Yoga & The City

New York City, staden som aldrig sover, där man alltid har chans att upptäcka något nytt. Staden där allt är möjligt och där drömmar blir sanna.

Det jag älskar med New York är människorna, den ständiga pulsen och energin. Det gör staden levande och man får verkligen ta del av känslan att i denna stad kan allt hända. För många är det ett partyparadis, men för mig är det ett annat slags party som lockar. För här hittade jag mitt savasana-party och det har blivit staden som jag återvänder till så ofta jag bara kan för att få fylla på med kraft och energi.

Alla kan vi dras in i det höga tempot, med alla dessa människor, vilket gör oss stressade. Det är ju mycket lättare att hitta lugn och frid bland djupa dalar och höga berg. New York City har dock mycket mer att erbjuda än Times Square. Här finns många vackra och fridfulla platser att få uppleva. Det gäller bara att känna till dem. Här får ni ett smakprov på hur New York City faktiskt kan vara den plats man kan åka till för återhämtning och vila. Jag kommer i tre artiklar delar med mig av mina bästa tips för yoga, mat och naturupplevser. I denna del utforskar vi yoga och meditation.

Oavsett vilken form av yoga du utövar, om du nybörjare eller veteran så finns det klasser för dig. Det är som ett helt smörgåsbord av godheter i denna stad och här är bara några av mina favoriter.


HARI NYC

Den som är morgonpigg och vill börja dagen med yoga kan ta sig till Hari NYC. Dom erbjuder yogaklasser varje dag klockan fem på morgonen. Klasserna har en härlig gemenskap och är ett vackert sätt att börja dagen på.

När man tar sig till studion så tidigt på morgonkvisten möter man människor på väg till efterfesten. Det är inte många som förstår att man faktiskt är på väg till en yogaklass, en rolig kontrast. Klasserna innehåller asanas (fysiska positioner), avslappning och meditation. Om man vill få mer information om klassen morgon-sadhana finns det att läsa på deras hemsida. Alla är välkomna och de tar hand om dig på bästa sätt. Sadhana är gratis men vill man lämna ett bidrag som tack är det alltid välkommet.

För de som behöver sova ut på morgonen erbjuds även kundaliniyoga och meditationsklasser lite senare på dagen. Ta en titt på hemsidan för att se när klasserna äger rum och även om något event är på ingång.

Hari Kaur är den som grundade studion. Hon har humor och får besökaren att skratta samtidigt som man laddar batterierna, vilket är en härlig kombination.

Studion hittar du i närheten av Penn station där det är ett konstant flöde av människor. Det kan vara påfrestande med mycket människor men efter en härlig klass är man mer utrustad att ta emot det springande folket med ett leende. Skulle man dock vilja fortsätta i lite lugnare tempo så rekommenderar jag att ta tunnelbanan eller en taxi ner till Battery Park City och andas ut vid Hudson River.

Hari NYC
140 W 30th St.
New York, NY 10001
(212) 465 0606
http://www.harinyc.com/

 


INTEGRAL YOGA INSTITUTE

För den som är mer sugen på Hatha Yoga kan jag varmt rekommendera Integral Yoga Institute. Denna studio hittar vi mellan High Line och Union Square. De har klasser hela dagarna, alla dagar i veckan. Detta är en bra plats om man vill testa på och inte riktigt vet vart man vill börja, för här erbjuds prova-på-klasser för yoga, meditation och avslappning.

En av mina favoriter är lunch- och kvällsmeditationerna, som man kan ta alla dagar i veckan förutom söndagar, och på fredagar hålls en djupavslappningsklass som är underbar när man behöver få vila upp sig. Dessa två är helt gratis och det enda man behöver göra är att komma i tid och anmäla sig i receptionen. Där finns mattor, kuddar, blocks och allt man kan tänka sig för att göra det bekvämt för sig.

Ta gärna en titt på deras schema för de erbjuder Kirtan-mantra-kvällar och ibland konserter att njuta av. Passar prima de dagar man frågar efter en konsert på ett nytt sätt.

Efter ett besök på Integral Yoga Institute rekommenderar jag en promenad till High Line. Är det en varm och härlig höstdag så ta chansen och sätt dig ner på en av bänkarna och fortsätt andas medvetet och fridfullt.

Integral Yoga
227 W 13th St,
New York, NY 10011
(212) 929 0585
https://iyiny.org/

MNDFL

Är man på humör för mindre asanas (fysiska positioner) och behöver mer fokus på rensning av sitt sinne, finns mer downtown från Intergral Yoga en meditationsstudio vid namn MNDFL. Här erbjuds meditationsklasser för diverse lärare. Mellan klasserna går det även bra att hyra en kudde för 5 dollar och för en egen stunds meditation.

Efter klassen kan man gå runt hörnet om studion och samla tankarna i Washington Square Park. Här vimlar det av musikanter som delar med sig av sina talanger. Alla kan ju så klart inte falla en i smaken, men när man minst anar det får man nöjet att fortsätta i ett meditativt tillstånd med hjälp av vacker musik.

Skulle man under dagen befinna sig i Brooklyn eller på Upper East Side så behöver man inte ta sig till Greenwich Village. MNDFL ger oss, med sina tre studios, möjligheten att få ta en mental dusch lite här och var i staden.

Greenwich Village
10 East 8th Street
New York, NY 10003
(212) 477 0487
Upper East Side
239 E. 60th Street
New York, NY 10022
(212) 477 0601
Williamsburg
208 N. 8th Street
Brooklyn, NY 11211
(718) 218 6060
https://www.mndflmeditation.com/

 

KUNDALINI YOGA EAST

För tre år sedan hittade jag Kundalini Yoga East genom google. Jag hade ingen aning om att varken kundaliniyoga eller studion fanns. Med ett öppet sinne tog min första klass och  visste efter det att jag äntligen hittat hem. Det var här min yogaresa startade.

Sat Jivan Singh och Sat Jivan Kaur, som startat KYE, kom till New York City 1971 för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. De har skapat en studio som är full av kärlek, vänlighet och kunskap. De erbjuder en plats att gå till för att få sin dos av återhämtning alla dagar i veckan.

Sat Jivans håller själva i klasser under veckan. Med 40 år på nacken har de mycket visdom att dela med sig av och gör det med humor. Jag älskar att här kan man både få skratta och få sig en tankeställare på samma gång. Dom har begåvande lärare som fyller schemat under veckan och det är bara att testa sig fram för att hitta sina favoriter.

Om man inte behöver springa vidare till en musikal eller middag så bjuds det på te efter klassen. Man får chans att smaka på yogi te och prata med varandra. Gillar du detta te så passa på att köpa hem kryddblandningen! Det är både lätt och enkelt att göra om man har denna förpackning i sina händer. De har även många inspirerande böcker och jag älskar själv att gå och titta, och se vilken bok som vill följa med mig hem.

KYE ligger bredvid Union Square, en plats som har Farmers Market de flesta dagar i veckan. Härligt att få vandra runt i, och rätt plats att vara om man behöver fylla på med färsk frukt eller grönsaker efter en klass. Om vädret tillåter är det alltid underhållande att sätta sig på en av bänkarna i Union Square Park, där man kan njuta av den inköpta maten och titta på alla människor som vandrar förbi. Om Farmers Markets inte är öppet när du är här, så behöver du inte vara orolig, vid Union Square finns även Whole foods som har allt man kan tänkas vilja ha.

Kundalini Yoga East
873 Broadway,
New York, NY 10003
(212) 982 5959
http://www.kundaliniyogaeast.com/

 

Så med andra ord kan du från tidig morgon till sen kväll fylla dina dagar med yoga och meditation hela veckan. Det svåra är bara valet av klasser. Men stressa inte över det utan bara börja, så faller det andra på plats. Testa olika lärare för hitta den form av yoga och de lärare som faller dig i smaken. Gå in med ett öppet hjärta och sinne.

Syftet med yoga och meditation är det samma för alla stilar. Det är ett redskap vi kan använda för att inte fasta i känslor, tankar och stress. Det hjälper oss att vara mera i nuet och hitta glädjen från insidan. Det kopplar samman vår kropp, sinne och själ och påminner oss om att först och främst tänka på att andas djupt och medvetet. Något som alltid är bra att bli påmind om och som du kan börja med redan i denna stund.

1. Hari NYC 2. Intergral Yoga Institute 3. MNDFL 4. Kundalini Yoga East

Text & Foto Jeanette Svensson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.