Äntligen dags för färg!

I ett projekt som detta finns det tusen beslut att ta, vissa riktigt roliga och andra mindre roliga. Då vi har gjort klart takutsprånget samt håller på att renovera fönstren så är det dags att besluta kring vilka färger vi skall ha på dessa. Det är inte bara att välja vilken eller vilka kulörer utan även vilken typ av färg, i uppsjön av färger som finns där ute. Att välja färg innebär ju också att man har kommit så pass långt i projektet att det är dags att tillföra nya saker som du kommer att se varje dag!

Eftersom vi har jobbat oss igenom huset så har diverse detektivarbete pågått för att hitta originalfärger och metoder.

Takutsprånget har aldrig varit målat, men eftersom dagens generella virke är så mycket sämre än det var förr så måste vi måla det.

Idag är alla fönster målade vita men eftersom det är originalfönstren från 1892 som sitter kvar på huset så har vi kunnat skrapa lite på ytan och ser att det sitter en röd färg under. Av de gamla svart-vita foton som vi har hittat och visar huset från tidigt 1900-tal så kan man även där se att fönstren har varit en mörk färg. Redan från början har den idag vita färgen inte alls känts som rätt färg för huset, en mörk röd ton känns mycket mer passande.

Vad gäller insidan av fönstren så är även de målade vita, men innerfönstren har inte fått sig en omgång färg, förmodligen för att de inte blivit utsatta för vatten och då inte ansetts behöva underhåll, så här kan man se vilken färg det har varit ursprungligen. Här har vi hittat en jättefin ljus grå ton.

Om man kollar på bilder från 60-talet så ser ytterdörren grön ut. Denna var tyvärr utbytt mot en modern vit dörr när vi tog över huset men det sitter en dörr i utbyggnaden som är original och även där kan man skymta den gamla röda färgen. Kanske är det så att om vi hade skrapat på den gröna dörren så hade vi sett det mörkröda under, eller så var den dörren helt enkelt i en annan kulör.

För oss har det aldrig varit ett alternativ att inför några former av plast i huset eftersom det är enormt viktigt att huset kan andas för att må bra. Vissa snickerier i huset har målats med linoljefärg, vilket underlättar för oss då snickeriet bara skall skrapas och bättrings målas. Andra har under de senaste 30-50 åren målats med någon annan oljebaserad färg vilket gör att det blir lite mer jobb att få ordning på. Dock sitter det linoljefärg under den oljebaserade färgen så det finns bra underlag att fästa på. Det finns ingen plastfärg någonstans i huset (halleluja!) så det behöver vi inte tänka på.

Att vi har valt att använda oss av linoljefärg är ganska enkel anledning. Det är giftfritt, hållbart, skyddar träet på ett bra sätt, går att måla på det mesta, lätt att underhålla och om man bara ser över den med några års mellanrum så sitter den i evigheter. Linoljefärg fungerar även som ett offringslager, så om fukt tränger in i träet så är det färgen som “offrar sig” och faller av, jämfört med ex plastfärger där om det kommer in fukt så är det träet som får offra sig. Ni har säkerligen sett detta på hus runt omkring er där det ser perfekt ut på långt håll men kommer man nära så är träet helt ruttet under färgen. Ett stort plus är även att linoljefärgen läggs på tunt-tunt i flera lager, så har man ex detaljerade snickerier så kommer dessa fram jättefint. På minussidan kan man väll säga att den tar längre tid att måla då den har längre torkningstid, men då den inte är giftig så är det inga problem att vistas i det medan det torkar. Man får ha lite mer tålamod helt enkelt!

Just nu håller vi på att testa oss fram till den perfekta mörkröda färgen för utvändiga fönster och dörrar (det finns MASSOR att välja mellan), en passande grå färg för takutsprånget samt en fin ljusgrå ton för invändiga snickerier. För den ljusgrå färgen kommer inte bara att hamna runt fönstren utan även den breda innertakspärlsponten samt dörrar och andra snickeriet. Man har nästan inte vågat att tänka på färger eftersom det har varit så himla mycket annat att göra innan det ens var dags för målning. Så detta blir som en härlig energiboost mitt i kaoset.

Om man inte är van att hantera byggprojekt kan känslan av att behöva ta tusen beslut hela tiden vara överväldigande. Roligt, men överväldigande. Beslut som du ibland inte vet om de är rätt eller beslut som andra har väldigt mycket åsikter kring. Tänk på att:

·         Ta dig tid att fundera, det är ditt hus, dina pengar och du som ska leva i det.

·         Var inte rädd för att fråga om hjälp, känns det inte rätt så fråga flera.

·         Lyssna på magkänslan.

·         Känn dig inte fängslad av historien men respektera den.

·         Ha kul! Alla som har bott där tidigare har lämnat sina lager, så kommer även du.

Det fina med just färg är ju att det går alltid att måla om. Så låt det inte utvecklas till världens största beslut! Lägg den energin på andra saker som är mer permanenta.

 

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.