Spara energi hemma

Hösten har infunnit sig och medan vi sitter uppkrupna med en kopp te under en filt i soffan lyser det hemtrevligt i våra fönster. Men har du funderat över hur mycket energi du egentligen gör av med och på vilka sätt du skulle kunna spara energi hemma? Har du tänkt på att sättet du valt att tillagat ditt te och vilken lampa du valt till ditt fönster, alla är beslut som påverkar din elförbrukning.

För Marcus Lennartsson har frågan om att spara energi blivit en hjärtefråga. Marcus fick efter restaurangskolan jobb som kock men styrde efter några år in på banan som miljö- och hälsoskyddsinspektör. Under åren som inspektör besökte han många storkök och uppmärksammade hur mycket energi som förbrukades, helt i onödan, både genom okunskap och nonchalans. Idag driver han företaget Livsmedelskonsulten i Halland där han bland annat konsulterar livsmedelsföretag i energibesparing. Men lika viktigt som det är för storköken att tänka till gällande energislöseri är det även för oss alla att göra vad vi kan för att spara energi hemma.

Marcus Lennartsson driver företaget Livsmedelskonsulten i Halland och förespråkar en mer energisnål vardag.

Varför är det viktigt att vi alla hjälps åt med att spara energi? Jo, det spar inte bara dina pengar genom att elräkningen blir lägre, utan ju mindre energi vi använder ju mindre behöver vi producera. Idag kan inte Sverige producera lika mycket förnybar energi som den mängd vi gör av med, vilket innebär att vi är beroende av kärnkraft. Mindre el-slöseri och fortsatt utveckling av förnybar energi, kan göra att vi klarar oss utan kärnkraft framöver.

10 effektiva sätt att spara el

I ett hushåll finns det mängder med prylar som drivs av el, prylar som kanske inte ens behövs. Här är Marcus tips på hur man kan dra ned elförbrukningen och därmed sänka elkostnaden.

  1. Fundera på om alla elektriska prylar i hemmet används och ta bort de som är onödiga. Det kan vara en tv på standby, mobilladdare eller kanske en skrivare på sparläge. Koppla alla enheter till en och samma förgreningskontakt med strömbrytare så är det enkelt att stänga av när de inte används.
  2. Byt ut gamla glödlampor mot LED-belysning eller andra lågenergilampor, och tänk på att släcka alla lampor i ett rum när du går ut därifrån.
  3. Kör alltid full diskmaskin och använd ECO-program om det finns. Det diskar med en lägre temperatur under en längre tid, men ger samma resultat i renhet och bakterieavdödning. Samma gäller för tvättmaskinen.
  4. Använd laddningsbara batterier till utrustning som kräver det. Även om de drar energi vid uppladdning krävs det mindre energi vid tillverkningen jämfört med engångsbatteri. Likaså även ur återvinningssynpunkt.
  5. Använd grytor som är lika stora som plattorna, så att inte värme sprids ut på sidorna.
  6. Tillaga färdigt maten på eftervärme i ugn eller på spisen.
  7. Koka tevatten i en vattenkokare istället för i en gryta på spisen.
  8. Frysen ska hålla -18°C. Frosta av frysen vid isbildning.
  9. Kylen ska hålla +4°C. De flesta matvaror mår bra i den temperaturen.
  10. Försök att ha dörren till kylen och frysen öppen så kort tid som möjligt.
spara energi hemma
Till och med små detaljer, som att välja vattenkokare istället för gryta på spisen, påverkar vår elkonsumtion.

Fundera över hur du konsumerar el, vad som verkligen är nödvändigt och vad som bara är ren tankspriddhet eller bekvämlighet. Genom att göra små justeringar i våra beteenden kan vi göra stor skillnad när det gäller att spara energi hemma!

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.