Jul för de ensamma i Karins nyrenoverade skola

Längs landsvägen intill den isiga Lyngsjön ligger husen i Krogsereds by inbäddade i ett vackert snötäcke. Ett av dem är den gamla folkskolan. Genom fönstret skymtas en glittrande gran jämte ett vackert piano i vad som en gång var byns skolsal. Karin Torstensson har gjort ett enormt arbete med att blåsa liv i det 127 år gamla huset och om ett par dagar, på julafton, kommer salen att fyllas med glada skratt från människor hon aldrig träffat. Karin och hennes mamma, Hillevi Nilsson, öppnar nämligen upp dörrarna för de som inte vill fira högtiden ensamma. 

Karin Torstensson växte upp på en skogsgård mellan Sjönevad och Drängsered, och trivs allra bäst på landet. Här har hon nära till naturen. Efter sin utbildning på vildmarksgymnasiet i Hylte kommun arbetade hon en tid som vildmarksguide. Idag har hon, tillsammans med Jennifer Erlandsson, den viktiga rollen som landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun.

-Vi jobbar med attityden gentemot landsbygden, och att det ska bli lättare att bedriva verksamhet på landet, säger Karin som menar att om man verkligen vill leva sin dröm är landet det perfekta valet, här finns det gott om plats och är billigare att bygga drömmen.

I sitt arbete ser Karin många fina byggnader ute på landsbygden som bara står tomma och förfaller. Krogsereds gamla skola var en sådan byggnad. När hon fick veta att den skulle säljas för ett år sedan slog hon till direkt.

-Jag ville rädda huset och bevara dess historia men samtidigt få utlopp för mina tankar och idéer genom renoveringen, berättar Karin som tycker om att spackla, slipa och måla, men de större snickerijobben, el och avlopp anlitar hon lokala hantverkare till.

Om kvällarna bläddrar Karin gärna i de gamla skolböckerna från 1870-talet och framåt.

Den gamla skolsalen har fått nytt liv och invigs ordentligt på julafton.

-Att använda hantverkare från bygden har underlättat arbetet otroligt mycket. Allt löser sig snabbt och hantverkarna ställer alltid upp när det krisar, som ikväll några dagar innan julafton, kommer en grävmaskinist för att gräva om avloppet, skrattar Karin.

-I staden upplever jag att man är en i mängden men här är man en i sammanhanget. Alla är engagerade och tycker det är ett roligt projekt, de ser ju att verksamheten kommer att verka positivt för byn, säger Karin.

Verksamheten hon refererar till är ett Bed & Breakfast, kurser och utbildningar som Karins mamma Hillevi kommer att sköta.

-Mamma är helt självförsörjande, så när som på mejeriprodukter och det är detta hon vill sprida kunskap om. Jag är uppvuxen med dessa tankar, något som inte var helt självklart på 90-talet. Jag känner mig trygg med att överlåta verksamheten till mamma, jag vet att det blir en bra frukost och att det städas med bra grejor, och vi siktar självklart på miljöcertifiering av verksamheten, förklarar Karin.

Hillevi har nu sagt upp sig från sitt jobb och kommer att satsa fullt ut på arbetet med att återigen sprida kunskap i den gamla skolsalen.

Den gamla skolsalen kommer framöver att nyttjas som frukostrum till övernattande gäster och användas till kurser och konferenser.
Att vara del av ett socialt sammanhang

Karin möter ofta attityden att man bor i ”utkanten” om man bor långt bort från staden, men menar att någons utkant är någon annans framkant, det beror på varifrån man tittar.

-Jag har alltid upplevt en stor gemenskap på landet, om man öppnar upp och vågar möta människorna så blir man fint mottagen och direkt en del av ett sammanhang, säger Karin.

Karin älskar möten mellan människor, och på landsbygden upplever hon det lättare att få kontakt.

Idén om att öppna upp sitt hem och bjuda in helt okända människor att fira jul med dem var något Karin och Hillevi funderat på tidigare men nu när planenen att få skolan färdigrenoverad innan jul gick i lås kände de båda att det rätta tillfället var här. Karin publicerade en inbjudan på facebook som snabbt fick stor spridning. ”Ingen ska vara ensam på jul” löd rubriken. Om några dagar kommer en härlig mix av människor att tillsammans äta ett gott traditionellt julbord, med hemmarullade älgköttbullar och Hillevis gröna touch, kring långbordet i den gamla skolsalen.

I skolans nya kök ordnar Karin med förberedelser inför julfesten.

Det doftar pepparkakor och glögg i Krogsereds gamla skola där en härlig samling människor snart ska få känna sig som en del av ett sammanhang.

-Det blir en underbar samling människor. Några frånskilda som inte har barnen denna jul, en tysk tjej som flyttat till Sverige och vill se hur man firar jul här, en äldre som mist sin närstående och en man som reser ändra från Nyköping för att fira jul i Krogsered, säger Karin med stor förväntan inför mötena.

Karin och Hillevis julfirande har engagerat fler i byn som skänkt både inlagd sill och annat gott till julbordet, och gåvor till julklappsspel har mottagits från både företag och privatpersoner.

-Det känns underbart roligt att få träffa dessa människor från olika kulturer , olika geografiska platser och i alla olika åldrar. Jag har pratat med dem i telefon och de känns alla fantastiskt härliga, säger Karin med ett stort leende.

Karin skyndar vidare med att förbereda sovrummen till storhelgens gäster. På den svarta höga hatten på pianot står det lilla fotografiet på tidigare skolmästare Lundberg. Med både en före detta kantor och en musiker bland gästerna kommer julmusiken garanterat ljuda högt över bygden då Krogsereds gamla skola återigen lever upp och förenar människor vid en tid då ingen ska behöva sitta ensam.

Skolmästare Lundgrens fotografi vilar på hans höga hatt på pianot.

 

Karin Torstensson och Hillevi Nilsson öppnar sina hjärtan och sprider värme i juletid.
Karin Torstensson är ägare till Krogsereds gamla folkskola, vars nuvarande byggnad stod klar 1890.

Yrke: Landsbygdsutvecklare, Falkenbergs Näringsliv.

Bor: I Krogsered i Falkenbergs kommun, i ett mindre hus på samma tomt som den gamla skolan. Detta planeras så småningom också användas till B&B.

Trivs bäst: efter en dag där jag fått arbeta med utvecklingen av landsbygden, både i praktiken och teorin. Att sen få ta en svamptur i skogen tillsammans med mamma, det är inte så tokigt det heller. 

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.