Andra advent

Andra advent och imorgon är vi halvvägs till julafton!

Frukosten står framme. Ungarnas frisyrer ser ut som om det slagit ner en bomb i bakhuvudet på dem under natten. Brödrosten skramlar metalliskt så där som bara brödrostar gör när brödet är färdigrostat och det ligger en varm kaffedoft i hela huset.

Det bråkas lite om vems tur det är att tända adventsljusen. I bakgrunden sjunger Michael Bublé att det börjar likna jul och jag håller med. Det börjar faktiskt smyga sig på en känsla av julstämning.

Småfolket här hemma räknar förväntansfullt ner dagarna. Tess har redan hunnit med att baka lussekatter, pepparkakor och julgodis med de små liven och när som helst ska hon gå “all in” med julpyntet. Det har hon längtat efter sedan mitten av november.

Det slår mig att jag hade kunnat brygga hur mycket kaffe som helst, tänt hundratals adventsljus och spelat varenda jullåt på spotify, men hade det inte varit för henne och barnen hade det inte blivit mycket till julstämning alls i det här hushållet. Jag älskar att flyta med och njuta av att bara få vara i deras närhet medan julen kryper allt närmare.

I fönstren har Tess ställt fram våra egna adventsljusstakar tillverkade i armeringsjärn.

Den som läst tidigare blogginlägg vet att vi på allvar började tillverka egna möbler och inredningsdetaljer i samma veva som vi flyttade hit. Renoveringen hade blivit dyrare än vi räknat med och vi kände inte att vi riktigt hade råd att köpa några nya grejer. Vi upptäckte då hur fantastiskt roligt det är med återbruk men också att tillverka nytt och att det även finns en hel del pengar att spara för den som vågar tro lite på sig själv, bli lite kreativ och kan leva med att slutresultatet inte måste vara perfekt. Jag tycker också att det bidragit till att hemmet blir mer personligt.

Lagom till julen samma år som vi flyttade in vi ville fortsätta att sätta vår egen prägel på inredningen även på någon del av julpyntet. Tiden kom när det var dags att sätta adventsljusstakar i fönstren och eftersom vi hade fler fönster i vårt nya hem än i det gamla, hade vi inte tillräckligt många ljusstakar. Det blev vårt nästa projekt.

Vi klurade och kollade på alla möjliga varianter på nätet och kom fram till att vi ville hålla dem så enkla och stilrena som möjligt. De fick inte heller ta för lång tid att tillverka eftersom vi behövde mer än en och jag har en tendens att tröttna om det tar för lång tid.

Materialet var inte svårt att välja. Stål skulle det vara och armering hade vi liggande. Eftersom jag inte har några större möjligheter till avancerad formgivning i min lilla verkstad fick formen bli ett enkelt A.

Vi bestämde att vi ville göra tre olika storlekar av adventsljusstaken. Tre små till sovrummen, två lite större till vardagsrummet och en stor att ställa utomhus.

För att göra det lättare för mig att tillverka flera likadana ljusstakar gjorde jag en enkel kap- och svetsfixtur av en gammal bänkskiva. Den har jag kvar ifall jag skulle vilja göra fler i framtiden.

Jag kapade till armeringen, borstade varje del med en stålborste och svetsade sedan ihop varje stake.

När detta var klart lackade jag dem med ett lager klarlack.

Som ljuskälla valde vi en kopparfärgad ledljusslinga.

Idag, ett par år senare medan familjen skojar och pratar i mun på varandra runt frukostbordet, blir jag fortfarande glad när jag ser dem lysa upp våra fönster. De är speciella precis som var och en av älsklingarna runt det här bordet.

Vem hade kunnat ana att vi precis som ljusstakarna skulle passa så bra tillsammans som stor familj i vår egna lilla värld som blivit vår verklighet, vårt hem.

Kram och glad andra advent.

Grimberg Welded design på: facebook   instagram @grimbergweldeddesign

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.