Andreeas vegopaj är kryddad med kärlek

En av våra stora utmaningar på resan mot en mer hållbar livsstil är att bryta våra invanda mönster när det gäller mat. En stor inspiratör till clean eating är hållbarhetsentreprenör Andreea  Stiuca. Hon driver ett eko-vego-rawfoodcafé i Falkenberg och bjuder här på några tankar om mat och ett smarrigt recept för den som är sugen på en vegansk upplevelse.

År 2014 lämnade Andreea sin tjänst som pedagog på gymnasiet och öppnade upp dörrarna till sin ekobutik i Falkenberg, för att äntligen få ägna sig åt det hållbarhetsarbete som hon brinner för. Varför inte, lika bra att vara modig!

De första åren var ingen solskenshistoria alls, snarare uppförsbacke i snårig skog, men brinner man för något så ger man inte upp det – man hittar lösningar! För att nå ut med sitt budskap utökade hon verksamheten med ett eko-vego-rawfoodcafé. Det visade sig bli den bästa idén av dem alla.

– Mat som medicin – Clean eating – med fokus på hållbarhet, närproducerat och giftfritt har blivit en hjärtefråga som ledde mig in på en rad nya utbildningar inom kostens och hälsans värld, dels för att samhället ser ut som det gör idag och dels för att bota mig själv och de i min familj, friska från diverse diagnoser. Vi är inte färdiga med det arbetet, det är alltid en pågående process, men vi mår så mycket bättre idag och med facit i hand önskar jag förmedla till hela världen, eller åtminstone Sverige, möjligheten att förändra sin livsstil och leva holistiskt, förklarar Andreea.

Dagligen möter hon människor som önskar leva ett sundare och hälsosammare liv vilket har fört henne in på det salutogena förhållningssätt som vi bör sträva efter att leva i.

– Efter år av föreläsningar inom Mat som medicin bestämde jag mig för att nörda vidare i hälsans värld och nu när möjligheten har öppnat sig startar jag upp en hälsohub med utökad caféverksamhet, butik, yogasal och behandlingsrum i helt nya lokaler fast på samma gata i Falkenberg, berättar Andreea.

I hälsohubben kommer det erbjudas möjligheter att äta ren mat, lagad från grunden på ekologiska råvaror, få behandlingar, gå yogaklasser, ha konferenser, gå på föreläsningar samt delta eller besöka hälsomässor. Ett andrum där man kan frodas i såväl det andliga som det fysiska och inspirera andra och varandra att göra bättre livsval, bättre kostval, hjälpa kroppen att läka samt motverka dagens livsstilssjukdomar. Hit är alla välkomna! ❤

Baka med kärlek

– Att baka med kärlek är inte endast ett uttryck, det är att förmedla kärlek till ren mat som smakar ljuvligt och gör gott för knopp, kropp och själ. Därför brukar jag baka i hjärtformar såväl hemma för privat bruk som i caféet, säger Andreea.

Till Daggs läsare delar Andreea med sig av en av sina favoritpajer, självklart bakad i en hjärtformad form. Hon bekräftar att den är lätt för alla att lyckas med, och påpekar att om du inte har någon av råvarorna i fyllningen hemma kan du enkelt ersätta dem med något annat du har i skafferiet. Så varsågoda och njut av Andreeas veganpaj!

Vegopaj

Skal:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl quinoa/teff/bovete/durra
  • ½ dl husk
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk kummin, hela frön
  • 1 ½  dl vatten eller mer vid behov.
  • Salt

Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt mer vatten vid behov. Tryck ner pajdegen i en form och nagga med en gaffel. Låt stå ca 10 minuter. Grädda i 175 grader, 15 min.

 

Fyllning:

  • Paprika, grovhackat
  • Blomkål eller broccoli, grovhackat
  • Sötpotatis i tärningar eller morot
  • Lök eller purjolök, grovhackat
  • Paprikapulver
  • Salt
  • Rosmarin
  • Mejram
  • Oregano
  • Grönkål, finskuren

Hacka och blanda samman.

 

Chilivegorella:

  • 1 dl cashew
  • 1 dl paranötter
  • 3 msk bjäst
  • 2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 chilifrukter utan kärnor. Jag har använt gröna från min köksträdgård, det går lika bra med röda.
  • 1 tsk salt
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk mjölksyrabakterier eller tamari (som är fermenterad soja)

Därefter

  • 2 dl vatten
  • 1 tsk agar agar (en alg i pulverform som används som förtjockningsmedel). Det går bra att använda 2 dl havrebas istället om man har ont om tid.

Mal alla ingredienser utom vatten och agar agar i matberedare till en slät smet. Salta mer efter behov.
Rör ner 2 dl vatten och agarpulvret i en kastrull. Lägg över chilismeten och värm upp på medelvärme. Håll koll så det inte bränner fast i botten på kastrullen. Låt puttra i ca 10 min under omröring. Häll över chilivegorellan i fyllningen och rör runt allt till en jämn fyllning som du lägger över i pajskalet. Strö över sesamfrön.

Grädda i pajskalet i ca 20 min, 175 grader.

 

Andreea slår ett slag för den underbara grönkålen

En viktig ingrediens i denna vegopaj är den kraftfulla grönsaken grönkål, som gör så mycket gott för vår kropp. Använd den så ofta du kan, här kommer lite fakta om varför!

  • Innehåller 12% mer kalcium och har ett 25% bättre upptag i kroppen än mjölkprodukter
  • lutein & zeaxantin, från karotenoider motverkar starr
  • Innehåller flavonoider – ca 45 st som är antioxidanter från färgrika, helst gula, frukter & grönsaker
  • En bra källa för omega-3 – en livsviktig fettsyra som bl.a. förebygger demens, depression
  • Håller LDL-kolesterolet i bra balans – via utsöndring av gallsyra
  • Hjälper till att bibehålla vikten tack vare sin höga fiberhalt
  • Innehåller fiber, järn, kalcium, magnesium, jod, B-vitaminer, K-vitamin, folsyra, E-vitamin
  • Bra för huden: innehåller C- vitamin som hjälper bildandet av kollagen i huden(160 % av RDI)

Text & Foto: Linda Tengvall

 

Andreea Stiuca

Hållbarhetsentreprenör, pedagog, kostrådgivare, biohacker och förälder till barn med funktionsvariation. I Falkenberg driver hon koncept-caféet och butiken Eko-logiskt koncept.

Hemsida: www.eko-logiskt.nu      Facebook 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.