Konsten att göra skillnad

Under sin lärarutbildning hade Birgitta en lärarinna som alltid bar samma kläder. Hon blev en snackis bland studenterna som tisslade och tasslade bakom hennes rygg och skojade om hennes ensidiga klädstil. En dag berättade lärarinnan för sina studenter varför hon nöjde sig med en liten och enkel garderob. Hennes lön gick nämligen till att driva en skola i ett mindre utvecklat land. Birgitta och hennes kurskamrater skämdes förstås när de fick förklaringen.

Minnet har hängt med Birgitta Ryberg, som idag bor med sin sambo Bill på en gård utanför Mårdaklev. Det har gjort henne medveten om att man som enskild person verkligen kan göra skillnad för någon annan.

-Vi har det så oförskämt bra att jag nästan får dåligt samvete. Jag leker mig igenom livet, rider mina hästar, skapar konst och har allt jag behöver, säger Birgitta eftertänksamt.

Hon är en nyfiken kreatör som skapar med de tekniker som faller henne in. Helt självlärd jobbar hon med både akvarell, keramik och metall. Hennes konst är lekfull och på senare tid även färgglad. Motiven är oftast hästar.

Birgitta Ryberg med sin färgstarka konst. Foto: Linda Tengvall

-Jag har ridit sedan jag var liten och fick min första egna häst när jag var 18 år, han går fortfarande i hagen utanför, skrattar Birgitta.

-Jag har alltid fascinerats av hur vackra hästar är och att det går att hantera så många kilo muskler. De är otroligt uttrycksfulla och kraftfulla. Förr målade jag mest porträttlika motiv, nu är det även glädjefulla må-bra-tavlor, berättar Birgitta som driver sitt företag Unic Art Birgitta Ryberg.

Keramikhästarna är okontroversiella skulpturer med udda detaljer så som naturligt hästtagel till man. På så vis kan man skapa ett personligt och fysiskt minne efter en häst man mist.

-Eftersom jag inte är utbildad keramiker har jag inga begränsningar. Jag använder den färg jag har lust med och bränner på det sätt jag känner för, förklarar Birgitta. Hon älskar också att jobba med metall och använder gärna svetsen för att skapa stora konstverk, gärna av återvunnet material.

Raku-bränd keramikhäst med hästtagel till man. Foto: Birgitta Ryberg.

Birgittas konstverk av återvunnet material. Foto: Birgitta Ryberg.

Upptill konsten tävlar hon i sportkörning, för tillfället med en eller två av sina egna uppfödningar. Hennes konst har blivit uppmärksammad, bland annat av ATG som delat ut hennes keramik-hästar som pris på deras årliga gala.

Birgitta älskar att tävla med sina hästar i sportkörning.

Ur minnet av sin lärarinna, som lät stor del av sin lön gå till skolning av mindre priviligierade barn, väcktes Birgittas längtan efter att också kunna göra, i alla fall en liten, skillnad i världen. Hon såg sin konst som ett redskap till att samla in pengar.

-De senaste tre åren har jag varje år ordnat två olika auktioner. Jag har helt enkelt lagt ut en skulptur på min facebooksida och låtit mina följare buda på den. Slutsumman har oavkortat gått till hjälparbete, förklarar Birgitta.

Organisationerna som fått ta emot pengarna har bland annat varit musikhjälpen, UNICEF, SOS Barnbyar, Världsnaturfonden – världens hav och Nordens Arks arbete med att rädda vildhästarna. Istället för en auktion valde hon denna gång en tävling:

-Tidigare har det bara varit de med mer pengar som kunnat vara med och buda. Denna gång vill jag ge alla chansen att bidra och vinna. Om man satsar 100 kr och anger ett namn på den målning som är första pris är man med i tävlingen. Man har då också chans att vinna en keramikhäst eller ett presentkort i min butik. I stort sett alla har råd att offra en hundralapp. Dessutom har man ju också chans att få något tillbaka, ler Birgitta.

Vinsterna i Birgittas pågående tävling: en stor akvarellmålning, ca 113×80 cm, en keramikhäst och ett presentkort i Birgittas ateljé.

I år ville Birgitta ha större insyn i vad de skänkta pengarna kommer att användas till. Hennes sambo Bill har tidigare gjort hjälpinsatser i Senegal och lärde genom det känna Eva Ohlsson. Eva har arbetat med våldsfrågor i över 20 år. Hon driver sedan många år organisationen Acting 4 Change och startade 2014, tillsammans med ytterligare en svensk kvinna och en man från Senegal, ett kvinnoprojekt i Senegal.

 

Organisationen Acting 4 Change stödjer kvinnor och barn som på olika sätt utsatts för våld i Senegal. Foto: Acting 4 Change.

-I Senegal lever många av landets kvinnor under svåra förhållanden. Det är förbjudet att våldta en kvinna utanför äktenskapet, men inget polisarbete läggs ner på att utreda dessa brott. Inom äktenskapet är våldtäckt tillåtet. Könsstympning är fortfarande förekommande i de mindre byarna och som kvinna är du inte laglig vårdnadshavare till dina barn, du har inte samma arvsrätt och du betalar högre skatt än männen, informerar Birgitta med en allvarlig ton.

-Ett exempel på denna vansinniga situation är att det på en skola under ett enda år var hela 56 flickor som efter att ha blivit våldtagna födde barn utanför äktenskapet. Det går ju nästan inte att fatta, säger Birgitta med eftertryck.

En kvinna eller ett barn som blir våldtaget hamnar utanför samhället. De förskjuts från familj och skol. Det är framför allt dessa kvinnor och barn som Acting 4 Change stödjer, och det är i detta arbete Birgitta vill vara en hjälpande hand:

-Jag har i samtal med Eva helt enkelt diskuterat var de insamlade pengarna från min konst skulle kunna göra skillnad för kvinnorna i Senegal.

Organisationen har lyckats hitta en bit mark i Kafountine, i södra Senegal, som är odlingsbar. Här planerar man att röja upp och borra brunn för att sedan låta kvinnorna bruka jorden. Skörden kan de sälja i den byggnad där Acting 4 Change har sitt kontor. Förutom att vara en plats där kvinnorna kan sälja grönsaker, kan butiken även fungera som knutpunkt där utsatta kvinnor diskret kan söka stöd. Organisationen skulle med hjälp av sin odling kunna bli självförsörjande och på sikt kunna bygga ett boende för dessa kvinnor.

Granntomten till den mark Acting 4 Change planerar att köpa i Kafountine odlas för fullt. Foto: Acting 4 Change.

-För första gången vet jag exakt vad de insamlade pengarna kommer att gå till. Jag vet att pengarna går oavkortat in i projektet. Jag blir informerad och får se bilder på alla framsteg. Nu kan jag till och med räkna ut exempelvis hur många apelsinträd en insamlad summa kan räcka till.

Birgittas råd till den som också är sugen på att sträcka ut en hand men inte vet hur:

•   Jag såg konsten som mitt redskap, försök se vad du har möjlighet att göra. Kanske kan du samla in pengar genom att ordna en loppis, eller kanske en fest där gästerna betalar inträde och förtäring. Fyller du år kan du be gästerna skänka pengar istället för att ge en fysisk present.

•   Du behöver inte tänka jättestort, även några hundralappar är en fin gåva till någon som inte har någonting.

•   Var noga när du väljer organisation att stödja. Sätt dig in i organisationernas arbete, antingen om det är etablerade organisationer med ett 90-konto eller om det är en mindre organisation du känner till genom kontakter.

•   Vill du inte hålla i något själv kan du engagera dig genom att exempelvis köra dina överblivna saker till organisationer som ordnar hjälpsändningar.

•   Du behöver inte tänka att du ska rädda hela världen. Kanske finns det någon i din närhet som du kan göra skillnad för.

•   Om sanningen ska fram känns det väldigt bra i hjärtat, inte bara att veta att pengarna kan hjälpa någon, utan för att du helt enkelt valde att engagera dig.

 

Slutdatum för Birgittas tävling är 31 maj. Vill du vara med i tävlingen skriver du ett namnförslag till målningen, vill du bara bidra lämnar du meddelandet tomt.
Mer information om tävlingen hittar du här!

Birgitta Ryberg

Bor: på en gård utanför Mårdaklev tillsammans med Bill, en katt som heter Sambo och tre hästar.

Yrke: Egen företagare, konstnär och förskollärare.

Trivs bäst när: jag får skapa och vara kreativ.

Hemsida: www.unicart.se

Facebook     Instagram @unicart.se

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.