Earth Culture Farm i Göteborg

Solen öser ner över den hårdnande lerjorden. Vi jobbar, svettas och dricker vatten med isbitar ur termos. På en hel månad har vi bara fått ett tiotal millimeter regn. Det känns lätt surrealistiskt. Är vi i Sverige, Kina eller Spanien?

Jag har börjat jobba som “farm hand” hos en kanadensisk grönsaksodlare strax utanför Göteborg. Sasha driver sedan 2016 jordbruket Earth Culture Farm. Hon har lagt upp det som ett andelsjordbruk och levererar grönsakslådor till sina andelsägare en gång per vecka från juni till oktober. I år har hon utökat odlingsarealen till ca 1500 kvadratmeter så att hon kan dra upp grönsaker till 40 andelar. För att hantera mängden arbete behövde hon anställa en till person tre dagar i veckan, och den personen blev jag.

Gårdens BCS, den tvåhjuliga traktorn

Det känns också smått surrealistiskt. Kan man ha sån tur? Efter att ha varit ute på vår långresa och arbetat på ett antal gårdar så hade jag förankrat mitt beslut om att själv bli småbrukare än djupare. Men vem anställer en odlare i ett småskaligt jordbruk i dagens Sverige? Ingen, trodde jag. För det är inte lätt att få ekonomi i ett jordbruk, hur duktig man än är som odlare och marknadsförare av sina produkter, oavsett om man odlar konventionellt eller ekologiskt. Mat är billigt, i mitt tycke för billigt, och det drar i sin tur ner möjligheterna till att avlöna fler personer inom jordbruket.

Trots det står jag alltså här på en åker i Bergum utanför Göteborg och lastar kompost på bädd efter bädd. Krattar, myllar, transplanterar, vattnar, rensar, täcker, gödslar, gallrar… Det känns bra. Jag är högutbildad men lågavlönad – och på helt rätt plats.

Jag drömmer om att normalisera småbruket. Att visa upp hur man kan göra för att leva av sitt odlande och samtidigt göra en insats för ekosystemen. Jag vill vara i andra änden av spektrat i jämförelse med storgårdarna. Jag vill ge fler människor möjligheten att jobba utomhus med något av det viktigaste som finns i vårt mänskliga samhälle, maten och jorden. Därför fortsätter jag att lära mig mer så att jag när tillfälle ges kan starta upp en egen gård med egna odlingar. Klaras och Tims gård. I Bohuslän. Med mycket udda perenna växter, bär och frukter, goda grönsaker, honung, ägg och allt vad som över tid kan passa in. Det ska bli roligt, och tills dess gläds jag över att få arbeta ihop med en annan duktig odlare och bygga erfarenheter som kommer underlätta för det egna jordbrukets framväxt.

Det är fint att vara hemma i Sverige igen!

Klara

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.