Boosta immunförsvaret

Ibland kan vi vara så uppslukad av att leva ett friskt och starkt liv att vi inte tänker på det förebyggande arbetet. Att boosta vårt immunförsvar för ett friskt och starkt liv även i längden.  Det kan till och med krävas ett virus som tar sig friheten att härja fritt och skrämma upp för att vi ska bli påminda om att ta hand om oss själva. Kanske har du tänkt lite extra på vad du stoppar i dig denna vår, just för att kunna ge coronaviruset en riktig fight ifall det skulle dyka på dig?

Läcker hälsosam smoothie upphällt i ett glas.
Receptet till denna dundersmoothie hittar du längre ner.

Månadens tema är hur man skapar en motståndskraftig kropp

För några jular sedan gav jag min pappa en bok. Jag hade själv lyssnat på den som ljudbok och älskade den. Det var den första boken från Food Pharmacy, den om att boosta immunförsvaret. Min pappa har alltid haft ett underliggande intresse av hälsa, så jag tänkte att han skulle uppskatta innehållet. I många år cyklade han varje dag drygt två mil  till och från jobbet. Han blev nästan på dåligt humör om mamma var i stan och kom förbi för att ge honom skjuts hem efter jobbet. Att cykla blev en härlig vana han inte ville vara utan. Idag är han pensionär, precis nybliven 75-åring och tränar regelbundet i ett hemmabyggt gym, om han inte tar ut sina krafter på trädgårdsarbete. Inspirerad av tjejerna bakom Food Pharmacy, Lina Nertby Aurell och Mia Clase, blandar han nu vant sina egna hälsosamma shots och smoothies. Jag blev så inspirerad av hans morgon- och kvällsvanor att jag ville dela med mig till er. Under maj månad kommer vi nämligen att titta lite extra på sådant som gör kroppen extra motståndskraftig. Exempelvis bjuder hållbarhetsentreprenör Andreea Stiuca på receptet till en färgglad bowl med rödbetsbiffar. Vi kommer också få stifta bekantskap med Alice och George, två odlande hållbarhetskämpar som strävar efter att skapa friskt liv både i och ovanför jorden. De är våra nya gästbloggare, och dem vill du absolut inte missa! Ett tips är att skriva upp dig på Daggs nyhetsbrev så får du regelbunden uppdatering!

En bra start och avslutning på dagen

Hur kan då en bra start och avslutning på dagen se ut, om man strävar efter att stärka sitt immunförsvar? Min pappa har som sagt hämtat inspiration till recepten från Food Pharmacy men sedan mixtrat ihop en egen smoothie och shot som passar hans vanor och smaklökar. Du kan på samma sätt inspireras av recepten nedan och byta ut så det passar dig. Detta är en bra grund för ett bra immunförsvar! Vill du fördjupa dig i tarmflora och immunförsvar rekommenderar jag verkligen att du tar dig en titt på Food Pharmacys hemsida eller läser/lyssnar på deras böcker. Det är en spännande värld att fördjupa sig i!

Morgonshot

Pappa börjar dagen med en ingerfärsshot som han laddar med en av de mest antiinflamatoriska kryddorna som finns, just det, gurkmeja. Men eftersom gurkmeja kan vara svårt för kroppen att ta upp, får den extra hjälp av lite svartpeppar.

Till morgonshotten behöver du:

  • 100 g grovt riven ingefära
  • ½ liter vatten
  • Saften av en citron
  • 2 msk honung

Värm vatten och ingefära i en kastrull så det blir ljummet. Låt stå och dra i ca 30 minuter. Sila sedan bort ingefäran. (Resterna av ingefäran spar pappa under veckan och använder på gröten som han äter efter morgonshotten.)

Till den silade vätskan tillsätter du därefter citronsaft och honung.

Häll sedan varje morgon upp en hutt av ingefärsdrycken och blanda i:

  • 1 tsk gurkmeja
  • svartpeppar

Satsen räcker till en shot varje dag i en vecka. Gör så stor sats du behöver för en veckas förbrukning.

Dundersmoothie

Flera kvällar i veckan tar pappa också en dundersmoothie som kvällsmål. Den innehåller:

  • 50 g grönkål, det går bra med både fryst och färsk
  • 1 dl valfri juice, pappa använder gärna hemmagjord flädersaft, jag provade med pressad apelsinjuice.
  • ½ tsk kanel
  • 1 knivsudd malen kryddnejlika
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 1 msk pressad citron eller lime
  • ¾ dl mandel
  • 1 st banan
  • ½ dl havregryn, för att få lite fastare konsistens.

Mixa allt och anpassa konsistensen genom att ta mer eller mindre havregryn. För lite extra textur, om du äter din smoothie med sked, kan du toppa med lite hackad mandel och grönkål. Mums!

Behöver jag säga att pappa effektivt hållit förkylningarna borta denna vår! Prova gärna du också och modifiera så att det passar dig och din smak. Vill du ha inspiration till ytterligare en morgonshot finns receptet till en grön vitaminbomb här!

Hoppas ni hänger med oss genom maj månad, en härlig resa mot sommaren då allt ska slå ut i full grönska. Låt din egen kropp också få blomma och verkligen känna sig stark, både på insidan och utsidan! Hur du fixar det sistnämnda kunde du läsa om i reportaget med Sabina Dufberg. Sköna maj välkommen – nu boostar vi vårt immunförsvar!

/Linda

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.