Vår Oas

Får du någonsin känslan av att alla andra verkar vara mer vuxna än du? De har liksom lite mer koll. De andra verkar ha gått nån form av vuxenutbildning i smyg, som lärt dem att hantera alla möjliga situationer man ställs inför i livet som vuxen. Framför allt verkar den ha gjort att de inte har några problem alls! De är allmänbildade, läser massor med böcker, tittar knappt på tv, har stenkoll på ekonomin, lagar god, hälsosam, snygg mat, gör aktiva pensionsval, tränar regelbundet osv. De vet vad ord som schablonavdrag, ekivok och umami är. Själv kämpar jag med att inte torretssvara bajs, på frågor som, -Vad blir det till kvällsmat? Eller. -Vad har vi för glass i frysen? De andra vuxna har tid för och koll på allt verkar det som.

Det årliga däckbytet kommer minsann icke som en överraskning för dessa A-människor. Själv står jag på knä med knäskålarna fulla av köttätande småsten och stelfrusna fingrar, samtidigt som droppar från ett ihållande ösregn smyger sig in under kläderna och rinner “skönt” längs ryggen ner i kalsongerna. Underbart…!

Jag kan konstatera att jag inte riktigt har samma koll. Jag tycker att mycket av tiden som småbarnsförälder/make/vuxen går åt till att mota bort ett dåligt samvete som simmar omkring i bakhuvudet och påpekar att jag inte riktigt räcker till som jag är fastän jag gör så gott jag kan. Omedvetet jämför jag mig med andra. Som om livet skulle vara en tävling?! Jag vet att jag inte borde göra så och jag vill egentligen skita i vad alla andra gör. Men det går inte alltid. Det liksom smyger sig på emellanåt, bland alla tillrättalagda Facebook- och Instagraminlägg.

Därför har jag ett litet knep när jag samlat på mig för mycket tankar och behöver rensa ut huvudet lite. Min oas. Jag har egentligen två oaser, verkstaden är den ena, och Grimsholmen är den andra.

 

Grimsholmen

Det är få ställen där jag känner mig så lugn och till freds som nere vid havet. Hit kan jag komma oavsett sinnesstämning, antingen jag är ledsen eller glad. Hit åkte jag och Tess bland de första gångerna vi dejtade. Och gör fortfarande emellanåt när vi är ensamma och känner för att tonårshångla i solnedgången. Här sitter vi och pratar när problemen utifrån hopat sig, problem som inte alltid är våra men som drabbar oss ändå.

Det är också här nere vi letar efter inspiration till nya projekt av drivved och annat skoj som blåst i land.

Även om jag tycker det att skönt att gå ner själv när jag behöver egen tid, tycker jag att det är lika härligt de gånger vi packar en korg med fika och tar med ungarna. De älskar det. Ungarna blir som kalvar på grönbete. De hoppar bland stenarna och klättrar i bergen. Där nere leker de och lever upp till stereotypen för hur vi vuxna vill att våra barn ska vara. Så som vi vill minnas att vi var som barn. Utan mobiltelefoner och wifi, bara frisk luft och outtömlig energi. Härligt!

De plockar sten och pinnar med sig hem. Funderar på om träbiten som ligger under en hög med stenar kanske egentligen är ett människoben från stenåldern. (Uppe på berget finns en forntida gravplats så det är inte så konstigt att de tänker så). De får plocka hem vad de vill, enda villkoret är att de bär det till bilen eller cykeln själva.

Det är inte alltid lätt att få ihop vardagen så att alla blir nöjda. Men varje gång vi varit där känner jag att den lilla stunden betydde något. Inte bara för mig utan även resten av familjen. Vi har blivit lite tajtare. Allt som vi hittar på tillsammans behöver inte kosta pengar. De kan få med sig glada barndomsminnen ändå och jag tror att utflykterna till havet kommer blir ett av dem.

Byggt av drivved

Det har blivit ett par projekt av drivved som vi hittat och släpat med hem. Jag tycker att dessa möbler har lite mer själ än de andra. De har redan levt ett liv innan de flöt i land och tillslut hamnade hemma hos oss. Bara fantasin sätter gränserna för vad de varit med om och sett tidigare.

När jag arbetar med drivved vill jag göra så lite åverkan på träet som möjligt. Jag vill inte bearbeta det för mycket. Jag tycker att det ska se slitet ut. Därför brukar jag nöja mig med att slipa ytan lätt med finkornigt sandpapper och behandla träet med båtlack.

 

Husmorstipset

I korridoren hemma som leder till toaletterna har vi hängt en hylla från taket. Idén fick Tess från Pintrest-appen. Planken och repen vi använt har vi hittar nere vid havet. Det är en konstruktion som inte är särskilt avancerad. Allt som behövs är plank, rep, krokar, spik och en borrmaskin med 13mm bort.

Jag började med att slipa planken släta. Sedan borrade jag två hål i var ände av planken. När det var gjort skruvade vi upp krokarna i taket. Hängde upp ett rep på varje krok så att ändarna på repen hängde mot golvet. Vi trädde repen genom hålen i planken och säkrade varje plank genom att trä en spik genom repet på undersidan. Det tar lite tid att få varje planka rak men inga problem om man har lite tålamod.

På samma sätt gjorde vi med varje hyllplan. För att inte hyllan ska gunga skruvade jag fast en vinkel på den nedre hyllans undersida. Och skruvade fast den i väggen.

Ett lagom stort söndags projekt som jag tror att de flesta skulle klara av att genomföra.

Grimberg Welded design på: facebook   instagram @grimbergweldeddesign

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.