Cecilias juliga chokladpraliner

Cecilia Nilsson är utbildad bagare och konditor och har gått kurs i pralintillverkning för Joel Lindqvist i Malmö. Hon har stor kunskap om kakaobönan och chokladtillverkning, och besitter en härlig förmåga att med stor fantasi skapa nya underbara recept. Framöver kommer Cecilia att sprida sin kunskap här i DAGG, och vi startar redan idag med praliner med smarriga julsmaker!

 

Intresset till chokladen

I säkert tio år tillbaka har jag intresserat mig för choklad. En ny värld öppnade sig och jag äter inte längre vilken choklad som helst.

Min vän Kersti som driver Zebeda choklad är en stor inspirationskälla och min utbildning till bagare/konditor gjorde att intresset ökade än mer. Jag har också fått inspiration genom kurs i pralintillverkning hos Joel Lindqvist i Malmö, som har en sådan kunskap och härligt tänk kring hantverket.

 

Att välja choklad

Välj mörk choklad med hög kakaohalt för det är i kakaobönan som nyttigheterna sitter.  Det är forskat att det är bra för hjärt- och kärlsystemet, kan lindra pms, minska det dåliga kolesterolet, att det är bra för synen och minnet hos äldre kan bli bättre och det stärker vårt immunförsvar. Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller flera olika bra vitaminer och är lugnande.

Kakaobönorna växer kring ekvatorn och det finns många olika sorter. De tre främsta är Forastero, Criolo och Trinitario.

Kakaobönans och chokladens smak påverkas av olika komponenter så som jorden och det som växer runt omkring dem, vilka kakaobönor som använts, tillverkning, recept, kakaoprocent och råvaror. Prova därför choklad från olika länder, du kommer att känna skillnad.

I de ”praliner” jag delar med mig av idag har jag valt att använda Blanxart choklad 60%. Blanxart är känd för att vara mild och gräddig trots hög procent. Som jag skrev ovan så kan choklad ha olika smaker av de olika faktorerna så prova olika choklad till dina praliner för det gör skillnad.

Jag väljer alltid ekologiska frukter och bär. När jag väljer kakao så väljer jag alltid raw kakao och det gör jag för att den utvinns med en kallpressmetod och då behåller pulvret sina näringsämnen på ett bättre sätt.

Jag väljer bort vitt socker och använder istället dadlar, honung, frukt, bär, kokossocker eller björksocker. Hoppas de julinspirerade recepten nedan kan förgylla din dag!

 

Apelsindröm

ca 10-12 praliner

 

1 dl torrostade solrosfrön
½ dl pumpafrön
1 stor apelsin, rivet skal
12 dadlar
2 msk raw kakao
2 krm salt
100g choklad, Blanxart 60% att doppa pralinerna i.

 

1. Rosta solrosfröna

2. Mixa solrosfröna och pumpafröna till ett pulver

3. Lägg i resterande ingredienser

4. Rulla till bollar

5. Smält chokladen över vattenbad på svag värme. Lägg i en boll och med hjälp av två gafflar rullar du runt bollen och lyfter upp den. Lägg dem på hönsnät för att droppa av eller på bakplåtspapper. Lägger du dem på bakplåtspapper så får man små fötter på dom.

 

Het jul

ca 10 st pralinerna

 

1 dl cashewnötter
8 dadlar
1 ½ msk kokosgrädde
½ tsk kokossocker
1 påse saffran
1 knivudd vaniljpulver
17 g hackad mörk choklade
3 krm chiliflingor
1 ½ krm flingsalt
100 g mörk choklad, Blanxart 60% att doppa pralinerna i.

 

1. Mixa cashewnötterna till pulver

2. Lägg i resterande ingredienser och rulla till bollar

3. Smält chokladen över vattenbad på svag värme. Lägg i en boll och med hjälp av två gafflar rullar du runt bollen och lyfter upp den. Lägg dem på hönsnät för att droppa av eller på bakplåtspapper. Lägger du dem på bakplåtspapper så får man små fötter på dom.

 

Text & Recept: Cecilia Nilsson, Foto: Linda Tengvall

Cecilia driver företaget CEnergy. Framöver kommer hon bland annat att hålla i kurser där man träffar Cecilia hemma i hennes eget kök i Vessigebro för att tillverka praliner och prata choklad. Mejla info@cenergy-int.se för mer information!
Cecilia på: Facebook  &  Instagram

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.