Bästa medicinen mot hopplöshet är hjälpsamhet

Det är april. Vi befinner oss i en overklig verklighet utan referensramar där vi gör så gott vi kan för att ta de bästa besluten utifrån det vi har att förhålla oss till. Det kan kännas skrämmande. Vem vet vad som är rätt och vad som i efterhand visar sig vara fel.

I mitt instagramflöde dök en fråga upp, postad av @anna_rydne:

”Did the Earth just sent us all to our rooms to think about what we´ve done?”

Ja, kanske var det just det som hände. Vi fick kvarsittning, husarrest, eller som vi just nu kallar det, karantän. Vi har en läxa att lära.

Kanske kommer…

Det blir intressant att se om vi kommer att ta lärdom av denna tid och använda våra nya erfarenheter klokt. Jag hoppas det.

Kanske kommer vi att uppskatta vårt sociala skyddsnät lite extra och vara tacksamma att vi här i Sverige har fri sjukvård.

Kanske kommer sjuksköterskeyrket att få högre status och bättre lön när vi nu blivit medvetna om vilka sanna hjältar de anställda inom vården är och att vi inte klarar oss långt utan dem. Kanske kommer vi sluta skära ner på vården.

Kanske kommer vi dra tydligare paralleller mellan vårt beteende och klimatpåverkan. Nasa rapporterade om stora förändringar i luftkvaliteten över Kina under januari och februari, och visade i ett pressmeddelande nytagna satellitbilder över landet. Skillnaden i nivåerna av det giftiga ämnet kvävedioxid från samma månader ett år tidigare är enorma. Nivåerna har sänkts på grund av att transporter minskat och fabriker ligger nere, men tyvärr förväntas föroreningarna gå upp så snart allt sätter fart igen. För att kompensera för den förlorade tiden kanske de till och med ökar produktionen och därmed utsläppen. Nu är det absolut högaktuellt att vi i västvärlden minskar vår överkonsumtion!

Satellitbilder från Nasa över luftföroreningar i Kina
Satellitbilder från Nasa över Wuhan i Kina. Foto: Nasa

Kanske kommer vi innerst inne känna glädje över att vi varit på hemmaplan och fått chans att verkligen vara tillsammans med vår familj, göra enklare vardagsutflykter och upptäckt att det inte krävs så mycket för att familjen ska ha kul. Kanske vi till och med kan tänka oss att resa mindre framöver och hemestra mer!

Barn som leker båt
Bilden visar en vanlig spännande januaridag då mina pojkar tog med oss ut på ett båtäventyr ända till Antarktis. Men man behöver ju inte åka så långt, det går ju bra med en picknick i trädgården också 😉

Det finns en mängd saker att lära från de senaste månadernas händelser. Tänk om alla valde att se det som att moder jord faktiskt skickat oss till våra rum för att tänka igenom saker och ting.

Geniala lösningar och engagemang

Något coronakrisen verkligen fört med sig är en uppsjö av exempel på generösa kärleksfulla handlingar. Ur krisen har det vuxit fram geniala lösningar och ett brinnande engagemang för att hjälpa de som har det svårare och stötta de som just nu jobbar på högvarv.

Det sägs att bästa medicinen mot hopplöshet är hjälpsamhet.

Genom att faktiskt göra något för att påverka i rätt riktning kan man skapa en känsla av lugn och tillfredsställelse. Vi har sett restaurangägare som står utan gäster använda sina resurser på nya sätt, genom att skänka matlådor till den hårt arbetande sjukvårdspersonalen. Det finns också många privata initiativ till insamling av pengar för att köpa lunchlådor till sjukvården vilket blir en win win för både restauranger och vårdpersonal. Även olika poddare har engagerat sig i insamlingar till fördel för restaurangägare och sjukvårdspersonal, bland annat Mia skäringer och Anna Mannheimer som fick en enorm respons från sina lyssnare.

Det startas lokala Facebookgrupper där man kan anmäla vad man behöver hjälp med och vad man är villig att ställa upp med för hjälp. Det kan handla om allt från handling till andra ärenden.

Svenska mataffärer ordnar särskilda öppettider till de äldre eller erbjuder gratis hemkörning av matkassar.

När permitterade flygvärdinnor erbjöds omskolning för att kunna vara en resurs i sjukvården blev gensvaret över allas förväntningar. I morgon kliver de första 30 nyutbildade ut i vården och 270 personer står i kö till den tre dagar långa intensivkursen. Många kommuner jobbar också hårt för att använda sina anställda på bästa sätt där de behövs som mest just nu.

Hyresvärdar har under vissa tidsperioder dragit ner på hyreskostnaderna för sina hyresgäster, vilket varit till stor hjälp för de som plötsligt blivit av med sin inkomst.

Exemplen kan försätta rabblas upp, men ni förstår min poäng. Även om det för väldigt många ser mörkt ut med permitteringar, konkurser, intensivvårdsavdelningar och till och med dödsfall, måste vi försöka se det positiva som växer fram ur en kris som denna, och det är bland annat en fantastisk kreativitet och fokus på problemlösning. Tänk om denna stora omtanke och vilja att hjälpa sina medmänniskor och ett engagemang i att snabbt genomföra förändringar kan fortsätta även efter krisen. Vilken fantastisk värld det skulle vara att leva i. Låt oss ta tillfället i akt att lära oss vår läxa!

/Linda

Sommarblommor i kvällsljus

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.