Vår trogna vän jordärtskockan

Bland det sista vi kan skörda från förra odlingssäsongen är jordärtskockan. Den blommar i september till oktober men kan skördas under vintern, när det inte är tjäle, och fram till våren. I affären finns den att köpa under hela vintersäsongen. Det är en lättodlad grönsak som kräver väldigt lite uppmärksamhet från trädgårdsägaren.

Den fleråriga örten härstammar från Nordamerika och kom till Sverige under 1600-talet. Den har en vedartad stjälk, är närbesläktad med solros och kan bli upp till 3 meter hög. Det är de uppsvällda knölarna i jordstammarnas ändar som används i matlagningen.  Det finns jordärtskockor med rödviolett skal och med vitt skal.

Jordärtskocka innehåller C-vitamin, järn, kalcium och fosfor, och är därför bra för immunförsvaret, ben, tänder, muskler, nervsystemet samt vårt blod. Den innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker. Inulin ska inte förväxlas med insulin utan inulin är en kolhydrat (polysackrid) och räknas som en kostfiber då den inte bryts ned i mag- och tarmkanalen. Istället fortsätter den hela vägen till tjocktarmen där den fungerar som en så kallad probiotika – en nyttobakterie som är bra för tarmfloran och immunförsvaret. Jordärtskockan bidrar alltså till en hälsosam tarmflora och hjälper till att rensa ut bakterier. Den hjälper även till att reglera blodsockret.

I matlagningssammanhang är det vanligt att jordärtskockan används till soppa men det finns många vägar att utforska. Den är god att bara kokas och puréa eller mosa tillsammans med potatis, men den kan också ätas rå. Goda chips kan göras av tunt skurna skivor som ugnsbakas, låt då skalet vara på för extra krispighet. På grund av sin knotighet kan jordärtskockan vara lite svår att skala, ett tips är att skrapa av skalet med en sked, så blir det mindre svinn.

Kall jordärtskockssås

En fantastiskt god sås som passar till exempelvis ugnsrostade rotfrukter är denna vårligt gröna jordärtskockmix. Ställ såsen i kylen i några timmar innan den ska serveras så att den får fasta till sig lite. När den gjort det är den även helt magisk på en dinkelkaka. Bara bred såsen över kakan och krydda med lite örtsalt. För extra lyx skiva avokado ovanpå.

  • 1 dl cashewnötter
  • 65 g babyspenat
  • 4 jordärtskockor
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 1/4 tsk chiliflakes

1. Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar.

2. Skölj av nötterna noggrant och låt de rinna av.

3. Skala jordärtskockorna och hacka i bitar.

4. Skölj av spenaten.

5. Lägg alla ingredienserna i en mixer. Mixa till en slät och krämig sås.

6. Häll upp i en skål eller i en burk. Garnera gärna med lite chiliflakes.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.