj jag sett i en butik. Jag kan sakna något, exempelvis något till förvaring av vantar, mössor och cykelhjälmar i hallen. Då håller jag ögonen öppna efter något passande. Jag försöker i första hand använda det jag har, får tillgång till i min närhet eller kan fixa till själv.

Jag har besökt många hem för att fotografera inredningsreportage. I de hem där man inrett med hjärtat, inkluderat sina favoritföremål (även om de varken är moderna eller egentligen snygga) och fokuserat mer på välmående än designers är atmosfären fantastisk. Man kan känna att de landat i sin personliga stil.

Denna månad har vi just personlig stil som tema på Dagg. Kanske kan det bli en påminnelse om att stå upp för din egen smak och stil. Sänk kraven och lägg omvärldens normer åt sidan. Hur vill DU ha det?

Har du en längtan efter att få utlopp för din personliga stil – kör på!

Jag vill också dela en liten bit av mitt hem med er. Omkring fyra kvadrat. Ett rum som jag och min man fick möjlighet, om än lite ofrivilligt, att sätta vår egen prägel på.

Vårt 80-talsinredda badrum före renovering. Badkaret är utflyttat och duschblandaren monteras ner.

 

Vårt badrum efter en tids hårt arbete och flera genomförda idéer.

En kreativ process tar fart

En dag ropade min man på mig från källaren, och jag sprang ner. Han uppmärksammade mig på en fuktig fläck i taket precis under vårt badrum. Vi tittade på varandra, med en något trött blick, för vi visste båda vad som väntade. Vi hade inte tänkt ta tag i badrummet precis just då eftersom vi hade renoverat både vårt 40-talshus och min studio från 1896 konstant under ett bra tag – för att uttrycka det milt. Vi stängde helt enkelt av vattnet till badrummet, rev ut den ljusgröna plastmattan från 80-talet, gick ut ur rummet och stängde dörren bakom oss. Betongen i vår bastanta huskonstruktion behövde tid att torka upp och vi behövde tid att tänka.

Det gick ingen direkt nöd på oss eftersom vi hade en till toalett på samma våning och en dusch i källaren. Att snabbt ringa in hantverkare och sedan åka och köpa lagerförd inredningen hos närmaste kakelhandlare är inte riktigt vår melodi. Om nu badrummet skulle renoveras ville vi ta chansen att göra det exakt så som vi ville ha det. Min man är händig och jag har inte heller tummen mitt i handen (även om jag ibland känner mig osäker på verktyg och alla de miljoner olika skruvar som finns.) Men för mig är varje byggprojekt och renovering framför allt en härligt kreativ process. Bitvis en plåga och oftast stressande dyr, men rolig när det kommer till idéer och skapande.

Fokusera på förutsättningarna

När vi samlat kraft tog  vi tag i det mindre roliga underarbetet. Vi bilade upp golvet för att byta det läckande röret och flytta avlopp och el. Under tiden hann vi fundera över hur vi skulle kunna skapa en sammanhängande stil. Det är lätt att få feeling och vilja blanda in allt man gillar. För att undvika det är det bra att börja med att titta på vilka förutsättningar rummet har. Därefter kan man besluta om färgskala och materialval. I badrummet utgick vi från att det var ett trångt utrymme, med en trären dörr och en marmorskiva som fönsterbräda. De grå och gröna inslagen i stenen fick sätta tonen för golv, väggfärg och detaljer. Likaså valde vi att väva in trädetaljer för att dörren skulle smälta in bättre.

De grå och gröna inslagen i marmorskivan i fönstret fick sätta ton för inredningen.

 

Trädetaljer i lampan hämtar upp tonen i trädörren.

Med hänsyn till husets ålder, byggt 1949, valde vi klassiska vita kakelplattor. Men ett helkaklat rum som bara är 5 kvadratmeter och 2,60 meter i takhöjd kan kännas lite klaustrofobiskt, så vi valde att kombinera kaklet med målade väggar i mörkt grått. Vi satte även upp en stor spegel för att öppna upp rummet.

Taket målade vi i en ljusare grå ton som vi plockade upp från golvplattorna. Det ger ett mjukare intryck och är en fin kontrast till det vita kaklet.

En stor kompakt kommod med ett stort handfat var helt uteslutet i det trånga utrymmet, så jag ritade ett luftigt stålstativ varpå ett nätt handfat nedsänkt i en betongskiva kunde placeras.

Vitt kakel tillsammans med gråmålade väggar, en stor spegel och en luftig kommod får det lilla rummet att kännas lite större.

Stefan svetsade ihop stativet. Det rostfria handfatet hittade jag på Italnordic och var egentligen inredning till båtar. Jag gillade tanken på den blankpolerade hon ihop med den robusta betongen. Betongskivan ritade jag med en avsmalnande hylla som går ut över badkaret. Kanten ville vi ha lite ruff, så vi slipade bara till den lätt för att inte riskera att riva oss. Vi la några extra kronor på kromade avloppsrör under vasken eftersom de är synliga. För att skapa en hylla under vasken trädde jag hampasnören mellan rören.

Rostfritt stativ med en hylla av hampasnören.

I badrummet önskade jag en bred men lättsam lamp-lösning som hängde ner framför spegeln och gav bra ljus. Jag letade runt lite men kände att vi kunde bygga den bästa lampan själva. Vi gick ut i trädgården och hämtade en gren, tog av barken och borrade sedan tre hål i grenen. I hålen trädde vi igenom tre lampsladdar som sedan skarvades ihop i väggen. Trägrenen tillsammans med träet i lampsockeln och den trärena dörren blir en skön kontrast till alla de hårda materialen. 

En gren från trädgården hängdes upp i hampasnören i taket och blev en perfekt bas till lampan.

 

Handfatet är egentligen inredning till båtar, kranen kommer från Ikea och hållaren till toalettrullen fanns med huset.

Badrumskranen är stilmässigt en blandning mellan gammaldags och modern, vilket passar i vårt funkishus. Jag fastnade för den höga modellen av Hamnskär på Ikea.

Efter många funderingar kring att skapa ett badrumsskåp genom återbruk insåg vi vår begränsning av energi och valde en färdig lösning. Ikeas Lillången är ett vägghängt skåp, som passade i det trånga utrymmet innanför eluttaget. Först var jag inne på att måla det i samma mörka färg som väggen. Jag har ännu inte bestämt mig.

Hålla nere kostnader

Eftersom vi renoverat så mycket och det inte finns outtömliga källor att plocka pengar från blir en del av utmaningen i varje byggprojekt att göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Här kommer några tips:

  • Att avsätta en längre tid för renovering är ett bra sätt att fördela kostnaderna över tid. Det ger möjlighet till att hinna göra bra produktresearch och hitta prisvärda erbjudanden. Det blir inte lika kännbart om man köper kakel en månad, klinkers en annan och toalettstol månaden därpå.
  • Se vad som kan återanvändas. I vårt badrum var badkaret bara fem år gammalt så det ville vi självklart ha kvar. Toalettstolen var tyvärr så väl monterad att den inte gick att få bort hel. Men den gamla ventilationen under lilla fönstret ville vi definitivt ha kvar.
  • Att tillverka inredning själv är inte enbart tillfredsställande när det gäller pris utan det ger också rummet ett eget uttryck. I vårt fall tillför både lampan och kommoden personlighet till rummet.
  • Man behöver inte köpa dyr design för att det ska bli bra. Ofta kan enklare inredning bli riktigt snyggt om man tar vara på dess uttryck och integrerar det med övrig inredning. I vårt fall upptäckte vi att handdukstorkar kan kosta löjligt mycket. Vi valde en enkel modell. Den runda formen i de böjda kromade rören hämtade vi istället upp i övrig inredning. Den återkommer exempelvis i väggventilen, i det runda kromade handfatet, de rundade hörnen på kommodens betongskiva och dess runda kromade rör som ben. Till och i plåtfatet på bänken. Då känns det genast mer genomtänkt.

Lyxigt och exklusivt

Så gick det till när vi skapade vårt badrum. Det är inget lyxigt eller exklusivt badrum i inredningsvärldens mått mätt, men för oss är det faktiskt precis detta. Det är lyxigt att ha ett fungerande badrum som man blir glad av att komma in i på morgonen, där inredningen är en exklusiv skapelse av oss själva. Det påminner oss om att vi kan åstadkomma fantastiska saker när vi jobbar tillsammans. Det är härligt att låta kreativiteten flöda och se vad mycket fint man kan göra med ett kreativt sinne och på en liten budget, utan att göra för stor miljöpåverkan.

Har du något projekt att sätta tänderna i, eller har du kanske genomfört något du är extra stolt över? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Kvar att besluta om är dock duschblandarens vara eller icke vara. Kanske blir det en ny med väggfäst handtag, men än så länge nöjer vi oss med en återbrukad variant.

Vill du läsa fler av Linda Tengvalls inlägg i Redaktörens Tankar hittar du dem här!

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.