Naturligt färgade påskägg

Att måla påskägg är en mysig aktivitet, där ingen är för ung eller gammal för att delta. Det finns många sätt att gå till väga, men för att vara snäll mot miljön väljer man såklart färg från växtriket. Du behöver bara öppna kylskåpet, frysen eller ta ett kliv utanför dörren så hittar du förmodligen något att använda. Du kan också kika ner i avfallsspannen då bland annat både lökskal och broccoliblast ger fin färg. Billigt och bra!

Råvaror kan vara potentiella färgburkar!

GULT OCH BLÅTT

Denna påsk vill vi skapa färgglada ägg i svenska toner, gult och blått. För att få en varierad samling ägg kombinerar vi olika råvaror i kastrullerna och blandar även de olika färgbaden med varandra. Vi använder både vita och bruna ägg. Experimentera friskt och se vilka toner och mönster som växer fram!

En skön samling unika ägg från gult till blått.

VILKEN FÄRG BLIR DET?

En bra regel att ha i minnet när man letar råvaror att färga med, är att det du är rädd ska ge fläckar på kläderna när du spiller är oftast också bra att använda till att färga dina påskägg.

För att få fram gula toner kokar vi ihop nässlor och skal från gul lök. Vi kokar även ett bad med maskrosblommor.

I ett annat bad kokar vi ihop röda vinbär och rödlöksskal, vilket ger en röd-brun färg.

För att få fram de blå tonerna kokar vi blåbär med rödkål.

I ett bad med broccoli och nässlor skapade vi gul-gröna toner.

Vi önskar dova, murriga toner och kokar därför med lite svart te i färgbaden. För att få färgen att fästa bättre på äggen häller vi också i en skvätt ättika eller vitvinsvinäger under kokning. Längre ner kan du se fler förslag på råvaror att använda.

Från vänster: 1. Nässlor, gul lök och svart te. 2. Vinbär, rödkål och svart te. 3. Blandning av nr ett och fyra. 4. Blåbär och Rödkål. 5. Maskrosblommor där blombladen får ligga kvar.

 

TVÅ SÄTT ATT FÄRGA

Det går bra att koka äggen direkt med råvaror och ättika eller vitvinsvinäger, och sedan låta de dra i det avsvalnade färgbadet i kylen några timmar, eller över natten. Ju längre de ligger i färgbadet desto djupare färg. Vill man undvika att råvarorna i färgbadet lämnar mönster på ägget silas de bort efter kokningen.

Självklart går det också bra att koka äggen för sig, och färgbaden för sig, och sedan låta de dra tillsammans, vilket kan vara bra om man vill ha mer tid att laborera under kokningen.

Vill man ha äggen som dekoration kokar man först råvarorna i vatten med en skvätt ättika eller vitvinsvinäger. Därefter kyler man ner det och lägger sedan i de okokta äggen. Låt äggen dra i färgbadet till önskad nyans framträtt och blås därefter ut innehållet, vilket naturligtvis går bra att använda i matlagningen sedan.

En deciliter råvara, eller 1 msk pulver, brukar vara lagom till 1/2 liter vatten, men det finns inga regler. Prova dig fram. Tillsätt ca 1 tsk ättika eller vitvinsvinäger.

Överraskas av naturens egna färger och slumpmässiga mönster.

MÖNSTER

Som vi beskrev ovan kan du få naturligt flammiga mönster på äggen genom att låta råvarorna ligga kvar i färgbadet när ägget drar. Vi sparade exempelvis nässelblad och lökskal i färgbadet vilket gav intressant dekorerade ägg.  Vill du ha en jämn färg silar du färgbadet efter kokningen.

Ett vitt ägg har fått en guldig färg genom att ligga i ett färgbad av nässlor, skal av gul lök och svart te över natten.
Nässlor och broccoli som fick ligga kvar i färgbadet skapade vackra mönster på de vita äggen. I bakgrunden syns ett brunt ägg som legat en kort stund i blåbär och rödkålslagen.

Vill du ha tydliga mönster kan du exempelvis linda in ägget i tråd eller gummiband, vilket då ger ränder, eller skapa organiska mönster genom att fästa blommor och blad på ägget och trä en nylonstrumpa över och knyta tajt.

Här är fler tips på färgglada råvaror:

Blåbär – blålila
Rödkål – blå
Hallon – svagt rosa
Rödbeta – smutsrosa
Maskros – ljust gul
Gurkmeja – gul
Nässelrot – gul
Paprikapulver – orange
Skal från gullök – gulbrun
Skal från rödlök – rödbrun
Kaffepulver – brun
Grönt te – grönbrun
Spenatblad – ljust grön
Broccoliblast – grön

Så duka med vackert färgade ägg till påsk eller närhelst du känner för!

 

Text & Foto Linda Tengvall

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.