Juletid med frötankar

Juletid ger tid för fröbeställning inför kommande års sådd och det milda vädret gör att jag fortsätter plantera ute.

Fröer skapar nya drömmar
För mig är julen en tid att umgås med familj, släkt och vänner men också en tid för egna tankar och avkoppling. Odlingslusten har kommit åter och planerna inför trädgårdsåret 2018 växer.
Strax innan jul kom Impectas frökatalog hem i brevlådan och i den har jag redan satt många kryss vid fröer jag vill beställa. Impecta är ett fröföretag med uppemot 2000 olika sorters fröer och säkert är ni många med mig som inte verkar få nog av fröer!
Efter att jag i fjol sått koreansk anisisop i lila som var mycket lättodlad och växte till sig snabbt så vill jag nästa år testa en vit sort som heter ‘Liquorice White’ och blir cirka 60cm hög. Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, med mild vitlökssmak ska beställas till köksträdgården och björnrot, Meum athamanticum, som kan passa lite var stans med sitt ätbara, skira och dilliknande bladverk ska sås.
Det krävs en del beräkningar för att alla plantor som ska förkultiveras ska få plats men kanske kan det finnas ett utrymme i ladugården som fram emot våren kan värmas upp så pass att plantorna kan trivas där i väntan på utplantering.

Vackraste bönorna
I dag har jag tagit hand om mina vackert rosa blomsterbönor. Fröbaljorna växte sig stora på sensommaren och skulle skördas men glömdes bort och jag trodde de hade ruttnat. Härom dagen tog jag in några och lade på tork och till min stora glädje så ser jag idag att en stor del av bönorna är fräscha och fina. Dem ska jag förvara torrt till nästa år och odla dem direkt på friland. Blomsterbönor är frodiga klättrare som blir över två meter höga och pryder sin plats med röda blommor hela sommaren. Baljorna går att äta förvällda när de är späda. På hösten vissnar hela plantan och dör men går som sagt att så lätt igen.

Vintergrönt som pryder
Tack vare det milda vädret så går det ännu att gräva här i Halland. Här om dagen planterade jag i kökslandet jordgubbsplantor som blivit bortglömda i en hink och idag planterade jag om en buxbomplanta. Buxbom har jag lite var stans i trädgården då jag för några år sedan hade ynnesten att få ett större antal plantor. Några har fått sina stationära platser men några står så till att de kan användas där de behövs så idag grävdes en upp för att få pryda farstutrappan. Lite gles var den men med granris runtom så blev det fint ändå.
Runt krukan satte jag ett stycke säckväv. Mest för dekoration men om man har en känslig växt går det fint att lägga bubbelplast innanför väven för att ge ett extra skydd.

Aningens vindpinad och blöt efter min utevistelse i blåst och regn vill jag nu önska alla er läsare en riktigt fin fortsättning på julhelgen och ett nytt grönt 2018!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.