Njut av en läcker chokladtårta med kokosbotten till påsk! Receptet är skapat av chokladälskaren Cecilia Nilsson, som även skrivit den digitala receptboken Upplev Choklad. Som alltid hittar Cecilia andra alternativ till det vita raffinerade sockret och till gluten. Cecilias chokladtårta går även att göra mjölkfri genom att välja soyagrädde och mjölkfritt smör.
På grund av den rådande coronakrisen kommer förmodligen årets påskfiranden att för många se lite annorlunda ut. Kanske har du en vän eller släkting som kommer att fira ensam? En god idé är att baka flera mindre chokladtårtor och dela ut till dina nära och kära. Det kommer garanterat att förgylla deras påskhelg! Cecilias har i receptet nedan valt att dela sin sats i två delar.
Botten
- 100g kokos
- ½ dl kokossocker, mortla kokossockret för då smälter det lättare
- 1 ägg
- 75 g smält smör, alternativt mjölkfritt smör
Lägg kokosen i en bunke. Lägg i det mortlade kokossockret, ägget och det smälta smöret.
Blanda detta till en jämn massa och lägg den i en smord form med löstagbar kant, ca 20 cm om du vill göra en styck tårta.
Grädda i 200 grader i ca 13-15 minuter. Låt den svalna. Lyft ur den ur formen.
Chokladtryffel
- 200g mörk choklad. Ta gärna Zebeda choklad 70%
- 2 dl grädde eller soyagrädde
- 20g smör, alternativt mjölkfritt smör
Hacka och smält chokladen över vattenbad, låg värme
Koka upp grädden och lägg i smöret så att det smälter. Häll blandningen sakta sakta i chokladen. Vispa hela tiden, gärna med en ballongvisp. Låt stå.
När botten har svalnat så stryker du på den härliga chokladtryffeln. Låt stå i kylen minst två timmar. Ta fram chokladtårtan trettio minuter innan servering.
Dekorera med finhackad färsk ananas.
Chokladdekoration
- Ställ ett fat eller skärbräda i frysen så att den blir kall.
- Smält lite choklad över vattenbad, svag värme.
- Ta ut tallriken ur frysen och lägg ett bakplåtspapper på.
- Häll ut små klickar smält choklad och dra ut ett streck med lite fart med hjälp av en palett. Om du inte har en palett så dra med osthyveln.
- Ställ in dem i kylen. När de har stelnat ordentligt så böj försiktigt bort bakplåtspappret.
Recept Cecilia Nilsson, Foto Linda Tengvall
Fler artiklar med Cecilia Nilsson hittar du här:
Cecilias juliga chokladpraliner
UPPLEV CHOKLAD
Om du är du intresserad av fler av Cecilia Nilssons chokladfyllda recept hittar du dem i den digitala receptboken Upplev Choklad. Alla recept är utan vitt raffinerat socker, gluten och mjölk. Kika in på hemsidan för mer info!