Isglass med rabarber och hallon

Dagarna är härligt varma och vi har fått sommarfeeling redan i maj! Vi längtar efter att svalka oss med något gott. Varför inte en kall, go´ isglass? I våra trädgårdar växer rabarbern så det knakar, och eftersom vi vill använda oss av det vi har tillgång till just nu, blir det ett självklart val att fylla vår isglass med smak av rabarber.

 

Rabarber

Redan på 1600-talet fanns rabarber i Sverige. På 1800-talet blev den en huvudingrediens i våra desserter på grund av att sockret blev billigare. Idag finns omkring 100 olika storters rabarber. Den är rik på C-vitamin och innehåller även, likt många andra grönsaker, oxalsyra. Som med allt, ska man äta det med måtta, för stora mängder av oxalsyra kan belasta våra njurar.

I dagens recept använder vi rabarber som en bas genom att koka upp den till en saft. Eftersom vi vill hitta sätt att undvika socker försöker vi ta vara på det naturligt söta som redan finns i våra råvaror. Dagens isglassar kommer därför med en smak av hallon. Man kan så klart använda sig av jordgubbar eller någon frukt man gillar, det är bara fantasin som sätter stopp. En varm sommardag, då man varken vill eller orkar äta, kan en näringsrik glass-smoothie till och med ersätta en måltid.

Glassformarna av rostfritt stål är köpta på www.ekokul.se och är helt underbara att använda.

Rabarbersaft som grund

Koka en saft av rabarber som grund till glassarna. Receptet är beräknat till fyra glassformar.

  • ½-1 rabarberstjälk
  • 5dl vatten

Skär rabarbern i bitar och koka i vattnet i minst 15 minuter. Sila av och häll saften i en burk. Ju fler rabarber du lägger i, ju mer rabarbersmak.

Rabarber, hallon & mynta-isglass

Recept för 4 glassformar

  • 3 dl rabarbersaft
  • 16-20 st hallon
  • 16-20 st små myntablad
  • 2 lime eller 1 1/2 citron
  • Fyll upp med kokosvatten

Fördela först rabarbersaften i glassformarna. Lägg sedan i hela hallon tillsammans med bitar av mynta och toppa av med kokosvatten och lime (eller citron om man föredrar det). Tänk på att inte fylla till toppen då vatten utvidgas när det omvandlas till is.

 

Rabarber- och hallonsmoothie-isglass

Recept för 4 glassformar

  • 3 dl rabarbersaft
  • 16-20 st hallon
  • Fyll upp med kokosvatten

Häll rabarbersaften och hallonen i en mixer. Mixa till en jämn smoothie. Häll upp det i glassformarna och toppa upp med kokosvatten. Tänk på att inte fylla till toppen då vatten utvidgas när det omvandlas till is. Vi har satsat på få men goda råvaror. För ännu fylligare smoothie-isglass kan du självklart också fylla med banan eller någon go nötmjölk.

Lägg de fyllda glassformarna i frysen. Ta ut dem en stund innan de ska ätas eller hälla lite varmt vatten över dem så lossnar de enkelt från formen.

 

Ett litet tips för den som brukar göra sina egna smoothies är att ta som vana att hälla över det som inte använts i en glassform för att vid ett senare tillfälle kunna ta sig en glass. På så sätt har du alltid något näringsrikt tillgänglig och du slipper slänga mat.

Fortsätt njuta av de underbara sommardagarna med näringsrik mat från vår natur!

 

Recept: Jeanette Svensson, Foto: Jeanette Svensson & Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.