I väntan och planeringstider

Just nu går vi i väntans och planeringstider. Väntan på att takläggaren, fönsterrenoveraren, snickaren, muraren och dräneringskillarna skall komma igång. Samtidigt försöker vi planera trädgården och flytta på sådant som skall sparas, riva klart skorstenen, kolla på värmesystem, samordna utförande på taket och fönstren med Kulturmiljöhalland så att renoveringen görs i enighet med originalutförande samt försöker att göra klar den där byggboden som behövs för att kunna riva klart det sista i mejeriet. Vi försöker även att hitta någon som kan göra gjutjärnsfönster i Sverige men det verkar tyvärr som att det hantverket helt har gått förlorat, så nu får vi börja att leta tillverkare ute i Europa. Det är första våren för oss i mejeriet så det är spännande att se vad som dyker upp i trädgården.

 
Det kan vara väldigt frustrerande ibland när det känns som att man inte kommer någonstans, egentligen kanske man gör stora kliv men när det inte resulterar i någon stor fysisk förändring på själva mejeriet så kan man lätt tappa hoppet.

Planeringen är en så viktig del av projektet så det måste få ta tid! Tid att hitta rätt hantverkare, tid att själv få fundera över vad man vill, tid att hitta rätt material.

Sen har vi även haft problem med det nyss bytta taket + underlagspappen där de som utfört taket inte har gjort det på ett korrekt sätt så pappen har blåst av i omgångar, spikar gått igenom taket som drar med sig vatten och det har läkt in regn lite var stans. När sådana problem dyker upp så äter det verkligen av ens energi, alla som har haft problem med hantverkare och sitt hus vet vad vi menar. Men det finns inte så mycket man kan göra åt det nu utan det är bara att kämpa på framåt och försöka att lösa problemen eftersom de dyker upp. Vi har även haft lite skador och sjukdomar som sinkat oss men snart så är det full fart igen!

Så vad är det som händer framöver i mejeriet?

En av två skorstenar på mejeriet är redan riven då denna var i riktigt uselt skick, under påsken fick vi även ta ner den andra då den stod och vajade i vinden. Båda dessa kommer att muras upp igen likande de som satte där innan fast då förhoppningsvis lite stadigare.

 

Takläggarna har kommit på plats nu efter påsk och börjat att lägga takpappen på ena sidan av huset, detta har vi väntat på länge så det känns riktigt spännande att det äntligen drar igång. Snart har vi ett tätt tak! Vilken lättnad, plus att man då faktiskt kan börja att tillföra nya saker i huset utan att oroa sig för att det skall bli förstört av regn. Malin från Kulturmiljöhalland har även varit förbi några gånger och diskuterat vissa detaljer för att säkerställa att det utförs enligt originalmetoder. Det blir ofta väldigt spännande diskussioner då takläggaren kanske är van att göra på ett sätt och om man skall följa originalmetoder borde göra på ett annat sätt. Tycker dock att vi har haft väldigt bra samtal och kommit fram till bra lösningar.

 
I slutändan är det tänkt att taket skall likna detta som ligger på ett annat mejeri i Falkenberg, se bild nedan.

Foto lånat från Kulturmiljöhalland

 
Fönsterrenoveraren har även han varit på plats tillsammans med Kulturmiljöhalland för att kika på hur vi skall kunna renovera våra vackra träfönster på övervåningen. Det är svårt att avgöra exakt hur långt tid det kommer ta att göra ett fönster då de är i väldigt olika skick. Vi bestämde oss för att han får prova att göra ett fönster först så får vi se lite hur lång tid det tar och om det blir bra. Funkar det och det känns rimligt så kör vi på med resterande. Ibland måste man testa sig fram.

Vi håller även på att fundera lite över slutfinish på fönstren, vi tror oss med ganska stor säkerhet ha hittat spår av den gamla originalfärgen som har varit på både fönster och ytterdörrar. I dagsläget så är alla fönster vitmålade men under den vita ytan tittar röda spår fram och ena ytterdörren har spår av rödfärg. Man kan även se på gamla bilder (ex. i blogginlägg 1 på bilden från 1915) att fönstren har varit målade i någon mörk färg. Detta är med största sannolikhet den röda färgen vi hittat. Originaldörren som ledde in i hallen hade dom tyvärr bytt ut precis innan vi fick köpa mejeriet men det finns gamla bilder från 70-talet som visar på hur dörren såg ut och den var faktiskt grön, frågan om även denna varit vinröd från en första början får vi nog aldrig svar på. Att hitta rätt detaljer och färgsättning är lite av ett detektivarbete!

 

 
Det har även varit ett frenetiskt planerande av trädgården för att hitta en bra grundstruktur att utgå ifrån med grusgångar, stenläggning och byggnader så att vi har med oss detta nu när vi börjar att dränera och gräva runt huset. I princip alla fruktträd och odlingar som har funnits på gården är borttagna av tidigare ägare så här har vi ett litet jobb att plantera tillbaka träd och anlägga nya odlingsbäddar. Vi har turen att det finns väldigt mycket gatsten i varierade former som både ligger i marken och i högar runt mejeriet, vissa av dessa skall plockas upp och läggas tillbaka då de har sjunkit för lågt ner i leran och vissa skall omplaceras och hamna på ett nytt ställe. Gatstenen är i samma sten som väggarna och detta är vi väldigt tacksamma för.  Kommer att göra sig magiskt på en ny stenlagd uteplats mot väggen i söder.

Även trädgården är tänkt att tas i etapper och vi håller för tillfället på att hitta en bra indelning tillsammans med de som skall dränera runt gården. Vissa delar behöver förberedas redan nu för att kunna kopplas på senare. Detta för att vi inte skall behöva gräva upp trädgården en gång till när det är dags för nästa etapp. Tyvärr är dräneringen obefintlig eller ut funktion på många ställen runt gården. Mitt i denna torka som just nu infinner sig i Halland så ser baksidan av mejeriet fortfarande ut som en swimmingpool alternativt att leran agerar kvicksand, mycket tack vare brunnen. Efter diskussion med dräneringsgänget kom vi fram till att vi behöver ta bort den befintliga (enorma) brunnen som står och läcker och ersätta den med en ny lite mindre och tätare i samma läge. Den som ligger där nu har spruckit på flertalet ställen och enligt förra ägaren så slog blixten ner i hörnet på brunnen (!) för några år sedan vilket kan förklara vissa sprickor. Detta är inte någonting vi hade räknat med initialt så det kommer lite som en surdeg. Dock så vet man ju att det ALLTID kommer oväntade saker.

 

 
Även om det inte låter så drömmigt just nu så lever den vidare i allra högsta grad, med värmen och solen kommer också orken och viljan att fortsätta. tack för att ni läser och peppar!

 

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.