Chick lantromantik mitt i stan

I det gamla landshövdingshuset i hjärtat av Göteborg bor Lisa och Anders Breitholtz. Sekelskifteslägenheten har vuxit och utvecklats i takt med familjen. Att Lisa är konstnär och Anders designmedveten märks på inredningen. De har varit noga med att låta sin egen stil få ta plats och inte hänga upp sig på trender.

-Hemmet ska framför allt vara hemtrevigt och mysigt, menar Lisa.

Likt tavlorna som Lisa skapar, känns inredningen konstnärligt bohem-chick med dragning åt det parisiskt sceniska. Lisa och Anders älskar båda den parisiska estetiken.

-Vårt förhållandet till Paris är nog myten av Paris. Den vackra, chicka, charmiga, romantiska staden, men egentligen känns staden lite för tuff för mig, säger Lisa som gärna drar sig åt det lantliga i både inredning och livsstil.

Många av lägenhetens charmiga sekelskiftesdetaljer finns bevarade, bland annat de stora dubbeldörrarna mellan matsal och vardagsrum. Inne i vardagsrummet är den stora ärvda tavlan är en framträdande detalj. Väggen bakom visar prov på Lisas kreativitet.

-Vi fick en massa tapetprover som jag kom på att vi kunde skapa en randig vägg av. Den blev för dominant så jag tog vit färg men ganska mycket vatten och målade över den med svampteknik, förklarar Lisa.

Här inne har Lisa även en liten arbetshörna som står redo närhelst skaparlusten infinner sig, sin atelje har hon i en annan lokal i Göteborg. I köket är det framför allt Anders som skapar. Köket, som var väldigt nedgånget, har fått sig en ordentlig ansiktslyftning med inredning från IKEA.

Familjen gillar att odla, i första hand kryddväxter på den lilla balkongen utanför köket, nära till hands att användas vid matlagning.

Att blanda gammalt och nytt är en självklarhet för paret. Mycket av sin inredning har de handlat på antikaffärer och auktioner, andra är ärvda föremål, men här finns också möbler från IKEA. Oväntade stilmöten gör inredningen lekfull. Matsalsbordet i matsalen har en skiva gjord av golvplankor från 1700-talet, som Lisa och Anders fått från Höga kusten. En fin kontrast till detta är stolarna från Kartel. Den charmiga figuren på trapp-pelaren kommer från Chartwell, Winston Churchills hem, och de engelska influenserna går igen i den blåmönstrade romantiska tapeten från Engelska tapetmagasinet.

Trots att tvårumslägenheten var väl tilltagen blev den för trång med två små barn i familjen. När möjligheten dök upp, att köpa loss och inreda vinden, tvekade de aldrig. På vinden skapade de två sovrum, ett allrum och en toalett med dusch.

-Det första vi tänkte på när vi renoverade lägenheten var att planera den efter hur man bor i den. Att göra den funktionell och mysig i vardagen. Inte tänka på hur häftigt det skulle vara om man har en stor fest, för hur ofta har man det under året, skrattar Lisa.

Problemet med vinden var begränsningen av fönster, så för att få in mycket ljus i allrummet ritades det in ett vackert stort spröjsat fönster in till Lisa och Anders sovrum.

-Det var en klockren lösning som gav vardagsrummet utsikt och samtidigt kändes sovrummet rymligare. På kvällen drar vi bara för en gardin, förklarar Lisa.

Takterassen är främst för nöje och lata stunder. Här är den parisiska känslan påtaglig med utsikt över plåttaken. Staffliet och penslarna får ibland flytta med Lisa ut. Annars trivs familjen väldigt bra i den vackra hängmattan bland doften av pelargon.

 

Familjen Breitholtz: Lisa 37 år, Anders 41 år och barnen Florence, 8 år och Mauritz 4 år.

Yrken: Lisa är konstnär och Anders är Teknologiscout.

Bostad: Lägenhet på 110 m2 i ett Landshövdingshus från 1914, i centrala Göteborg.

Trivs bäst när: Solen lyser in i sovrummet och vi öppnar dörren till takterassen in mot gården och hör fågelkvitter samtidigt som man är mitt i en stad.

Hemsida: www.lisawb.se

Sedan reportaget producerades har Lisa och Anders hittat sitt lantliga drömhus från tidigt 1900-tal på Nya Varvet, Göteborg, med en snickarverkstad på tomten som blivit Lisas ateljé, och en stor och uppvuxen trädgård som barnen kan springa fritt i. Nu kan odlingsdrömmarna förverkligas!

Text och Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.