Färskaste pastan

I dagens matreportage berättar vår rawfood-inspiratör Jeanette Svensson om sin favoritpasta. Den består endast av en råvara och har ingen krånglig innehållsförteckning, är bra för kropp och själ och kan ersätta den traditionella pastan i alla dina vanliga rätter! Visst låter det overkligt bra!

Den färskaste pastan av dem alla

Linguine, ravioli, tagliatelle, penne och fuslii är alla olika namn på vetemjöl, ägg och vatten tillsammans. Pasta förekommer ofta på våra menyer i Sverige och är något som även jag älskade som barn. Aldrig kunde jag som liten drömma om att jag en dag skulle byta min kära pasta till en annan slags pasta utan ägg, vetemjöl och vatten, och faktiskt älska det. Det vackra med livet är ju att man hela tiden har möjligheten att ändras och utvecklas! Vad som gör mig extra glad är att min nya pasta bara består av en enda vacker råvara!

Dom som känner mig vet att jag verkligen älskar grönsaker. Anledningen är inte enbart för den underbara smakens skull och hur bra den får min kropp att må, både under och efter jag ätit det, utan framför allt för att grönsaker har en innehållsförteckning jag förstår. Det har blivit en av mina gyllene regler att endast handla mat med en innehållsförteckning jag förstår betydelsen av. Om det står ord som känns som grekiska för mig, så vet jag att även min kropp och sinne kommer ta stryk av det. Därför vill jag äta mat som min kropp kan ta emot och hantera, vilket stämmer in på mina älskade grönsaker.

Foto: Linda Tengvall.

Varför pratar jag just om grönskar nu, när ämnet är pasta. Det är för att man kan ta en sådan härlig rotfrukt som moroten och göra om den till pasta! Det är gott, enkelt och innehåller god näring som inte belastar tarmen. Hur häftigt är inte det! Här i Sverige kan vi både odla och lagra morötter och ha tillgång till den året runt.

Vår lilla vän innehåller vitaminer som A,B,C, och E och även antioxidanter och mineraler. Den är bra för vår matsmältning och för en starkare hud, hår och naglar. Listan slutar inte där utan den är även bra för hjärtat, blodcirkulationen och vårt immunförsvar. Så en god liten vän att få med i måltiderna.

Man behöver verkligen inte köpa något nytt för att testa morotspasta redan idag. Första gången använde jag min vanliga potatisskalare. Numera har jag något som heter GEFU spiral slicer, men det finns många varianter på marknaden.

Foto: Jeanette Svensson.
Foto: Jeanette Svensson.

Morotspastan spar även tid eftersom du inte behöver vänta på någon koktid innan du kan äta.

Till dagens pasta har jag gjort en hemgjord pesto. Det är enkelt, gott och vackert för ögat. Här serveras den med färsk spenat på toppen.

Foto: Jeanette Svensson.

Pesto Pasta för två:

Pasta:

2 medelstora morötter

Pesto:

1 dl hasselnötter

1 kruka basilika

olivolja

vitlök

örtsalt

Gör så här:

Blötlägg hasselnötter i 24h och byt vatten morgon och kväll. Häll sedan av vatten och lägg nötterna i en blender tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa tills den bli slät och fin. Hur mycket olivolja du väljer att tillsätta bero på hur tunn du vill ha din pesto, så testa dig fram. Sedan är det bara att blanda samman peston och pastan och servera med dina favoritgrönsaker! Om man vill ha ett alternativ till en snabbare variant av pesto, som dessutom innehåller vår vintergrönsak grönkål,  hittar du det här.  Du kan alltid servera dina vanliga pastarätter och bara byta ut mjölet mot morotspasta istället. Smaklig måltid!

Text & recept: Jeanette Svensson, Foto: Jeanette Svensson & Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.