Julklappstipset!

Vår efterlängtade högtid julen står på tröskeln och julstämningen har börjat infinna sig. Men att handla julklappar är för många en stressande tanke. Visst hade det varit skönt att stoppa det skenande julklappståget och bara fokusera på att ge från hjärtat. Att verkligen ge något som kan glädja mottagaren och samtidigt vara snäll mot vår planet och vår plånbok. Vilken perfekt kombination!

Om du har idétorka och behöver lite hjälp på traven att komma på den där perfekta gåvan har vi här satt ihop inspiration med bra tips på presenter som inte påverkar naturen negativt och som till och med gör en social insats.

Upplevelse

Det är alltid roligare att få en personlig gåva så som tid tillsammans med någon man tycker om. Ge bort en upplevelse tillsammans med dig genom att exempelvis köpa biljetter till en kommande konsert eller bio.

Ett annat alternativ är att ge bort en upplevelse som inkluderar barnpassning. Detta kan vara en uppskattad present till trötta småbarnsföräldrarna som kan få en lugn stund tillsammans, kanske på en biograf eller restaurang.

En kurs i ett speciellt ämne kan också vara glädjande att få. Kanske har ni ett gemensamt intresse och kan gå tillsammans. Här kommer några konkreta tips om fantasin har sinat, och kanske kan de i sin tur generera egna idéer hos dig:

Matlagningskurs, kanske med fokus på rawfood, eller vegetariskt

Sykurs eller varför inte en workshop i hur man lagar eller gör om sina gamla kläder

Fotograferingskurs – finns många olika inriktningar så som natur, porträtt eller stilleben

Ridkurs

Svampkurs

Möbelrenoveringskurs

Skrivkurs

Löpkurs

Drejningskurs

Målarkurs

Smyckestillverkningskurs

Ölbryggningskurs

Biodlingskurs

Odlingskurs

 

Egentillverkat

Självklart blir man glad för en egenhändigt tillverkad present som någon lagt ner tid och kärlek på att göra. En hemkokad sylt tillsammans med en flaska must, kanske från trädgårdens äpplen, och några hembakade knäckebröd blir en fin presentkorg. Är tiden knapp är en korg fylld med ekologiska och lokalt producerade delikatesser förstås också ett bra alternativ.

Man kan enkelt skapa egna små presentkitt som både piggar upp humöret och kroppens näringsdepåer. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Ta exempelvis en urdiskad glasburk, fyll på med solrosfrön eller vanliga torkade ekologiska gula ärtor och bifoga instruktioner till groddning, som enkelt finns tillgängliga på nätet.

Din egen talang

Är du bra på något speciellt? Du kanske är en fena på att laga mat, serva cyklar, planera trädgårdar, städa? Ge bort din service, så som en middag du lagar hemma hos din vän medan denne tar ett skönt bad, en service av din brors cykel, en rådgivning eller skissförslag till någon som vill förfina sin trädgård eller en städdag hemma hos en vän eller släkting.

 

Att ge bort ett presentkort på välgörande behandlingar gör både gott för personen som får det och samtidigt har du chans att stötta någon lokal småföretagare.

Ett träningskort i julklapp kan bli en uppskattad present till den som längtar efter en mer hälsosam livsstil. Det kan vara allt från ett kort på ett gym, yogastudion eller golfklubben.

En prenumeration på ett företag som erbjuder ljudböcker kan vara en väldigt passande present, framför allt till den som kanske pendlar långt eller har lite svårt att få tiden att räcka till för att sitta ner och läsa böcker.

Det finns mängder av organisationer att stötta genom att ge bort ett gåvobevis eller medlemskap. Kanske passar WWF, UNICEF, Läkarmissionen, Läkare utan gränser eller Greenpeace just din vän?

Giftfria och klimatvänliga inköp

Självklart är det mest klimatsmart att leta leksaker på second hand. Men vill man ändå köpa nytt och vara säker på att det är giftfria och klimatvänliga produkter du inhandlar finns det flera webshoppar som specielliserar sig just på detta.

 

Några av dessa företag är Ekokul och Ekobarn  som visar upp ett fint sortiment av gedigna barnprodukter. Vill man designa egna unika barnkläder finns det möjlighet till detta på Yode som bara syr upp efter förfrågan för att slippa överproduktion. De har även en webshop med klimatvänliga produkter. Andra företag med klimatsmarta produkter även för vuxna är bland annat Jordklok. Det finns förstås en uppsjö av andra företag som också säljer klimatsmarta produkter så googla loss på hållbart, ekologiskt, giftfritt och leksaker, eller vad det nu kan tänkas vara som just du letar efter, om du känner att nyinköp är aktuellt.

Hoppas att detta kan väcka nya idéer hos dig, som passar just dina nära och kära. Lycka till med julgåvorna och kom ihåg att det är tanken som räknas!

 

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.