Gröna tomater i snålblåst och chiliplantor inne

Gröna tomater så långt ögat kan nå och solen orkar knappt titta fram mellan regnskurarna. Kommer de hinna mogna? Och alla chilifrukterna, hur ska det gå för dem? Kanske hinner inte alla mogna utomhus men det finns knep att ta till för dig som är i samma situation som mig.

Mina tomater hann inte mogna ute i år. Det stod klart när jag i går kväll gick ut i trädgården och till min stora förfäran fick se att merparten av alla tomatblad fått angrepp av svamp och blivit svarta. Som över en natt.

Vissa frukter hade också fått angrepp och blivit bruna eller vitmögliga så det var verkligen ingen rolig syn. Jag och yngsta dottern hjälptes åt att klippa av alla tomater som såg friska ut och bära in dem.

Det blev ett rejält lass på tio kilo. Nu ska de läggas luftigt på brickor så de kan eftermogna inomhus. De behöver inte ligga i solljus för att mogna men de tomater som sitter fast på kvist kommer jag hänga i köksfönstret för att det är så vackert.
En enda tomatplanta som står långt ifrån de svampdrabbade är fortfarande frisk. Det är en lagringsbar tomat som kan lagras upp till ett år inomhus så jag hoppas den får utvecklas ute ett tag till.
Olika svampangrepp är tyvärr vanligt på tomatplantor så var vaksam över dina plantor.
Om du vill eftermogna tomater inomhus är det en stor fördel att de är färdigutvecklade. Det är inte alltid så lätt att veta men värt en chansning om du inte har något annat val.
För dig som har tomatplantor kvar ute kan du reducera antalet blad och klippa av toppen på plantorna för att all energi ska gå till de tomater som redan finns att hinna utvecklas. Jag lägger mogna äpplen vid mina tomater, både ute och inne, vilka ger ifrån sig etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Det är på grund av den gasen som bananer blir bruna på ett kick om de läggs i samma fruktfat som äpple och snittblommor som står intill vissnar fortare. Ute försvinner det mesta av etylengasen i fria luften men för de lugna vindstilla stunderna lär de ändå har en viss effekt för gröna tomater.

Av chilipeppar sådde jag två olika sorter i år. Det var sorter jag prövat att odla tidigare inomhus men i år fick de växa utomhus. Sorten Peruwian Purple har planterad i solsken i en pallkrage vuxit sig jättestor och fin. Över femtio frukter har jag räknat till på den plantan! Däremot två andra, en av samma sort och en av sorten Blondie förde en förtvinad tillvaro under ett takutsprång vid ladugården och fick det lite väl blött om fötterna.
De fick för en tid sedan flytta in och blommar nu fint!

Inne måste blommorna få hjälp med pollineringen och det görs lätt med en liten pensel som duttas med från blomma till blomma.
Chilifrukter som inte hunnit mognat utomhus går att eftermogna inomhus på samma sätt som tomater även om du inte tar in hela plantan. Om du som jag vill övervintra chiliplantor gäller det att hålla dem fria från ohyra, gärna ha extrabelysning och låta dem stå i ett svalare utrymme, kring 10-15 grader för att de ska må bra. Beskär plantorna om det behövs så de inte tar så mycket plats och tänk på att vattna sparsamt om plantan har få blad. Duscha gärna hela plantan varannan dag för att hålla ohyra som löss och spinn borta. Övervintrade chiliplantor ger frukt fortare och kan ge rikligare avkastning. Värt ett försök!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.